Svjetska priča: Kuhar iz Našica član kuharskog saveza Emirata

Chef Saša Bešlić: Kako sam kuhao u Burj-al-Arabu

Burj Al Arab6

Saša Bešlić, član državne reprezentacije Hrvatskog kuharskog saveza, jedan je od rijetkih hrvatskih kuhara koji se može pohvaliti radom u Burj Al Arabu, jednom od najelitnijih hotela na svijetu

Piše: Majda Matković

Priča talentiranog kuhara započinje u ugostiteljskoj školi u Našicama i nastavlja se na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji da bi karijeru započeo kao direktor sektora ugostiteljstva 2006. u Cresanki. Potom se vraća u Opatiju gdje je oko dvije godine kao direktor hrane i pića radio u opatijskom hotelu Mozart, a posljednje dvije godine chef je kuhinje Grand hotela „Adriatic“.

Za slastičarski eksponat na Državnom prvenstvu Hrvatskog kuharskog saveza nagrađen je zlatnom medaljom, a zanimljivo je da je 31-godišnji chef kuhinje u međuvremenu postao član kuharskog saveza Emirata te sudac na natjecanju Emirates Salon Culinaire, koje se svake godine u veljači održava u sklopu najvećeg sajma prehrane i najvažnijeg događaja vezanog uz prehrambenu industriju u regiji – Gulfood.

Chef iz Našica svake godine ide i na usavršavanje za produženje članstva, pa je nakon Dubaija obuku prošao u hotelu Plaza u Istanbulu te u Hilton hotelima u Egiptu.

Saša Bešlić, koji je na Emirates Academy, prošao „obuku“ u sedam najelitnijih hotela iz grupacije Jumeirah upoznao nas je s načinom rada u nekoliko ekskluzivnih hotela u Dubaiju, na čelu s impresivnim Burj Al Arabom koji ima čak sedam zvjezdica. O svom boravku u Dubaiju snimio je i film koji nije tehnički savršen, no to će se pokazati posve nevažnim s obzirom na bogatstvo snimljenog materijala.

–  Sve sam sam snimio, a poslije i montirao, amaterski. Također, trebam napomenuti da sam većinom snimao u tajnosti jer je snimanje u tamošnjim hotelima zabranjeno, kako se ne bi remetila intimnost gostima. Uglavnom se radi o hotelima sa šest ili sedam zvjezdica, izuzev jednog, „najbijednijeg“ koji ima tek pet zvjezdica. – uvodno je ispričao Bešlić, dodavši kako je kroz film želio dati presjek svega onoga što Dubai nudi svojim gostima.

Tako smo u prvim kadrovima vidjeli velebne građevine, hotele okružene zelenilom i fontanama, jer su zemlja i voda, kako je rekao Bešlić, tamošnji problem. Zemlja je umjetna i proizvodi se u tvornicama, a mnogo se polaže i u sustave navodnjavanja. Pokazujući impresivno hotelsko zdanje Bešlić je objasnio kako za njegovu izgradnju treba otprilike osam mjeseci, dok će do otvaranja proći još godina dana, koliko je potrebno da se osoblje uhoda u posao. Primjera radi, takav hotel može primiti 3000 gostiju, a u njemu je zaposleno 2500 ljudi.

Bešlić nas “uvodi” u Burj Al Arab. Sve žuto u njemu od zlata je (na slici lijevo), kaže Bešlić, a bogati cvjetni aranžmani prema njihovim standardima obavezno se mijenjaju svaka dva dana, nema klasične recepcije, već samo pultevi s batlerima koji dočekuju goste.

Burj Al Arab5-       Dok se okrenete, vaši su koferi već nestali, odnosno odnešeni su u sobe. Vi se dotle možete okrijepiti arapskom kavom, datuljima, bombonima od mente…Ako niste gost hotela ili poslovni partner, u taj hotel, kao ni u ostale ne možete ući. Možete se recimo predbilježiti za popodnevni čaj, u kojem ćete uživati za 400 kuna. – priča Bešlić.

Prateći Bešlićev film obilazimo sobe Burj Al Araba, od kojih najmanja ima 370 četvornih metara, dok se apartmani prostiru na 1200,1300 kvadrata. Usput, noćenje u hotelu stoji oko 25.000 kuna. Osim „košare dobrodošlice“ s bogatim izborom delicija, u mini baru ne manjka raznih vrsta pića, što se naravno i očekuje. Zanimljivo je to što su sva pića u limenkama ili plastičnim bocama. Staklenki nema jer bi nošenje veće količine istih bilo prilično teško ženskoj osobi, odnosno zaposlenici hotela.

sasa beslic u skoliSaša Bešlić održao je zanimljivo predavanje o svojim iskustvima učenicima i nastavnicima Ugostiteljske škole u Opatiji koji su se tako imali priliku upoznati s načinom rada u nekoliko ekskluzivnih hotela u Dubaiju, na čelu s impresivnim Burj Al Arabom. Djelić svog bogatog iskustva predstavio im je kroz predavanje „Slikom i riječima kroz Burj Al Arab“.

Burj Al Arab, hotel sa sedam zvjezdica otvoren je 1999. godine, do sada nikad nije doživio nikakve preinake jer je sve u njemu napravljeno od vrhunskih materijala. Istodobno, to je i hotel s najmanje restorana u Dubaiju – ima ih svega tri ili četiri, dok ostali imaju i do 15. Ulazimo u jedan od restorana. Trenutno je prazan, pripremljeni stolovi čekaju goste, a mlađi muškarac u uniformi obilazi gledajući da li je sve na svom mjestu. Saznajemo da je to osoba „za pomicanje stolica“.  Idemo dalje i stižemo do bogatog bifea.

– Klasična politika tamošnjih hotela je da je svako jelo na bifeu u posebnu pliticu. Puno truda ulaže se u prezentaciju hrane, u vizualni dojam tako da gost „ostane bez teksta“. Jedan od novijih trendova je slaganje hrane na ledu. Voće se uvijek servira nasjeckano, tako da se gosti ne bi „mučili“.„Show kuhinje“ također je obavezan, kuhari su za razliku od naših javno prisutni –rade pred gostima. Treba napomenuti da su kod njih jako strogi sanitarni propisi, strožiji nego u Europi. Recimo, hrana koja ostane nikada se ne reciklira, a iznimka je jedino pečeno meso koje se koristi za sendviče. Inače, u svakom hotelu proizvode vlastiti kruh i peciva te čokolade – objašnjava Bešlić.

Dolazimo do najrazličitijih slastica zamamnog izgleda.

cokolada-dubaiMnoge od njih zapravo su rađene po jednostavnim receptima, ali kao što je Bešlić na početku spomenuo, mnogo se ulaže u prezentaciju. Pa tako obična košarica s voćem izgleda potpuno drugačije, pogotovo ako se ukrasi komadićima zlata.

U prostranoj kuhinji sva je oprema mobilna, tako da se u bilo kojem trenutku može prebaciti na mjesto gdje zatreba. Nema improvizacije – po zidovima su izvješeni naputci s receptima i slikama. Nijedno jelo ne izlazi iz kuhinje ukoliko ne udovoljava propisanim standardima.

Na kraju, Saša Bešlić ističe kako se velika pažnja pridaje djelatnicima.

kuhari - dubai-  Prehrana za radnike osigurana je 24 sata. Mnogo se ulaže u marketing za osoblje, potiče ih se na daljnje školovanje, a zanimljivo je spomenuti da djelatnici imaju uvid u financijske pokazatelje, u prihode koje hotel ostvaruje, što u Hrvatskoj nije slučaj. Sve u svemu, osoblje je sretno, zadovoljno,ljubazno i nasmiješeno. Kad sam došao tamo svakog sam jutra u kupatilu stao pred zrcalo, „stavio“ osmijeh i imao ga do kraja dana. Jer gost je sve to platio.

Više fotografija koje je snimio chef Saša Bešlić za svog boravka u Dubaiu možete pogledati ovdje.

 

Foto: Majda Matković i privatni arhiv Saše Bešlića

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…