Drugi Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri

Deset biranih restorana i konoba nudi menije na bazi školjaka

Prezentacija Dana školjaka2

Ovogodišnji bogati gourmet program sjeverozapadne Istre počinje 10. veljače drugim Danima školjaka..

Drugi Dani školjaka održavaju se u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te su jedan od četiri ključna gastronomska događanja klastera, uz Dane istarskih šparuga, jadranskih lignji i švoja.

Ova manifestacija posvećena istarskim školjkama u razdoblju njihova vrhunca održavat će se do 23. ožujka u deset biranih restorana i konoba područja, a tematski osmišljene menije po povoljnim cijenama pratit će vrhunska lokalna vina i maslinova ulja.

Istarske školjke – kapešante (Jakobove kapice), pedoći (dagnje), dondole (brbavice), mušule (kunjke), kanaštrele (češljarke) i oštrige (kamenice) posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju.

Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba, a kapešante se najčešće vade iz mora uz zapadnu obalu Istre, kraj izvora slatke vode, ponajprije na ušću Mirne, poznatom po vrhunskim primjercima.

Dario Penco iz TZ Grada Umaga napominje: „Možda nije dovoljno poznato kako su školjke baš u ovom razdoblju najbolje jer dostižu optimumu punoće i zrelosti. Zato su Dani školjaka odličan povod za dolazak u sjeverozapadnu Istru tijekom veljače i ožujka.“

Ovogodišnji Dani školjaka predstavljeni su u Hotel Villa Rosetta u Zambratiji gdje je sljedove na bazi školjaka pripremala Snježana Hosjak.

Svaki slijed pratila su posebno odabrana vina Morena Degrassija i CUJ maslinova ulja, u prezentaciji Danijela Kraljevića.

Klasični recepti sa školjkama, poput buzare, pašte, rižota ili pak suvremenije kombinacije, koji god recept izabrali, nećete pogriješiti.Prezentacija Dana školjaka3

Vrhunski šefovi kuhinja ovog područja zasigurno će vas oduševiti svojim posebno osmišljenih menijima“, istaknula je na prezentaciji Elena Prodan Savić iz Hotel Ville Rosetta.

Svoje će umijeće u pripremanju školjaka uz Hotel Villu Rosetta pokazati i Badi, Melon, Nono i Vila Villola iz Umaga, Navigare i San Bendetto iz Novigrada, Astarea iz Brtonigle, Porto Salvore iz Savudrije i Stari Kaštel iz Buja.Prezentacija Dana školjaka

P.R./ foto:press

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dani svoja

Sedmi Dani švoja u...

Konobe i restorani na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle do kraja studenoga domaćini su sedmih Dana švoja, gourmet manifes…

Prezentacija Dana školjaka3

Dani školjaka u...

7.2.2014. – 29.3.2014. Svoje će umijeće u pripremanju školjaka pokazati Hotel Villu Rosetta, Badi, Melon, Nono i Vila Villol…

Dani svoja2-2013

Počeli šesti Dani švoja u...

Nakon Dana školjaka i istarskih šparuga, konobe i restorani sjeverozapadne Istre ugostili su još jednu već tradicionalnu gourmet…

Dani skoljaka2

Dani školjaka u...

Prvi Dani školjaka održavaju se do subote, 23. ožujka na području sjeverozapadne Istre. Kao jedna od četiri ključne gastronomsk…