PROMO: U čemu je tajna austrijskih napolitanki

Čokolade za sve – slogan Mannera, austrijskog kralja napolitanki

Manner_schnitten-2

Jeste li znali da se svjetski poznate napolitanke od 1898. godine neprekidno proizvode u Tvornici čokolade Joseph Manner

Ovim je sloganom i otkrićem Manner napolitanki Josef Manner prije 120 godina od luksuznog proizvoda čokolade stvorio masovni proizvod koji si svi mogu priuštiti.

Do danas je omiljenost ovih napolitanki, koje su i kod nas dobro poznate, ostala nepromijenjena te se u Austriji može čak nazvati i “osnovnom živežnom namirnicom”.

Josef Manner je već u mladosti, u vrijeme Austrougarske monarhije na glavnom bečkom trgu, Stephansplatz, imao trgovinu kolonijalnom robom koja je u svojoj ponudi naravno imala  i čokoladu.

Kako je Mannerov moto od samog početka bio “visoka kvaliteta po niskim cijenama” zbog nezadovoljstva isporučenom robom on od jednog proizvođača čokolade kupuje koncesiju i 1890., u dobi od samo 25 godina osniva “Tvornicu čokolade Josef Manner”.

© Josef Manner & Comp. AGNjegova se tvornica u roku od jednog desetljeća profilirala kao vodeće poduzeće za proizvodnju slatkiša unutar Austrougarske monarhije.

Proizvod po kojem je ova tvornica postala poznata u cijelom svijetu, “Neapolitaner Schnitte No. 239″ lansiran je na tržište 1898. godine.

Ovaj izvorno napuljski recept nije pogodio samo ukus Bečana, nego i susjednih zemalja, pri čemu je Njemačka najveće izvozno tržište.

No pored sve internacionalne popularnosti, Manner napolitanke su ipak najpopularnije u samoj Austriji te čak i austrijski skijaši skakači nose prepoznatljive roza kacige.

Ispočetka su se napolitanke prodavale na komad, umotane u bijeli trgovački papir i srebrni staniol s roza mašnom.

Iz toga je 1960. proistekla do danas nepromijenjena roza ambalaža koja sadrži deset napolitanki veličine 47x17x17. Ambalaža Menner napolitanki se ne može zamisliti niti bez katedrale Svetog Stjepana (Stephansdom), zbog koje je ovaj proizvod neraskidivo povezan s Bečom.

Po riječima samih proizvođača Manner napolitanke su ogromnu popularnost stekle i zahvaljujući svom džepnom izdanju, tj. praktičnost te neosjetljivosti na toplinu, odnosno hladnoću.

P.R.

 

Tagovi: ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

perić desert4

Robert Perić predstavio novi...

Na Choco & Wine Festu koji se po drugi puta održao se u Brtonigli, gradu vina ali i čokolade, poznati chef Robert Perić predstavio j…

coko zg-praline

Zagreb Coffee & Chocofest...

Zagreb Coffee & Chocofest – Festival kave i čokolade ove godine počinje 6. veljače u prostorima Hrvatskog društva likov…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…