Zdravlje: Bučino ulje

Bučino ulje – ulje koje pozitivno djeluje na ukupni metabolizam

Bučino-ulje-485x273

Potrošnja bučinog ulja relativno je mala u usporedbi s drugim uljima iako se smatra da pozitivno djeluje na ukupni metabolizam kao i na ublažavanje simptoma i usporeno napredovanje cijelog niza bolesti.


Pišu: Karmen Matković i Tena Niseteo, nutricionistice Definicije hrane

U narodnoj medicini su odavno poznati njegovi pozitivni učinci u tretmanu crijevnih parazita, problema s prostatom i mokraćnim mjehurom, ali i drugi pozitivni učinci na zdravlje, te u novije vrijeme dobivaju i značajnu znanstvenu potvrdu.

Brojna istraživanja pokazuju kako učinak različitih masti i ulja na zdravlje ovisi uglavnom o njihovom sastavu masnih kiselina.

Zahvaljujući svom sastavu, bučino ulje uvrštava se među najznačajnije izvore omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina koje su esencijalne za naš organizam – odgovarajući unos esencijalnih masnih kiselina nužan je za izgradnju i normalno funkcioniranje naših stanica, za sintezu cijelog niza metabolita koji sudjeluju u prijenosu signala i informacija, u regulaciji krvnog tlaka, stvaranju imuniteta i procesu zgrušavanja krvi.

Smanjuje koncentraciju kolesterola u krvi

Istraživanja su pokazala da bučino ulje djeluje na smanjenje koncentracije kolesterola u serumu i na ublažavanje simptoma hiperkolesterolemije jer povećanjem udjela višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani moguće je utjecati na smanjenje koncentracije kolesterola u krvi te smanjiti brzinu stvaranja masnih naslaga na krvnim žilama, čime se značajno smanjuje rizik od koronarnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Brojna istraživanja također pokazuju da nedostatak linolenske kiseline, ali i eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline, u vrijeme fetalnog i neonatalnog razvoja, uzrokuje smetnje u razvoju mozga i centralnog živčanog sustava, a time utječe na vid, sposobnost učenja, povećanu agresivnost i sklonost depresiji.

Zbog toga se ove masne kiseline dodaju u pripravke za prehranu dojenčadi, dok se trudnicama i dojiljama savjetuje da povećaju njihov unos hranom.

Bučino ulje predstavlja vrijedan izvor te će korištenje bučinog ulja doprinijeti poboljšanom nutritivnom statusu majke i djeteta, posebice u vrijeme dojenja.

Pomaže majkama, djeci i muškarcima

Osim majkama, preporučuje se i muškarcima zbog pozitivnog djelovanja na prostatu – što potvrđuje i nekolicina studija u tretmanu benigne hiperplazije prostate.

Dodatkom bučinog ulja u svakodnevnu prehranu smanjuju se tegobe uzrokovane benignom hiperplazijom prostate koja u nekim slučajevima može dovesti i do karcinoma prostate.

Ovo djelovanje pripisuje se barem djelomično cinku koji je u ulju prisutan u značajnim količinama.

Također je uočeno i protuupalno djelovanje u bubrezima i mokraćnim putevima, kao i smanjeno nastajanje bubrežnih kamenaca!

Definicija Hrane / foto: evarazdin.com

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

smanjen_unos_soli (3)

Zašto je važno smanjiti...

Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvar…

piramida rez

Piramida pravilne prehrane iz...

  Piramidu pravilne prehrane 1991. osimislilo je Ministarstvo poljopivrede SAD-a, koje je 2005. izradilo i novu verziju  (MyPy…

dreamstime_cura i cokolada-rez

Čokolada - hrana bogova i...

Čokolada je mnogo više od izbalansirane smjese kakao praha, kakao maslaca i šećera, ona je simbol gastronomskog užitka i kataliza…

maslinovo-ulje-agrolaguna-ftd

Maslinovo ulje ima terapijska...

Maslinovo je ulje definitivno najzdravija masnoća, a manje je poznato da sadrži spojeve koji imaju gotovo identična svojstva ibupr…