Festival puževa u Beču od 1. do 7. 10.

Delicije od vinogradskih puževa osvajaju bečke restorane

specijalitet od puzeva beč

Početkom listopada će u Beču ponovno oživjeti tradicija uzgoja puževa – “bečkih kamenica”, a vrhunac festivala će se održati kulinarskom umjetničkom intervencijom u sklopu Duge noći muzeja u bečkom Prirodoslovnom muzeju

Mnogobrojni bečki restorani će  u okviru bečkog festivala puževa na svoje jelovnike uvrstiti bečke vinogradske puževe.

Vinogradski puževi se naime diljem svijeta smatraju delikatesom, a austrijski uzgajivač puževa Andreas Gugumuck koji ih već godinama uzgaja opskrbljuje gotovo sve bečke restorane ovo poslasticom.

U njegove specijalitete se pored samih puževa ubrajaju i kavijar od puževa (na slici dolje lijevo) te pašteta od puževa.

U okviru ovogodišnjeg Bečkog festivala puževa koji Gugumuck od 1. do 7. listopada organizira u suradnji s online gastronomskim vodičem DiningCity svaki će uključeni restoran tj. njegov glavni kuhar kreirati novo jelo od puževa.

Vrhunac festivala će se održati kulinarskom umjetničkom intervencijom u sklopu Duge noći muzeja u bečkom Prirodoslovnom muzeju.

Tradicija kuhanja puževa potječe još i 17. stoljeća kada su vinogradski puževi u vrijeme posta zbog velike potražnje morali biti dopremani čak iz Njemačke.

Nakon toga su „bečke kamenice“, kako su ih popularno nazivali, prodavane na posebnim tržnicama koje su u Beču postojale sve do 19. stoljeća.

Bečki restorani će u okviru Festivala puževa svojim gostima ponuditi mnogobrojne delicije od puževa, a točan popis restoran se može naći na www.diningcity.at.

U nastavku donosimo jedan od tipičnih bečkih recepata za pripremu puževa.

Starobečki ragu od puževa

Sastojci:

48 vinogradskih puževa

75 g putra

2 fino nasjeckana luka srednje veličine

180 g fino nasjeckanih šampinjona

2 žlice nasjeckanog peršina

oko 50 g prosijanog brašna

oko 800 ml jakog goveđeg temeljca

2-3 žlice kiselog vrhnja

75 g fino naribanog polutvrdog sira

sol i papar

4 velika krumpira pečena u foliji

Priprema:

Zagrijati putar u visokoj tavi dok se ne rastopi. Izdinstati nasjeckani luk, šampinjone i peršin, sve posuti brašnom i naposljetku uliti temeljac. Pustiti da još jednom provrije, smanjiti temperaturu i kuhati 5-10 minuta. Dodati puževe, dobro začiniti solju i paprom.

Umak povezati kiselim vrhnjem. Izvaditi krumpire iz pećnice i prerezati na pola. Položiti na četiri zagrijana tanjura (vatrostalna) i po površini rasporediti ragu od puževa.

Posuti naribanim polutrvrdim sirom i kratko zapeći u pećnici.

Servirati s nasjeckanim svježim peršinom.

D.S.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

becki tjedan opatija

Bečki tjedan u Opatiji

Opatija, od 21.10.-26.10.2013. Sedmodnevnu manifestaciju obilježit će ponuda bečkih delicija i slastica na raznim lokacijama du…

© kreitner & partner

Bečki Advent i ove godine u...

Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti is…

mc2-puzevi

Ines Šarić glatko izgubila...

Ines su u završnoj fazi kuhanja pali puževi na pod, a nakon kraće dvojbe:  servirati ili ne servirati – odustala je od posluživanj…

MC2- petra-geric u izazovu2

Petra Gerić osvojila...

Ovo je prvi put da je u Izazovu šefa kuhinje gostovao kuhar koji je položio majstorski ispit, jer Ante Udovičić ima položen peti Mast…