Kako se pristojno ponašati u restoranima

Deset novih pravila restoranskog bontona prema američkom Zagatu

san rocco - gosca

Američki Zagat, jedan od najuglednijih restoranskih vodiča na svijetu, specijaliziran za ocjenjivanje gastronomske ponudu velegradova i predstavljanje gastronomskih događaja, ponudio je deset novih pravila pristojnog ponašanja u restoranu.

Dokaz da to nisu isprazna pravila kojima se ljudi ne bi trebali zamarati jest činjenica da su ona rezultat prijedloga samih Zagatovih čitatelja.

Hrvatski restoranski bonton nije formaliziran pa je stoga zanimljivo zaviriti u svjetska iskustva.

Evo kako čitatelji i urednici Zagata definiraju deset pravila novog restoranskog bontona.

1. Budite točni

Ako kasnite, vaši će se prijatelji uzrujati.

Nitko ne voli sam sjediti za stolom dvadeset minuta i ispijati pića koja zapravo i nije htio samo kako bi ubio vrijeme.

Ne kasniti na dogovore s prijateljima pitanje je pristojnosti, ali isto vrijedi i za odnos prema samom restoranu.

Ako ćete zakasniti više od petnaest minuta, nazovite restoran kako bi vam sačuvali stol

2. Žalite se pristojno

Ako vam se nešto ne dopada, prigovorite odmah, no učinite to ukratko i prijateljskim tonom.

Ne smijete se pomiriti s onim što vam ne odgovara, a zasigurno se ne biste trebali žaliti cijelu večer osobama s kojima objedujete, no imajte mjeru

3. Podijelite trošak pravedno

Konsenzus oko plaćanja restoranskog računa jest taj da se iznos ravnomjerno dijeli među sudionicima; ne isplati se svađati oko sitniša ako su svi jednakomjerno potrošili.

No ako je netko potrošio stotine kuna na koktele koje je sam pio, on bi trebao podmiriti taj trošak.

Jedan Zagatov čitatelj napisao je: „Istinski pristojan ljubitelj vina trebao bi reći kako xxx dolara treba skinuti s računa prije no što se iznos podijeli.“

4. Ne budite nametljivi

Ovo pravilo vrijedi i za restoransko osoblje i za goste.

Gosti koji u restoranu objeduju sami nisu nužno raspoloženi za razgovor.

Jednako tako, nije pristojno prekinuti nekoga dok jede kako biste ga upitali što je naručio; to možete upitati i konobara.

A valja upamtiti da ponekad i samo „buljenje“ u druge goste može biti neugodno.

5. Budite iskreni oko svojih prehrambenih ograničenja

Dobar restoran imati će u svojoj ponudi opcije za ljude s alergijom na određene namirnice.

Ako gost ima alergiju pametno je provjeriti s restoranom ponudu i jasno reći što je u pitanju kako bi se izbjegli neočekivani problemi za vrijeme objeda.

Zagatovi čitatelji  naglasili su i potrebu da vegetarijanci i vegani aktivno sudjeluju u odabiru restorana zbog toga što nepostojanje prigodne ponude za njih može dovesti do razočaranja i pokvariti atmosferu cijelom društvu.

6. Ako je gužva, napravite mjesta za ostale

Sve više restorana poslužuje hranu u prostorijama s barom u kojima posjetitelji mogu jesti dok uživaju u piću.

Ako je gužva i vidite da veće društvo traži mjesto pomaknite se za mjesto ili dva za šankom. Naravno, ako ste usred jela nemojte se micati.

Od drugih posjetitelja bilo bi nepristojno tražiti od vas da to učinite.

7. Budite suzdržani u razgovorima

U restoranima su gosti često nakrcani poput sardina te je neizbježno čuti razgovore koji se odvijaju za susjednim stolom.

Stoga, budite suzdržani; iako vaši prijatelji žele čuti o onome što vas muči, razgovor o zdravstvenim tegobama, medicinskim zahvatima i privikavanju djece na školjku ostavite za vrijeme nakon večere.

8. Kada objedujete u skupini, ponesite gotovinu

Je li nepristojno plaćati jedan račun s četiri kartice?

Je li rasprava oko toga čijom ćete karticom platiti naporna?

Restoran ne prima kartice?

Čitač kartica se pokvario?

Kako biste izbjegli takve situacije, ponesite sa sobom gotovinu. Tako ćete olakšati konobaru i izaći iz restorana ranije i uz manje muke.

9. Mobitele koristite s mjerom

U današnje vrijeme, ni jedna rasprava o bontonu ne može isključiti digitalne naprave.

Iako bi njihovo korištenje u određenim situacijama neki zabranili, drugi smatraju da u svemu treba pronaći pravu mjeru.

Suvišno korištenje mobitela i ostalih naprava može biti strašno iritantno, no svakako ih smijete umjereno koristiti kako biste, na primjer, izabrali film koji ćete gledati nakon večere.

10. Zahvalite se

Zahvalite se hostesi, konobaru, kuharu, osobi koja je večeru platila i ostalima koji su to zaslužili.

Reći „hvala“, uz neizostavan kontakt očima, ne košta vas ništa, a puno znači, jer ipak, svi volimo znati da nas se cijeni.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

d_s_pije kavu na jedrilici

Uvijek na more ponesite više...

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuh…

macke pariz 4

Parižani čekaju u redu za...

Iz Pariza : Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Više zbog originalnog koncepta nego vrhunske gastronomije, ovo je mj…

sophia loren

Kako skuhati tjesteninu a la...

* Potreban je vrlo veliki lonac s mnogo vode, ovisno o količini tjestenine. Na taj način tjestenina će ostati rastresita te se neće sl…

lavanda-polje-rez

Lavanda – neopravdano...

Srpanj je vrijeme branja lavande, biljke koju se od davnina koristi najčešće u kozmetičke i medicinske svrhe, ali uz ove uobičajen…