U Zagrebu otvoren prvi Hrvatski festival Hrane i vina

Arenu zauzeli kuhari, slastičari i ljubitelji vina

hrvatski festival hrane i vina 2012

Pred velikim brojem izlagača, eminentnim hrvatskim kuharima te nekim od najboljih hrvatskih enologa i sommeliera, Festival je u petak, 2. ožujka otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Prvi dan donio je veliki broj iznenađenja, zanimljivih kuhinjskih događanja i predstavio hrvatsku gastronomsku scenu u najboljem svjetlu. 

Pod voditeljskom palicom Tatjane Jurić koja je pokazala iznimno poznavanje hrvatskih autohtonih jela, odlično se snalazeći na kuhinjskim pozornicama, otvorenje Festivala došli su podržati i Ministar turizma Veljko Ostojić, pomoćnik ministarstva poljoprivrede Luka Čuljak te ispred Ministarstva obrta i poduzetništva Stjepan Korej, ali i veliki broj osoba iz javnog i društvenog života Hrvatske i Zagreba.

Pred znatiželjnim posjetiteljima svoje kulinarsko umijeće (na slici dolje lijevo) pokazala je pjevačica grupe Colonia Indira Vladić u čijim su palačinkama uživali mnogi, a Tatjana Jurić (na slici dolje desno)poželjela ju je za svoju osobnu kuharicu.

Osim zabavnog programa Festivala, na show cooking pozornicama dešavale su se i nešto “ozbiljnije” stvari, pa je tako održano natjecanje te dodjela priznanja pobjednicima regionalnog natjecanja učenika ugostiteljskih škola koji su pokazali zavidno kuhinjsko umijeće dokazujući da hrvatska gastro scena ima svjetlu budućnost.

Na pozornicama su se izmjenjivali vrhunski kuhari i slastičari, pa su tako najbolje od svojih recepata pokazali i pripremili Slađana Herman, priznata slastičarka Petra Jelenić, GastroKomadi: Loreena Meda i Lucija Matijević,Hrvoje Zirojević, Željko Neven Bremec, Šime Vučetić, Tomislav Karamarko i mnogi drugi.

Festival je predstavio i bogatsvo hrvatskih vinograda kroz vinske radionice vođene pod  sommelierskom palicom Darka Baretića, Saše Špiranca i Sandija Parisa.  Svoju udrugu predstavila je i Udruga Graševina Croatica, čiji je predsjednik Vlado Krauthaker svim prisutnima približio sve vrijednosti i značajke ove vinske sorte.

P.R. /foto: Hrvatski festival Hrane i vina


You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

ulje s bosiljkom glavna

Ulje s bosiljkom

Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efe…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

lela i ognjenovic

Samoborski šef uspješno...

Deset recepata, od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19…