U sklopu Istria Gourmet Festivala predstavljen novi projekt

Brtonigla predstavila projekt afirmacije svojih vina ‘4 zemlje’

z-Ravalico_Novacco_Visintin_Fernetich_Arman i Labinjan

Za općinu Brtonigla, gradića vina karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze u Istri: crna, crvena, bijela i siva, ispremiješani na prostoru jedne od najmanjih istarskih općina koja želi vrednovati posebnosti vina koja ovdje nastaju

U sklopu 24. Vegeta Croatia Opena predstavljen je projekt 4 zemlje, koji razvijaju Općina Brtonigla, Turistička zajednica Brtonigle te općinska Razvojna agencija. Cilj projekta je vrednovanje posebnosti i različitosti vina koje nastaju na području Brtonigle, gradića vina.

Započet prije 2 godine, projekt razrađen u suradnji sa znanstvenim institucijama, prvenstveno predstavlja ozbiljnu podlogu za povećanje kvalitete i afirmaciju vina i vinara, temeljene na istraživanjima i edukaciji mladih vinara.

Danas, već donosi konkretne rezultate te potiče razvoj mladih vinara od kojih se očekuju velika vina.

Četiri boje: crna, crvena, bijela i siva

Na posebnoj večeri organiziranoj u Istria Gourmet Restoranu by San Rocco, predstavili su se vinari s područja Brtonigle: Veralda, Ravalico, Cattunar, Capo i Novacco, uz kuhinju najprestižnijeg restorana iz Brtonigle, naširoko poznatog San Rocca.

Chef Zoran Čobanov pripremio je jela koja prezentiraju bogatstvo gastronomske ponude ove male općine, od kontinentalnih delicija poput tartufa, pa do morskih specijaliteta od vrhunske ribe i drugih bogatstava podmorja SZ Istre.

Za općinu Brtonigla karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze u Istri: crna, crvena, bijela i siva, ispremiješani na prostoru jedne od najmanjih istarskih općina.

To je jedinstveni slučaj u Istri a vjerojatno i šire.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Brtonigla ima 1.684 stanovnika. O posvećenosti stanovništva poljoprivredi, a posebice vinarstvu dovoljno govori podatak o više od 85% prihoda od poljoprivrede, a o vrijednosti tla činjenica o 97% obradivih površina.

Projekt je vrlo značajan za sveukupan razvoj Općine Brtonigla, te za doprinos koji će donijeti razvoju ruralnog turizma i dati što veću prepoznatljivost naših autohtonih proizvoda, ne samo na našem teritoriju već i međunarodnom. Realizacijom ovog projekta očekuje se znatno povećanje prepoznatljivosti Brtonigle i vina sa ovog područja,“ rekao je Doriano Labinjan, načelnik općine Brtonigla.

Afirmacija domaćih autohtonih sorti

Predstavljanju projekta nazočio je i istarski župan Valter Flego, koji se poslužio logom projekta 4 zemlje kao pokaznim primjerom kako općina Brtonigla, prikuplja iskustva iz tradicije i pretače ih u moderan sadržaj, dajući ponudi Istre još jednu dodatnu vrijednost.

Očekujemo da će razvojem ovog projekta, kojim se ulaže u edukaciju mladih vinara, analizu i istraživanja utjecaja tla na autohtone sorte, znatno povećati kakvoća vina s područja Brtonigle. Nedavnim ulaskom Hrvatske u EU, lokalni vinari imaju priliku kvalitetno konkurirati i afirmirati domaće autohtone sorte na europskom tržištu. Ideja je da u nastavku projekta vinari biti još više prepoznatljivi posebnom etiketom, logom (kojim bi se garantirala kvaliteta proizvoda), što bi dodatno afirmiralo Brtoniglu kao vinsko područje“ zaključila je Ingrid Palman, direktorica Razvojne agencije Brtonigle.

R.I. /foto:Press

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

istarski prsut

Najsadržajniji Istria...

Uoči početka 24. Vegeta Croatia Opena koji će se u Umagu održati od 18. do 28. srpnja, predstavljen je četvrti Istria Gourmet Festiv…

Prirodna vina u Vinodolu

Vrhunska prirodna vina...

Vinari Nicolo Bensa, vlasnik vinarije La Castellada i slovenski poduzetnički par Ivi i Edvard Svetlik, vlasnici vinarije Grace na sin…

Dani istarske sparuge

Počeli Dani istarske...

U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz…