Prevedena i treća knjiga Anthonyja Bourdaina na hrvatski jezik

Bourdainovi opaki zalogaji koje ćete ovog ljeta progutati s guštom

bourdain-opaki-zalogaji2

Anthony Bourdain “Opaki zalogaji”, zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju, Fraktura, 2011

Najduhovitiji pisac među kuharima Anthony Bourdain predstavlja svoje nove gastronomske pustolovine otkrivajući tajne chefova iz svih dijelova svijeta

Volite li jesti, kuhati ili pak čitati o hrani i to još iz pera jednog od najboljih svjetskih chefova?

Pravi je trenutak da, dok ležite na plaži ili negdje u hladovini, uzmete u ruke knjigu „Opaki zalogaji“, Anthonyja Bourdaina, autora svjetskih bestselera „Dosje kuhinja“ i „Kuharevo putovanje“, koji se u svjetskim razmjerima proslavio i TV serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima „Anthony Bourdain: No Resevations“.

Obračuni s Jamieom Oliverom i Woodyjem Harrelsonom

Ljubitelji ovog šarmantnog, britkog, 55-godišnjeg Newyorčanina sigurno će uživati čitajući „Opake zalogaje“ (u izdanju Frakture), zbirku tekstova u kojima Bourdain čitateljima ponovno servira napeto i uzbudljivo štivo sa svojih brojnih gastronomskih pustolovina – od one kad opisuje kako sjedi za stolom sumnjive čistoće u dućanu s jeguljama u Hanoiju; kad uživa u najfinijoj tuni za šankom najskupljeg newyorškog sushi-bara; kad njuška oko baracca na bahijskoj plaži ili pak kad u El Bulliju razgovara s Ferránom Adrijom o fizičkim svojstvima hrane.

U svom prepoznatljivom stilu Bourdain se u knjizi „obračunava“ sa slavnim kuharima (veliki mu je trn u peti Jamie Oliver), a razgalio ga je i Woody Harrelson, kojeg je susreo na Tajlandu i zgrozio se nad činjenicom da glumac kao žestoki zagovaratelj Raw Fooda (sirove hrane) redovito naručuje voćnu salatu „u zemlji s jednom od najživljih, najraznolikijih, najuzbudljvijih kulinarskih kultura na planetu“.

Razjario ga je i potez fanatičnih aktivista za prava životinja, koji su u borbi protiv prodaje guščje jetre svim sredstvima nasrnuli na šefa kuhinje i vlasnika trgovine delikatesama, uništivši mu poslovni prostor pa i otišli nekoliko koraka dalje demoliravši mu kuću, polivši auto kiselinom – sve to uz prijeteće telefonske pozive i pisma.

Hrana je bolja jedete li bosi

Bourdain nadalje opisuje užitak u jedenju na karipskom otoku Saint Martinu uvjeravajući čitatelje kako hrana ima puno bolji okus jedete li je bosih nogu, pritom razmišljajući da svoju teoriju provjeri tijekom sljedećeg posjeta londonskom, zvjezdicama ovjenčanom restoranu kolege i prijatelja Gordona Ramsaya i uvjeri ga da će bosonog uživati „u njegovoj umjetnosti u najvećem mogućem stupnju“.

U „Opakim zalogajima“ nisu izostavljene ni neke od prljavih tajni iz kuhinja pa tako Bourdain piše: „Sve što padne na pod nekim čudom, padne ‘točno na ubrus’. Moram vam reći – strašno je velik taj ubrus…“.

Ovo je tek djelić Bourdainovih „Opakih zalogaja“ – uzmite ih i „progutajte“ (pročitajte) sve!  Ako vas ovaj tekst nije potaknuo na čitanje knjige, možda će to učiniti mišljenja kritičara relevantnih svjetskih listova poput onog iz New York Times Book Review, koji piše kako je „Bourdainov entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici…Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje.“

A možda vam je dovoljan samo sažet komentar iz Daily Maila – „Nepristojno, britko i puno energije“.

prevela Dijana Štambak

Cijena: 139,00 kn

Broj stranica: 292

Naslov izvornika: The Nasty Bits

Majda Matković

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

fritula 00

Gastro knjižara Fritula za...

Gastro knjižara Fritula započela je s radom u lipnju 2012. godine, dakle prije punih godinu dana. Danas vas sa zadovoljstvom podsjeć…

hrana.mozak310x250

Hrana za mozak - recepti za...

prof. dr. Vida Demarin i suradnice: HRANA ZA MOZAK
Jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje VBZ, Zagreb, 148 stranica   “Hrana za…

Bijeli tartufi zimi-rez

Bijeli tartufi zimi -...

Dirljiv roman o Augusteu Escoffieru, svjetskome majstoru kojega je njemački car Vilim II. nazvao kraljem kuhara i kuharom kraljeva Iz…

andrija new look

Andrija Prostran i Marina...

U eliminacijskom Testu osjetila kandidati su trebali prepoznati 21 sastojak u tripicama alla fiorentina što je za Andriju bila nemogu…