Slavni pisac, kuhar i TV zvijezda u Hrvatskoj
Anthony Bourdain već je nekoliko dana u Istri i jede škampe i tartufe!

Najduhovitiji pisac među kuharima i najbolji kuhar među televizijskim reporterima, autor kultnog televizijskog gastro putopisnog serijala „No Reservations” – svjetski popularni Anthony Bourdain uživa u škampima i tartufima
Piše: Ivan Zidar
Anthony Bourdain je po svemu sudeći već nekoliko dana u Istri gdje su mu domaćini hrvatski masterchefovi Tom Gretić, Mate Janković, Deniz Zembo i David Skoko.
O tome vrlo zorno svjedoči fotografija koju je na svom Facebook profilu u ponedjeljak objavio Mario Bobanović, Gretićev pomoćnik, javnosti poznat i kao natjecatelj u serijalu Masterchef.
Da je slavni Bourdain doista u Istri svjedoči i njegov osobni twitter profil @NoReservations na kojem je objavio i niz zanimljivih fotografija iz kojih se može razaznati i što je radio posljednjih dana.
Boravak u Hrvatskoj započeo je u Rovinju gdje je bio smješten u hotelu Lone, ali je lunjao po cijeloj Istri. Prvo jelo koje je fotografirao bila je buzara od dagnji, a potom se Bourdain „pozabavio“ škampima – opet na buzaru, ali uz špagete.
Osim ribljeg menija fascinirala ga je ljepota Rovinja i prekrasni zalasci sunca po kojima je taj grad poznat. Znatiželja je poznatog gastro pustolova potom odvela na more gdje je s ribarima po ledenoj buri (na koju se požalio putem twittera) iz mreža vadio male morske pse.
Posljednje informacije o boravku Bourdaina u Istri govore da se zagrijao uz rakiju s medom, a na tanjuru su mu se našli tartufi uz pripadajuću tjesteninu.
Prema prvim reakcijama – Bourdain je oduševljen istarskim bijelim tartufima i možemo očekivati da će njegov boravak u Hrvatskoj biti velika promocija ovdašnje gastronomije. Uostalom, samo na twitteru prati ga preko pola milijuna ljudi, a tome treba dodati i milijun i tristo tisuća onih na Facebooku.
A dok čekamo na konkretan Bourdainov osvrt o izletu u Hrvatsku, vrijeme si uvijek možete prikratiti nekom od tri njegove knjige prevedene na hrvatski – svjetske bestselere „Dosje kuhinja“ , „Kuharevo putovanje“, ili „Opake zalogaje“ (u izdanju Frakture), zbirku tekstova u kojima Bourdain čitateljima servira napeto i uzbudljivo štivo sa svojih brojnih gastronomskih pustolovina.