Prehrambene navike Blanke Vlašić

Blanka najviše voli srednje pečen biftek, ribu i ‘manistru na pome’

blanka

Blanka Vlašić, jedna od najvećih svjetskih sportašica posljednjih godina nikada ne večera, ne jede mliječne proizvode ni slatkiše, a od pića u obzir dolaze samo voda, čaj i – čaša vina

Jeste li se ikada zapitali što jede Blanka Vlašić, osvajačica srebrne medalje na svjetskom prvenstvu u skoku u vis?

Mi smo to učinili umjesto vas i pročešljali arhivu njezinih intervjua. Blanka razumljivo, najčešće konzumira laganu i zdravu hranu, a nešto joj je teže na putovanjima.

U Koreji se primjerice žalila da joj ne odgovara korejska kuhinja.

– Nije se lako hraniti na putovanjima. U restoranima često kuhaju na maslacu ili stavljaju previše ulja. Zato naručujem sushi, a ako ga nema, onda običnu rižu i salatu. Dajem precizne upute kako ih napraviti jer može biti problematično kad imate svoje prehrambene navike. Čak i kad ima malo masti u jelu, odmah to osjetim – uz smijeh je kazala Blanka ove godine za švicarski Le Matin, kada je demantirala izjavu direktora mitinga u Lausanni, Jackya Dalapierrea koji je izjavio da Blanki Vlašić moraju osigurati sushi jer hrvatska rekorderka ne jede ništa drugo.

Blanka je tada otkrila i da uglavnom kuha hranu na pari, ne jede kruh i ne večera.

U jednom ranijem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju priznala je da je do jelovnika koji joj odgovara došla metodom pokušaja i pogrešaka.

Čokolada strogo zabranjena

Kamen temeljac njezine prehrane čini smeđa riža koju samo ubaci u ekspres lonac i nakon 45 minuta je gotova za jelo, dok to vrijeme najčešće koristi za tuširanje.

Poslije riže svjetskoj prvakinji su važne i druge integralne žitarice, dok od mesa najviše voli jesti biftek, i to srednje pečen.

Važno mjesto u prehrani joj zauzimaju i piletina te puretina, a kao prava Dalmatinka ne može zamisliti kvalitetan jelovnik bez ribe pa gušta u ribi s gradela.

Blanka voli i već spominjani sushi, ali i carpaccio od tunjevine i dimljeni losos koji je nešto masniji, ali je bogat omega 3 masnim kiselinama.

Prije svakog natjecanja, ako je ikako moguće jede “manistru na pome” (tjesteninu s umakom od rajčica), a za održavanje koncentracije Blanka preporučuje bombone od fruktoze, što je ujedno i najslađe što jede. Drugim slatkišima, raznim pecivima, čokoladi, u njenoj prehrani nema mjesta.

Banane stop – lubenice dobrodošle

Osim toga ne jede nikakve mliječne proizvode jer ne može probaviti laktozu, što je slučaj kod nekih odraslih osoba.

Najslađe što jede su spomenuti bomboni koje zna pojesti i za vrijeme natjecanja ili sušeno voće – sušene brusnice ili sušeni ananas nakon treninga, za podizanje šećera u krvi.

A što se tiče voća, već godinama joj svaki dan započinje jabukom koju smatram najboljom. Banane ne jede jer su teže probavljive, ali zato ljeti uživa u lubenicama.

Ne pije nikakve sokove. Samo vodu i čajeve, ali one prave. Najdraži joj je bijeli čaj, a drago joj je navečer popiti i čašu crnoga vina.

D.Smoković/ foto: www.blankavlasic.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dijabetes

I prekomjerni unos soli...

U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Lo…

sir na spagici

Hrvati jako vole sir, a...

Praktično svi stanovnici Hrvatske konzumiraju sir u nekoj od formi u kojoj dolazi ova namirnica (tvrdi i polutvrdi sir, topljeni sir, s…

Jedinstveno ure_en prostor Binimoto Sushija

Predstavljen Binimoto Sushi,...

Gastronomska ponuda Zagreba nadopunjena je regionalnom novošću. Svoja vrata prvi je otvorio lokal Binimoto Sushija na Radničkoj c…

SNJEZANA_LELAS rez

Snježana bi voljela kuhati i...

Snježana Lelas, (24 godine), Split, studentica Sretna je kad usreći ljude oko sebe, voljela bi predavati kuharima matematiku, tako d…