Časopis Restaurant i San Pellegrino izabrali
Danska Noma opet proglašena najboljim restoranom na svijetu

Nema promjena na vrhu, kao i lani, iza Nome se plasirali El Celler de Can Roca iz španjolske Girone i njihov susjed, Mugaritz iz San Sebastiana, a hrvatskih restorana nema među prvih sto
Restoran Noma iz danskog Kopenhagena i ove je godine proglašen najboljim na svijetu u izboru časopisa Restaurant koji sponzororira San Pellegrino.
Ovo je jedaneasta godina u kojoj se proglašavaju najbolji restorani svijeta, njih pedeset odnosno sto.
Uz Michelinove zvjezdice, riječ je o najuglednijem priznanju u gastro svijetu koje dodjeljuje oko 800 članova žirija, među kojima su najpoznatiji svjetski chefovi i gastro kritičari koji pritom ne smiju glasati sami za sebe ili bliske restorane.
Prema tzv. San Pellegrino metodi podijeljeni su u 27 svjetskih regija koje imaju po 31 člana žirija.
Cjeloviti rezultati bit će objavljeni u svibanjskom izdanju časopisa Restaurant, ali već su objavljeni na svečanosti priređenoj u Londonu 30.travnja.
Iza prvoplasirane danske Nome, našli su se, kao i prošle godine, El Celler de Can Roca iz španjolske Girone i njihov susjed, Mugaritz iz San Sebastiana.
Na četvrto mjesto probio se (lani 7.) D.O.M iz brazilskog Sao Paola, ujedno najbolji južnoamerički restoran, a slijedi na petom mjestu Osteria Francescana (lani 4.) iz talijanske Modene, restoran koji vodi popularni Massimo Bottura.
Najbolji restoran u SAD je Kellerov Per Se, na 6. mjestu u ukupnom poretku (lani 10.), a slijedi ga na sedmom još jedan „amerikanac“ – Alinea iz Chicaga (lani 6.).
Na osmom mjestu našao se kao i lani Arzak, još jedan restoran iz San Sebastiana, a slijedi ga „new entry“ Dinner By Heston Blumenthal, istoimenog poznatog chefa.
Deseti je njujorški Eleven Madison Park (lani 23.)
Cijelu listu najboljih restorana na svijetu možete pogledati ovdje.
Dodajmo na kraju da ove godine niti jedan hrvatski restoran nije ušao na ovu prestižnu listu i podsjetimo da je 2008. i 2010. opatijski Plavi podrum ušao među 100 najboljih restorana u izboru Restauranta i San Pellegrina.
Ivan Zidar /foto: Restaurant