NOVE KNJIGE: Roman o poznatom chefu Augustu Escoffieru

Bijeli tartufi zimi – zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinje

Bijeli tartufi zimi-rez

Dirljiv roman o Augusteu Escoffieru, svjetskome majstoru kojega je njemački car Vilim II. nazvao kraljem kuhara i kuharom kraljeva

Izdavač: Lumen

N. M. Kelby: Bijeli tartufi zimi

Prijevod: Petra Matić

Opseg: 344 stranice

Cijena: 119,00 kuna

Auguste Escoffier (1846. – 1935.) bio je francuski majstor, kuhar bez premca čiji utjecaj na iskustvo restoranskog objedovanja i vrhunsku kuhinju osjećamo i danas.

Ukinuo je unaprijed kuhana jela i prvi uveo praksu kuhanja a la carte, kuhao je kraljevima i kraljicama, a autor je i posljednjeg menija na Titanicu.

Usto je bio i kompliciran muškarac – dobar, ali nepopustljiv, opsjednut hranom i strahovito gladan, u stanju biti silno strastven i nedokučivo suzdržan.

Priča o hrani, čežnji, ratu i ljubavi

Svojim nas bujno izmaštanim novim romanom N. M. Kelby prenosi u Escoffierov svijet, pletući senzualnu priču o hrani i čežnji, ratu i ljubavi.

Početak romana vodi nas na kraj Escoffierova života, u vrijeme kad on piše memoare.

Bio je svjedok burnih povijesnih događaja pa iz jedinstvene perspektive pripovijeda o danima kad je bio kuhar u Francusko-pruskom ratu, majstor kuhar za beau monde u Parizu i londonskom Savoyu te pouzdanik kraljeva i svjetskih vođa.

U srcu Escoffierove priče zapravo je ljubav prema dvjema vrlo različitim ženama: glumici Sari Bernhardt (na slici dolje lijevo), slavnoj po ljepoti i nehajnosti, jednoj od najobožavanijih žena tog doba, te vlastitoj supruzi, nezavisnoj i profinjenoj pjesnikinji Delphine Daffis, čiju je ruku Escoffier dobio na okladi, a glavninu karijere proveo je odvojen od nje.

Odlaskom u mirovinu Escoffier se vratio Delphine.

Ona zahtijeva samo jedno: da stvori jelo u njezino ime kao što je to učinio za mnoge druge, uključujući i Saru Bernhardt i kraljicu Viktoriju. No kako je moguće sažeti kompleksnost ljubavi u jednom jedinom receptu?

Veliki majstor kuhar nije to znao.

Uz pomoć tvrdoglave mlade kuharice Sabine, koja silno nalikuje na Saru Bernhardt, Escoffier mora ponovno otkriti emocionalni potencijal hrane, njezinu sposobnost da izrazi strast, kajanje, tugu, oprost i ljubav.

Auguste Escoffier je želio postati kipar, ali su njegovi roditelji smatrali da je njegova sitna građa u neskladu sa skulptorskim zanimanjem.

Započeo je karijeru kao kuhar u obiteljskom restoranu u Nici, odakle je vrlo brzo prešao u jedan od najpoznatijih pariških restorana Le Petit Moulin Rouge. Iskustvo koje je stekao kuhajući za vojsku u Francusko-pruskom ratu primijenio je kasnije u najluksuznijim svjetskim restoranima, organizirajući kuhare u skladu s fazama pripreme i vrstama jela.

Osmislio kuhanje a la carte

Escoffier je zaslužan za modernizaciju francuske kuhinje: ukinuo je unaprijed kuhana, atraktivno dekorirana jela i prvi uveo praksu a la carte, nudeći gostima sezonski prilagođene, brzo i elegantno pripremljene namirnice.

Escoffier je njegovao srdačne odnose s osobljem koje ga je zvalo Papa.

Nikad nije vikao ni gubio živce, a nesuglasice su se rješavale izvan kuhinje, i to bez dizanja glasa.

Kulinarstvu je pristupao kao umjetnosti, a kuhanju kao gospodskom zanimanju.

Iznad svega je cijenio pristojno ponašanje. “Bez psovanja. Bez tučnjave. Bez pušenja. Bez pića. U njegovoj kuhinji, beskrajne količine vina koju je većina dobavljala svojim kuharima da budu napojeni i sretni zamijenilo je posebno piće od pšenice čiji je pripravak Escoffier naručio od jednog liječnika“, navodi autorica knjige N.M.Kelby.

N. M. Kelby autorica je hvaljenih romana In the Company of Angels, Whale Season te dobitnica, između ostalih, Floridske književne nagrade za knjigu A Travel Guide for Reckless Hearts. Živi u St. Paulu u Minnesoti.

Nošenje kuharske kape smatrao je ponižavajućom praksom jer je broj nabora na kuharskoj kapi pokazivao na koliko načina pojedini kuhar zna pripremiti jaja.

Jaja na mali milijun načina

Kapa je maksimalno sadržavala sto nabora, a on je znao pripremiti jaja na 685 načina.

“Kad nosim kuharsku kapu, prisiljen sam na kompromis, a to je neprihvatljivo”, tvrdio je.

Stotinjak godina prije nego što su znanstvenici utvrdili da postoji umami – peti okus, inovativni francuski kuhar konstatirao je da osim slanog, slatkog, gorkog i kiselog postoji i – slasno.

Roman me istoga časa privukao zbog čudesnog načina na koji autorica piše o hrani. Osim toga, opisuje i jedan od najneobičnijih i najsnažnijih prizora zavođenja koji sam ikad pročitala, a koji je baš zbog svoje jedinstvenosti potpuno uvjerljiv.” Pam Houston, autorica romana Sight Hound

Vodio je restorane u Grand Hotelu u Monte Carlu, hotelu National u švicarskom Lucernu te najluksuznijim pariškim i londonskim hotelima toga doba: Savoyu, Ritzu i Carltonu. Prvi je kuhar u povijesti koji je dobio Orden viteza Legije časti.

Tajna deserta breskve Melba

Escoffier je kuhao svjetskoj eliti: britanskoj kraljici Viktoriji, njezinom sinu Edwardu VII., njemačkom caru Vilimu II., predsjednicima država, glasovitim opernim pjevačicama poput Nellie Melba (za koju je kreirao popularni desert breskve Melba), diplomatima, glazbenicima, slikarima…

Kreirao je meni posljednjim putnicima na Titanicu, a u najpoznatijem svjetskom brodolomu izgubio je svoje brižljivo čuvano osoblje.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

zlatko novak-rez

Zlatko Novak iz Varaždina...

Trodnevnom natjecanju pristupilo je 14 najboljih hrvatskih profesionalnih kuhara, a prva tri mjesta osvojili su Zlatko Novak iz Vara…

ssš vinkovci - pobjednici-rez

Učenici iz Vinkovaca...

Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, sedmu godinu u nizu organizirano je u sk…