Izvorno dalmatinsko

Dalmatinski pršut i formalno postao zaštićena delicija

sajam prsuta

Prema propisima svježi but za dalmatinski pršut treba biti veličine 11 kg, dimljen na piljevini hrasta ili graba, a po završetku proizvodnje pršut treba imati najmanje 6,5 kg težine

Dalmatinski pršut postaje zaštićena delicija, objavili su članovi istoimene udruge na godišnjoj skupštini u Vrgorcu.

Ministarstvo poljoprivrede nagradilo je dugogodišnji trud Udruge dalmatinski pršut koja je osnovana prije šest godina radi zaštite i promocije ovog proizvoda.

Tako je godinu dana prije ulaska u EU dalmatinski pršut i formalno pravno zaštićen pa se Udruga ubuduće može posvetiti brendiranju i promociji.

Nadzor proizvodnje i certificiranje pršuta radit će tvrtka Biotehnicon, a poznate su i specifikacije koje moraju biti ispunjene.

Oznaku zemljopisnog porijekla prije dalmatinskog pršuta dobili su drniški, krčki i istarski pršut.

Svježi but treba biti veličine 11 kg te se treba držati na temperaturi od 1 do 4 stupnja Celzijeva. Sušiti se treba isključivo na drvu, odnosno na piljevini hrasta ili graba. Vrijeme dimljenja treba biti 45 dana, a od soljenja pa do završetka proizvodnje mora proći 12 mjeseci. Po završetku proizvodnje pršut treba imati najmanje 6,5 kg težine.

Dalmatinski pršut pod zaštićenih imenom, prema pisanju Slobodne Dalmacije, smije prodavati samo 17 proizvođača, a to su: Badanj-Komerc, Bel-CRO Trade, Dalmatino, Kulina, Mataš, M.I.Vajda, M.I.Braća Pivci, Mijukić, Opskrba, Petason, Voštane, Posedarje, Gradina, Puntica, Smjeli, Tommy i Delicije Marović.

D.Smoković

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

sajam prsuta2

Sajam pršuta u Tinjanu

Internacionalni sajam pršuta – ISAP 2014 18.10.2014 – 19.10.2014 Tinjan Od davnine do danas u gastronomskoj ponudi Istr…

za medije 4

Vinoljupci u Makarskoj mogli...

Predstavljeno je po prvi puta i novo hrvatsko vinogroje – Komarna, a riječ je o strmom pojasu iznad Jadranske magistrale na mjestu ned…

prsut tinjan

Sajam pršuta - Tinjan

Internacionalni sajam pršuta Tinjan, 20. i 21. listopada Riječ je o šestom ISAP-u, a predstavit će se 30 izlagača iz Španjolske, P…

prsut tinjan

U Tinjanu možete kušati -...

Internacionalni sajam pršuta u Tinjan od  20. do 21. listopada nudi zanimljiva iskustva od kojih izdvajamo i degustaciju pršuta Jam…