DIJETA – DA ili NE

Crveno meso sastavni dio prehrane uz koju vam dijeta nije potrebna

crveno meso i dijeta 2

Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači?

Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina dijeta zapravo nije zdravstveno utemeljena.

Riječ dijeta potječe od grčke riječi diatia što znači život, način življenja, ali i hrana.

Uz taj pojam često se veže i therapeia što znači briga oko nečega ili liječenjepa od tuda potječe i naziv dijetoterapija, odnosno dijetalna prehrana.

U ovom kontekstu misli se uglavnom na bolničke dijete pa uvažavajući ovu činjenicu možemo reći da dijeta predstavlja specijalan način prehrane bolesnika koji treba zadovoljiti potrebe u energiji, gradivnim i zaštitnim tvarima s ciljem kvalitetnijeg oporavka od bolesti.

No, u svim ostalim segmentima ispravnije je govoriti o pravilnoj, uravnoteženoj i dobro izbalansiranoj prehrani.

Razlika između dijete i pravilne prehrane

Uz pravilnu prehranu dijeta nije nužno potrebna, osim ako se ne radi o bolesnicima koji imaju posebne dijete o kojima brinu dijetetičari i nutricionisti koji primjenjuju Standard za prehranu bolesnika NN 59/15 u kojima je opisano 50 različitih dijeta.

Samo neke od tih dijeta zbog specifičnosti oboljenja za koja su namijenjene, imaju izostavljene određene skupine hrane ili nutrijente.

Gotovo sve ostale imaju preporuke za svim nutrijentima ili hranjivim tvarimakoje su bitne za naš organizam.

Dakle, sve najzahtjevnije dijete, kao i redukcijske dijete ne izostavljaju niti meso, niti masnoće, već je naglasakna što zdravijoj i kvalitetnijoj prehrani.

Primjerice, nema dobre i okrepljujuće juhe bez dobrog i kvalitetnog crvenog mesa.

Stručnjaci U.S. News & World Report za 2016. godinu opisali su i obradili 38 najpopularnijih dijeta te ih rangirali po njihovoj zdravstvenoj dobrobiti.

Većina dijeta ustvari se odnose i na pravilan stil i način života.

Kod svake od ovih vrsta prehrane uz preporuku povećanog unosa povrća, voća i ribe ima mjesta za dobro i kvalitetno meso, posebice crveno meso, mliječne proizvode, složene ugljikohidrate, orašaste plodove, mirisne začine i sve ono što hranu čini dobrom i sigurnom.

Kako pravilno mršaviti?

Pravilno mršavljenje podrazumijeva sagorijevanje tjelesnih masnoća uz očuvanje mišićnog tkiva, što podrazumijeva da uz zdravu hranu moramo biti i tjelesno aktivni.

Kako bi se tjelesna masnoća razgradila i pretvorila u energiju potrebni su mnogobrojni enzimi i hranjive tvari.

U ovaj proces izravno su uključeni mnogobrojni vitamini, pogotovo vitamini B skupinei minerali teproteini.

Cink je također važan mineral koji je potreban našem organizmu za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima kao i za stvaranje DNA.

Želimo li da se višak masnoća metabolizira na optimalan način moramo organizam opskrbiti navedenim hranjivim sastojcima, kojima je upravo  bogato crveno meso.

Primjerice, 100g krtog crvenog mesa kao što je (govedina, junetina, svinjetina ili teletina) ima oko 3,6 mg cinka, 22 g proteina i izvrstan je izvor niacina i vitamina B 12.

Sve to možemo unijeti u organizam ako si nekoliko puta tjedno pripremimo finu nemasnu šniclu i zdjelu sezonske salate (radič, rikula, matovilac) u koje dodamo sjemenke sezama i chie.

Stoga je najbolja dijeta ili prehrana, ona koja je raznovrsna i dobro izbalansirana te ne izostavlja sve one namirnice koje su nam bitne za zdravlje.

Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

dijabetes

I prekomjerni unos soli...

U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Lo…

povisen_krvni_tlak_i_sol

Povišeni krvni tlak – je...

Znate li kako bi trebala djelovati uravnotežena prehrana s umjerenim unosom soli u organizam? Visok krvni tlak obično se razvija bez z…

smanjen_unos_soli (3)

Zašto je važno smanjiti...

Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvar…