Prehrambene navike Blanke Vlašić

Blanka najviše voli srednje pečen biftek, ribu i ‘manistru na pome’

blanka

Blanka Vlašić, jedna od najvećih svjetskih sportašica posljednjih godina nikada ne večera, ne jede mliječne proizvode ni slatkiše, a od pića u obzir dolaze samo voda, čaj i – čaša vina

Jeste li se ikada zapitali što jede Blanka Vlašić, osvajačica srebrne medalje na svjetskom prvenstvu u skoku u vis?

Mi smo to učinili umjesto vas i pročešljali arhivu njezinih intervjua. Blanka razumljivo, najčešće konzumira laganu i zdravu hranu, a nešto joj je teže na putovanjima.

U Koreji se primjerice žalila da joj ne odgovara korejska kuhinja.

– Nije se lako hraniti na putovanjima. U restoranima često kuhaju na maslacu ili stavljaju previše ulja. Zato naručujem sushi, a ako ga nema, onda običnu rižu i salatu. Dajem precizne upute kako ih napraviti jer može biti problematično kad imate svoje prehrambene navike. Čak i kad ima malo masti u jelu, odmah to osjetim – uz smijeh je kazala Blanka ove godine za švicarski Le Matin, kada je demantirala izjavu direktora mitinga u Lausanni, Jackya Dalapierrea koji je izjavio da Blanki Vlašić moraju osigurati sushi jer hrvatska rekorderka ne jede ništa drugo.

Blanka je tada otkrila i da uglavnom kuha hranu na pari, ne jede kruh i ne večera.

U jednom ranijem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju priznala je da je do jelovnika koji joj odgovara došla metodom pokušaja i pogrešaka.

Čokolada strogo zabranjena

Kamen temeljac njezine prehrane čini smeđa riža koju samo ubaci u ekspres lonac i nakon 45 minuta je gotova za jelo, dok to vrijeme najčešće koristi za tuširanje.

Poslije riže svjetskoj prvakinji su važne i druge integralne žitarice, dok od mesa najviše voli jesti biftek, i to srednje pečen.

Važno mjesto u prehrani joj zauzimaju i piletina te puretina, a kao prava Dalmatinka ne može zamisliti kvalitetan jelovnik bez ribe pa gušta u ribi s gradela.

Blanka voli i već spominjani sushi, ali i carpaccio od tunjevine i dimljeni losos koji je nešto masniji, ali je bogat omega 3 masnim kiselinama.

Prije svakog natjecanja, ako je ikako moguće jede “manistru na pome” (tjesteninu s umakom od rajčica), a za održavanje koncentracije Blanka preporučuje bombone od fruktoze, što je ujedno i najslađe što jede. Drugim slatkišima, raznim pecivima, čokoladi, u njenoj prehrani nema mjesta.

Banane stop – lubenice dobrodošle

Osim toga ne jede nikakve mliječne proizvode jer ne može probaviti laktozu, što je slučaj kod nekih odraslih osoba.

Najslađe što jede su spomenuti bomboni koje zna pojesti i za vrijeme natjecanja ili sušeno voće – sušene brusnice ili sušeni ananas nakon treninga, za podizanje šećera u krvi.

A što se tiče voća, već godinama joj svaki dan započinje jabukom koju smatram najboljom. Banane ne jede jer su teže probavljive, ali zato ljeti uživa u lubenicama.

Ne pije nikakve sokove. Samo vodu i čajeve, ali one prave. Najdraži joj je bijeli čaj, a drago joj je navečer popiti i čašu crnoga vina.

D.Smoković/ foto: www.blankavlasic.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Jedinstveno ure_en prostor Binimoto Sushija

Predstavljen Binimoto Sushi,...

Gastronomska ponuda Zagreba nadopunjena je regionalnom novošću. Svoja vrata prvi je otvorio lokal Binimoto Sushija na Radničkoj c…

SNJEZANA_LELAS rez

Snježana bi voljela kuhati i...

Snježana Lelas, (24 godine), Split, studentica Sretna je kad usreći ljude oko sebe, voljela bi predavati kuharima matematiku, tako d…

PETRA PLANTAK rez

Petra je odustala od...

Petra Plantak, (28 godina), Novi Marof, studentica Petra je najponosnija na sebe bila kad je s 24 godine naučila plivati. Za razliku od n…