Deseto izdanje gourmet manifestacije
Dani istarskih šparoga do 15. svibnja

Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima sjeverozapadne Istre.
U Novigradu, Umagu, Brtonigli i Bujama, održavaju se Dani istarskih šparuga. Jedinstvena gourmet manifestacija već desetu godinu za redom promovira jela na bazi ove cijenjene samonikle kulture koja uspijeva na području Istre.
Slasne delicije u kojima možete uživati u trideset vrhunskih restorana i konoba prenijet će vam ono najbolje što šparuga kao namirnica nudi.
Deseti Dani istarskih šparuga tijekom ožujka, travnja i svibnja omogućit će istinskim „šparogurmanima“ uživanje u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi istarske samonikle šparoge, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom do slasnih deserta.
Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja.
Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu.
Poznato je da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova čudesna biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.
Divlje šparoge sadrže svu punoću gorkastog okusa pa će sljubljene uz svježe autohtone istarske namirnice izazvati pravu eksploziju aroma za znalačko nepce.
U povodu ove gourmet manifestacije gastro blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, pripremila je iznimno jednostavan, brz i fin kremasti recept rižoto sa šparogama.