Novi jelovnici zagrebačkog Smart Fooda
Beta karoten – neizbježan u pametnoj ljetnoj prehrani!

Važno je znati da se najveće količine beta karotena nalaze u žutom i narančastom voću i povrću, te u tamnozelenom lisnatom povrću što su prije svega mrkva, batat, rajčica, brokula, blitva, buča i špinat, odnosno dinja, marelica, breskva, mango, lubenica i kruška naglašava Marina Vojković, koja razvija koncept zdrave hrane Smart food
Beta karoten je biljni pigment koji se metabolizira u jetri i pretvara u vitamin A.
Potiče obrambene snage organizma, te je potreban za stvaranje pigmenata, odnosno melanina u koži.
Štiti kožu od opasnog UV zračenja pa se, osim u kremama za sunčanje, preporučuje njegovo uzimanje putem voća i povrća nekoliko tjedana prije izlaganja suncu.
Dokazan je i pozitivan učinak beta karotena na prevenciju noćnog sljepila i fotosenzibiliteta.
Također, beta karoten je nužan i za rast novih stanica i obnavljanje tkiva, pa tako ima važnu ulogu u očuvanju kože i sluznice.
Zabilježena je i primjena beta karotena kod odvikavanja od alkoholizma, gastritisa, sive mrene i degeneracije žute pjege, a poznato je također i antitumorsko djelovanje beta karotena.
Poboljšajte prirodnu elastičnost kože
„Da bismo se opskrbili dovoljnom količinom beta karotena, važno je znati da se najveće količine beta karotena nalaze u žutom i narančastom voću i povrću, te u tamnozelenom lisnatom povrću. To su prije svega mrkva, batat, rajčica, brokula, blitva, buča i špinat. Od voća, tu je dinja, marelica, breskva, mango, lubenica, kruška. Kod osoba koje konzumiraju raznovrsnu hranu bogatu voćem i povrćem ne dolazi do deficita beta karotena u dnevnim potrebama. Međutim, kod osoba koje ne konzumiraju dovoljno voća i povrća, deficit je izvjestan. Stoga ishrana bogata voćem i povrćem umanjuje rizik od karcinoma i daje koži izvornu elastičnost te prirodan i zdrav sjaj,“ naglašava Marina Vojković (na slici), koja je osmislila Smart Food i svakodnevno sa svojim timom razvija ovaj novi koncept zdrave ishrane.
Beta karoten štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala pa se koristi za zaštitu kože od utjecaja sunčevih zraka. Marina Vojković napominje da beta karoten treba uzimati u prirodnom obliku, jer je tako najdjelotvorniji, te tumači da se to upravo postiže unosom namirnica koje su bogate beta karotenom.
Mala riznica antioksidansa
„Većina hrane sa žutom, crvenom i narančastom bojom odličan su izvor beta karotena. Posebno je dobro ako se namirnice bogate beta karotenom konzumiraju s uljem, jer se beta karoten otapa u masnoći. Namirnice bogate beta karotenom dobro je uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Tako će vam koža ususret ljetu postati blistava i elastična, nahranjena iznutra i pripremljena za izlaganje sunčevim zrakama, a na taj ćete način smanjiti i potencijalnu pojavu alergije na sunce. Beta karoten će vam dodatno omogućiti da na brži način dođete do preplanulog, lijepog tena, koji se tako i dulje zadržava,“ tumači Marina Vojković.
Iz Smart Food jelovnika kojeg možete kušati u restoranu Bon Appetit, Marina neizostavno preporuča inćune na mangu (na slici gore), špagete od batate s pirjanom teletinom i proljetnu salatu s kruškama, purećim rezancima i vinegretom od samoborske muštarde.
Svi Smart Food obroci koje ovaj kulinarski tim priprema za ljetni jelovnik skrivaju pravu malu riznicu antioksidansa, a posebnu pažnju posvetili su beta karotenu – važnom antioksidansu koji štiti od slobodnih radikala, a čije djelovanje često dovodi do brojnih poremećaja i bolesti.
P.R. / foto: www.bonappetit.hr/