Ponašanje žirija u Masterchefu izaziva reakcije kolega

Članovi žirija u Masterchefu na udaru kritika profesionalnih kuhara

masterchef ziri MCH 2- novi rez

Poznati chefovi Pero Savanović, Braco Sanjin i Frane Šerka showu ove sezone zamjeraju loš odnos članova žirija prema natjecateljima, omalovažanje i nepristojne komentare

Riječima „ovo je užas, ja to ne bih u kantini u zatvoru poslužio!“ koje je na račun Časlava Matijevića i Stanka Slunjskog izgovorio član žirija Masterchefa Dino Galvagno kao da se prelila čaša strpljenja mnogih gledatelja showa.

Ali ne samo njih.

Iste večeri i na našoj Facebook stranici pojavilo se mnoštvo komentara fanova koji smatraju da je žiri ove sezone često prelazio granicu dobrog ukusa i vrijeđao natjecatelje.

Zamjerke na ponašanje žirija imaju i njihovi kolege, profesionalni kuhari koji su se oglasili putem Slobodne Dalmacije.

Poznati chefovi Pero Savanović, Braco Sanjin i Frane Šerka showu ove sezone zamjeraju loš odnos prema natjecateljima. On je, kažu, arogantan, neugodan i podcjenjivački.

Od amatera ne možemo očekivati znanje iz visoke kuhinje, odrediti im zadatak iz nje, a ponuditi im namirnice iz zamrzivača. Ne ide to jedno s drugim. I kada se rezultat ne dobije tada slijedi podcjenjivanje i kritike.(chef Pero Savanović)

„Omalovažavanje kandidata je neprihvatljivo. Show takvog formata trebao bi za cilj imati edukaciju amatera zaljubljenika u kuhanje i gledateljstva, a ne ismijavanje, podcjenjivački odnos i prema hrani i sveukupno degradiranje struke“ – rezimiraju u razgovoru za Slobodnu tri vrhunska kuhara.

Petra umjesto pojašnjenja dobila jezikovu juhu

Chefove je posebno zasmetao sukob koji se u jednoj od proteklih emisija dogodio između natjecateljice Petra Plantak i tročlanog žirija.

Petra je primijetila nelogičnost u jednom izlučnom ispitu, javno ju je izrekla tražeći od mentora pojašnjenje, zauzvrat dobivši jezikovu juhu.

Kuhari zamjeraju što “smo umjesto showa s puno dobre energije i zabave dobili format s prestrašenim, ukočenim i stresom opterećenim natjecateljima”

Savanović i Sanjin (na fotografiji dolje) primjećuju kako je natjecateljica trebala dobiti ono što se i od showa i mentora očekuje, edukaciju, savjet, neku novu informaciju.
„Nakon što je rekla što misli, Petri su sarkastično kazali : šta se buniš, šta ti smeta. Odi gore na galeriju plakati. To se nije smjelo dogoditi, trebalo joj je objasniti, odgovoriti na njezino pitanje. Njihova je reakcija bila ispod razine kulture i dostojanstva. Nije u redu i njihov odnos prema namirnicama. Ne možeš u tripice ubaciti tek tako neke sastojke, između ostalih i parmezan, samo da bi kod kandidata ocijenili prepoznavanje okusa. I to nakon termičke obrade. Ne možemo se s hranom tako igrati. Isto tako ni od amatera ne možemo očekivati znanje iz visoke kuhinje, odrediti im zadatak iz nje, a ponuditi im namirnice iz zamrzivača. Ne ide to jedno s drugim. I kada se rezultat ne dobije tada slijedi podcjenjivanje, kritike, brutalnosti… „ – kaže chef Pero Savanović novinarki Slobodne.
Savanović dodaje i kako se ovakvim showom degradira struka, stvara loš dojam u javnosti kuhara profesionalaca.

Natjecatelji opterećeni kritikama

Smatra i kako je to trebao biti show s puno dobre energije i zabave, a ne format, veli, s prestrašenim, ukočenim i stresom opterećenim natjecateljima, a slično razmišljanje ima i kolega mu Braco Sanjin.
Frane Šerka također majstor prvog reda kaže kako show u kojem natjecatelja opteretiš stalnim kritikama i nakon svake emisije ga spuštaš sve više i više, nije ispunio niti jednu formu osim podilaženja gledanosti.

Krivo predstavljena struka

„ Svojim pogledom s visoka tročlani žiri doslovce omalovažava natjecatelje, iako su u nekim situacijama pokazalo upravo suprotno, da znaju čak i više od njih. Ovakvim se formatom kod ljudi izaziva kriva prezentacija naše struke. Gledatelji su također zakinuti za edukativni dio koji bi žiri trebao prenijeti na natjecatelje. Natjecateljima treba odati priznanje za staloženost, a zaslužili su ga jer žiri sa svojim nekada nepristojnim, nestimulativnim i netočnim komentarima ne pridonosi razvoju njihove kreativnosti. S obzirom na to da žiri ima zamjerku na natjecatelje i iza svake emisije ocjenjuje kako su sve lošiji, mišljenja sam da ne treba više govoriti o njihovu radu i kvaliteti kao mentorima. Moja ocjena za njih je 2“ – kaže chef Frane Šerka.

Pripremio: D.Smoković / foto Nova TV i portal Obrtničke komore

Cijeli tekst iz Slobodne Dalmacije možete pročitati ovdje.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

masterchef finalisti

Uskoro treća sezona...

Umjesto amatera, u novom izdanju kulinsrkog reality showa nastupit će celebrityji, a promjena će biti i u sastavu žirija Ljubitelji…

stanko slunjski rez

Stanka Slunjskog žiri...

Emisiju je obilježila mala drama jer je Hrvoje Hainž, revolitiran riječima žirija želio napustiti show, ali je ipak pristao nastu…

mc2-stanko i caslav

Jelo Časlava i Stanka Dino...

Jela koja su se bazirala na janjetini, crnim trubačama i rabarbari bila su žestoko kritizirana, a nakon što su svi natjecatelji dobil…

_MG_9272

Marina najbolje spremila...

Najboljima su ocijenjena jela od trilje Časlava Matijevića, Marka Raića i Marine Šimac koja je proglašena pobjednicom mada je Ča…