NOVE KNJIGE: Vrijedno izdanje

Ayurvedska vege kuharica ‘Kuhinja zdravlja’ izlazi iz tiska

KUHINJA ZDRAVLJA AYURVEDSKA KUHARICA

Početkom listopada 2013. izlazi iz tiska ayurvedska vegeterijanska kuharica „Kuhinja zdravlja“ Senke Kušer Mijić, ayurvedske terapeutice. Vrijedna knjiga sadrži preko 260 stranica ayurvedskih recepata, savjeta i objašnjenja.
Pripremila: Majda Matković

Kuharica uvodno objašnjava osnovne postavke ayurvede, ayurvedski pogled na prehranu i zdravlje.

Ovdje su izdvojeni recepti „bez kojih se ne može“ – koji čine osnovu abecede ayurvedskog kuhanja.

Recepti su detaljno prikazani, kako objašnjenjima, tako i bogatim slikovnim opisom koji pokazuje načine pripreme.
Ayurvedski recepti su podjeljeni u poglavlja s detaljnim opisom pripreme svakoga jela, te napomenama za svaku doshu posebno i uz savjete za uspostavljanje balansa u kombinaciji namirnica, okusa i njihovih svojstava.

Energetski utjecaj namirnica

Autorica je poglavlja podijelila na: napitke, slastice, juhe, variva, deserte, salate, lagana povrtna jela i „svaki dan nešto novo“.

Dr.(Ayu) Tomislav Petrušić, dugogodišnji voditelj ayurvedskog centra Somalata u Zagrebu podsjeća da je ayurveda sveobuhvatan nauk u kojem hrana ima posebnu ulogu.

Kuharicu možete naručiti u pretprodaji za 130 kuna.
Redovna cijena iznosi 180 kn. Prelistajte je OVDJE.

Ne postoji detaljniji i precizniji opis djelovanja namirnica. Ovdje ne govorim o “kemijskom” djelovanju. Kao što znamo, naše namirnice se dijele na proteine, ugljikohidrate i masti. Ali, to nije predmet ove kuharice. Ovdje se govori o “energetskom” utjecaju namirnica. Upravo taj, energetski utjecaj namirnica, u ayurvedi određuje koja će se namirnica s kojom kuhati i pripravljati. Da bismo spoznali nešto o svemu tome, pobrinula se Senka Kušer-Mijić, autorica ove knjige.

Senka piše ayurvedsku kuharicu sa razine ayurvedskog savjetnika koji ima preko 20 godina “radnog staža” uz “peć”, te je recepte o kojima piše dobro “ispekla”, razradila, prilagodila ayurvedskim principima te ih približila ljudima na zapadu..
Prema riječima autorice knjiga se radila uz pregršt namirnica, začina, posuda, njihovih oblika i boja.

Zar imaš papir? Pitao me fotograf, kada je vidio na tom šarenom stolu, moj podsjetnik na jela koja sam tog dana kuhala. Imam. Jer, ponekad bacim pogled na omjer.

Prstohvat. Dva. Da mi ne promakne. Jer, kada vodim radionice kuhanja, tada je taj spontanitet posvuda. Kuhamo i mijesimo uz učenje ali i često uz smijeh i šalu.

Prepuštamo se, bez opterećenja i zajedno uživamo u tom procesu a kasnije, kada kušamo, polako objašnjavam, dajem individualan savjet, komentar vezan za kakvu bolest, poremećaj, stanje doshe polaznika.

No, kada pišeš kuharicu, objaviš ju i još je ukrasiš i opremiš tako da ju želi imati uz sebe svatko tko na bilo koji način promišlja o prehrani, hrani i zdravlju, tada daješ sve od sebe.

I zato sam pisala. Bilježila doshe. Omjere. Okuse. Djelovanja. Da bi vam ona, ukoričena i sa pregršt slika, komentara i kolora, dala najbolje od sebe“ – poručuje Senka Kušer – Mijić.

Školovana od Londona do Indije

Senka Kušer – Mijić rođena je 1968. u Zagrebu, početke svog radnoga vijeka, nakon završenog Filozofskog fakulteta, provela je kao manager, radeći ponekad velike i vrlo često uspješne projekte.

Sa zadovoljstvom kaže da je to dio života u kojemu je iskreno uživala, kojega rado pamti ali i ostavlja iza sebe.
Senkin put prema zdravlju a zatim i Ayurvedi, započeo je prije šest-sedam godina, a kulminirao je trogodišnjm studiranjem na College of Ayurveda, London, gdje je znanja stjecala uz nesebično vodstvo cijenjenih profesora koji prenose izvorno ayurvedsko znanje, dr. Mauroof Athique i dr. Vekantha Joshi.
Završetkom tog Fakulteta, slijedi daljnji nastavak učenja, usavršavanja, tromjesečna ayurvedska praksa u Indiji te obilje rada i radosnog ispunjenja u svakodnevnom radu jer na Ayurvedu u prvom redu gleda kao na način života i cjeloživotno učenje.

Više o Senki koja ayurvedsku praksu obavlja u Velikoj Rakovici kod Samobora potražite na njezinoj web stranici.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

ulje s bosiljkom glavna

Ulje s bosiljkom

Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efe…

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…