Lonely Planet predstavio najbolja ulična jela svijeta

Burek izabran među deset najboljih uličnih jela na svijetu

dreamstime_burek

Prema izboru cijenjenog vodiča Lonely Planet „The World’s Best Street Food“ među deset najukusnijih jela koja se kupuju na ulici i jedu s nogu našao se i svima nama dostupan burek

Lonely Planet popis otvara s burmanskom juhom Mohinga.

Riječ je o juhi karakterističnoj za Burmu koja sadrži komadiće ribe, ljutike, rižine rezance i začinjena je korijanderom.
Mohinga je autohtono burmansko jelo i naći ćete ga u svakom tamošnjem gradu po cijeni od četiri kune. Zanima li vas više pogledajte recept na engleskom jeziku.
Drugo jelo na listi je vijetnamski Banh mi.
Autori vodiča smatraju da je riječ najboljem sendviču na svijetu.
Pojednostavljeno, u standardni francuski kruh (danak davnašnjoj francuskoj vladavini Vijetnamom) ulaze majoneza, pašteta, sojin umak, chilli i xa xiu, svinjetina na žaru posuta začinskim travama.
Ovaj sendvič na ulicama vijetnamskih gradova platit ćete oko 15.000 donga, odnosno oko 4 kune.

Treće mjesto zauzeo je Daulat ki chaat, slastica iz Delhija u Indiji.
Daulat ki chaat opisuju „lakšim od zraka“, a riječ je o narančastoj pjeni koja nastaje miješanjem šafrana i mlijeka, ali okus obogaćuju i pistacio i doza nerafiniranog šećera. Kako ova pjenica ne podnosi visoke temperature, može se kupiti samo u zimskim mjesecima. Cijena – oko jedne kune.

Phat Kaphrao iz Tajlanda je još jedno neobično jelo koje uz obavezan bosiljak, češnjak, chilli i sitno nasjeckani grah može sadržati koješta. Pritom se navodi prženo mljeveno svinjsko meso, piletina, morski plodovi, a sve je začinjeno ribljim umakom i prstohvatom šećera. Služi se preko riže i obično povrh svega ide – prženo jaje.
Phat kaphrao na ulicama Tajlanda platit ćete od 30 do 50 bahta (5 do 9 kuna).

Burek, čiju domovinu autori smještaju u BiH, mada znamo da ga je moguće kupiti na mnogo širem području, predstavljen je kao ukusno razvučeno tijesto punjeno mljevenim mesom, odnosno špinatom (zeljanica) ili sirom (sirnica). Lonely Planet naglašava da se burek može jesti u svako doba dana: i kao doručak, ali i kao bilo koji dnevni obrok uključujući onaj posljednji, nakon dobrog noćnog provoda.
Cijene bureka u Sarajevu variraju od 3 do 5 KM, odnsono između 10 i 18 kuna.

Sljedeći ulični specijalitet koji preporučuje Lonely Planet je marokanski Sfenj.
Najlakše ga je opisati kao francuski croissants na marokanski način. Riječ je o spužvastom, duboko prženom tijestu bez dodavanja mlijeka ili maslaca. Jede se ujutro i u kasno poslije podne. Prodaje se po cijeni od 1 dirhama (70 lipa) za komad ili možete kupiti kilogram za 23 dirhama (16 kuna).

Među jeftinim uličnim specijalitetima navedeni su i južnoafrički Walkie-talkies.
Riječ je o pilećim nožicama (walkie) i glavama/vratovima (talkie) koji se mogu pripremati na više načina, ali u osnovi su kuhane, pa obilno začinjene, a mogu im se pridodati luk, paprike i krumpiri.
Riječ je o sirotinjskoj hrani kojom su se godinama hranili crni radnici u Sowetu, ali je s vremenom jelo dobilo na popularnosti. Kilogram walkie-talkiea prodaje se za 10 randa ili oko 7 kuna.

Listu deset najboljih uličnih jela Lonely Planet zaključuje meksičkim Tamalesom, snackom na bazi kukuruza (4-7 kuna), Red Redom iz Gane, slatko ljutkastim jelom od crvenog graha (4 kune) i njemačkim Currywurstom, narezanom svinjskom kobasicom prelivenom ljutim kečapom. Currywurst je ujedno i najskuplje ulično jelo koje su odabrali urednici Lonely Planeta. Košta od 2 do 3,5 eura, odnosno od 15 do 26 kuna.

Opširniji prikaz izbora najboljih uličnih jela na svijetu osim u vodiču Lonely Planeta možete pročitati u Guardianu.

Ivan Zidar / foto Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dani sparuga i sipa

Počeli Dani šparuga i sipa...

Proljeće je počelo i u ugostiteljstvu Južne Istre. Naime, specijalnom ponudom te uključivanjem velikog broja ugostitelja u manif…

poisson-cru-1

Nova jela u trendu - poisson...

Svake se godine na gastronomskoj sceni pojave novi prehrambeni trendovi. Nekada se radi o lokalnoj hrani koja je zbog promjena u ukusu ja…

dreamstime_cura i cokolada-rez

Od osam najboljih...

Znate li koje su namirnice najbolji afrodizijaci i gdje ćete isprobati najbolje svjetske afrodizijake? Afrodizijaci, čije ime dola…

screenshot lonely

Neobična jela za radoznala...

Ugledni Lonely Planet na svom je internetskom portalu www.lonelyplanet.com predstavio deset neobičnih namirnica koje bi u vama mogl…