Premijerno predstavljena udruga Vina Bujštine na ATP Umag

Coronica, Degrassi, Kozlović i Markežić promiču mlade snage kroz novu udrugu

Moreno Degrassi_Danijel Kraljević Cuj_Moreno Ivančić_Moreno Coronica

Udruga okuplja dvadeset i četvero najznačajnijih vinara sjeverozapadne Istre, a cilj udruge je promocija lokaliteta i posebnosti krajolika, koja omogućuje jedinstvena vina te promocija autohtonih sorti, samih vinara te vinskog turizma općenito

Na ATP Vegeta Croatia Openu u nedjelju navečer je predstavljena novoosnovana udruga Vina Bujštine, udruga vinara koja trenutno okuplja 24 člana.

Sjeverozapadna Istra iznimno je bogat i koncentriran kako vinski, tako i maslinarski kraj, zbog čega je i organizirana udruga Vina Bujštine.

Udruga najavljuje početak promotivnih aktivnosti poput izrade vodiča vina Bujštine te dodatno označavanje vinskih cesta sjeverozapadne Istre.

Umaški turnir je zbog svog iznimno značajnog gourmet programa idealno mjesto gdje bi se javnosti predstavila udruga.

Cilj udruge je promocija lokaliteta i posebnosti krajolika, koja omogućuje jedinstvena vina te promocija autohtonih sorti, samih vinara te vinskog turizma općenito.

Kao dio klastera turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, udruga Vina Bujštine će aktivno raditi na promociji sjeverozapadne Istre kao eno-gastronomske destinacije te biti ključni vinski partner lokalnih ogranaka Hrvatske turističke zajednice.

Udruga okuplja brojna imena vrlo značajnih hrvatskih vinara poput pionira istarskog vinarstva i najzaslužnijih za razvoj istarskog vinarstva poput Gianfranca Kozlovića, Morena Degrassija, Morena Coronice, Brune Ravalica i Marina Markežića Kabole.

Mlade snage istarskog vinarstva također su iznimno važan dio Vina Bujštine, koju uz predsjednika udruge Morena Ivančića, prisutni su i Danijel Kraljević Cuj, Patrik Sinković, Ireneno Celega, Franko Dešković, Rino Prelac i mnogi drugi koji će predstavljati perjanicu istarskog vinarstva idućih godina ali i desetljeća.

Predsjednik udruge Moreno Ivančić prilikom predstavljanja zahvalio se podršci lokalne zajednice i Gradova Umag, Novigrad i Buje te općini Brtonigla, s kojima će Vina Bujštine planirati zajedničke aktivnosti i daljnji razvoj udruge.

Popis članova koje okuplja udruga Vina Bujštine: ANĐELO BRAJKO, ANDREA BASSANESE, LEONARDO PALČIĆ, LIBERO SINKOVIĆ, BRUNO MIHELIĆ, LUCIANO VISINTIN, FRANKO BASANEŽE, SILVIO VIZINTIN, NERINO VIZINTIN, BRUNO RAVALICO, MORENO DEGRASSI, MORENO IVANČIĆ, DANIJEL KRALJEVIĆ, FRANKO DEŠKOVIĆ, IRENEO CELEGA, ECIO ČINIĆ, ANTONIĆ PAVAL, MARINO MARKEŽIĆ, RINO PRELAC, DUILIO ŽIGANTE, DARIO NOVACCO, MORENO CORONICA, GIANFRANCO KOZLOVIĆ, ALEN GREBLO

„Udruga će organizirati zajedničke aktivnosti vinara, od nabave opreme do zajedničkih nastupa na vinskim manifestacijama i drugih promotivnih aktivnosti“ naglasio je Ivančić.

Moreno Degrassi prezentirao je napore koje su vinari sjeverozapadne Istre uložili u razvoj i promidžbu autohtonih sorti i vinske ponude, te zaključio kako se vina sjeverozapadne Istre prepoznaju širom Europe, što je osnova za kvalitetan razvoj udruge te kvalitativan i kvantitativan razvoj samih vinskih kuća.

Danijel Kraljević Cuj rekao je kako je udruga vrlo važna za mlade vinare jer ih iskusniji kolege mogu uputiti u zamke i neočekivane probleme u prodaji i plasmanu vina, u čemu će im pomoći i sama udruga.

„Vina Bujštine okuplja i velik broj najpotentnijih vinara Istre, što je pretpostavka kako će udruga imati sve veći značaj u budućnosti,“ zaključio je Kraljević.

„Područje sjeverozapadne Istre specifičan je kraj, zbog čega je udruga vinara tog kraja vrlo smislena i puno će napraviti za promociju same destinacije i lokalnog terroira“, naglasio je ugledni  vinar Moreno Coronica.

Prva istarska vinarska zadruga osnovana je upravo u Bujama 1905. a pred Prvi svjetski rat djelovale su i zadruge u Umagu, Brtonigli i Novigradu s ukupnim godišnjim kapacitetom od 30.000l.

Prva vinska cesta Bujštine osnovana je još 1990., a na području gradova Umag, Buje, Novigrad i općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj danas se nalazi značajna koncentracija najpoznatijih hrvatskih vinara.

R.I.

 

 

 

 

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vinistra 1

En primeur okupio Vinistru,...

U  zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 10. veljače, održano je zajedničko en primeur kušanje vina na kojem se udrugama…

švoji-tz istra

Dani švoja

Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje, 19.10.2013. – 30.11.2013. Gastronomska manifestacija Turističke zajednice Umaga, Novigr…

z-Ravalico_Novacco_Visintin_Fernetich_Arman i Labinjan

Brtonigla predstavila projekt...

Za općinu Brtonigla, gradića vina karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze…

Dani istarske sparuge

Počeli Dani istarske...

U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz…