Međunarodni festival u Supetru od 28.3. do 1. 04.
Brački ‘Biser mora’ očekuje 250 kuhara iz 17 zemalja

Osim natjecanja kuhara festival uključuje i predavanja, degustacije, tematske večeri, okrugle stolove, zabavni program, uključujući i utrku kuhara u neretvanskim lađama, večeri makedonske, bosanske, indijske, rumunjske i albanske kuhinje, na supetarskoj rivi pripremati će se „Velika teča“, a u nedjelju 1. travnja najavljen je i poseban Brački marendin (švedski stol)
Piše: Ivan Zidar
Savez kuhara mediteranskih i europskih regija sedmu godinu za redom organizira veliki međunarodni festival gastronomije „Biser mora“ koji će se održati od 28.ožujka do 01.travnja u Supetru na otoku Braču u hotelima Svpervs pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.
Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), međunarodna je udruga kuhara koja već niz godina organizira razna natjecanja, festivale, sajmove, gastro izložbe i ostala događanja na kojima se promoviraju razne kuhinje, recepti, kuhari, tvrtke i proizvodi vezani uz gastronomiju na Mediteranu.
Dolazi trostruka europska prvakinja u – čokoladi
Festival Biser mora započeo je prije sedam godina i okupio je u početku dvadesetak hrvatskih kuhara dok se danas može pohvaliti sa 250 kuhara koji će se natjecati na festivalu, a dolaze iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Turske, Austrije, Ukrajine, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Indije, Italije, Grčke i Rusije.
Na festivalu će sudjelovati brojni ugledni kuhari iz čitavog svijeta tako da će s nama biti i zvijezda „Jezikove juhe“ Stephan Macchi, Elene Suchkova, vlasnica jedne od najpoznatijih škola čokolade u Moskvi, trostruka europska prvakinja u čokoladi i slasticama, međunarodni sudac WACS -a iz Saudijske Arabije Thomas A. Gugler, rektor prestižne Poljske Akademije za hotelijerski management i gastronomiju, Roman David Tauber te Emilio Cook jedan od najpriznatijih kulinarskih sudaca Italije
Kuhari će se natjecati u nekoliko kategorija, a natjecanje se odvija u otvorenim kuharskim boksovima gdje kuhari pripremaju razna zadana jela.
Boksovi su otvoreni tako da posjetitelji u svakom momentu mogu vidjeti svaki segment pojedinog natjecanja što natjecanju daje interaktivni karakter.
Velika teča na rivi i Brački marendin
Osim natjecanja kuhara festival uključuje i predavanja, degustacije, tematske večeri, okrugle stolove, zabavni program, uključujući i utrku kuhara u neretvanskim lađama te sajam proizvođača.
Na samom festivalu gosti će moći uživati u večeri makedonske, bosanske, indijske, rumunjske i albanske kuhinje, kušati ponajbolja hrvatska vina, najbolje tatarske bifteke, specijalitete od tartufa, a na supetarskoj rivi pripremati će se „Velika teča“.
U nedjelju 1. travnja najavljen je i poseban Brački marendin (švedski stol) na ranču PALUTE (blizu Svpetrvs hotela) s početkom u 12 sati.
Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Grada Supetra, TZ Županije, TZ grada Supetra.
Ovdje (Biser mora) možete pogledati promotivni film o Biseru mora 2011. godine.