Nova nagrada za hrvatski sir
Dinarski sir Sirane Gligora osvojio nagradu na World Cheese Awards
![Gligora_dinarskisir[1]](http://www.gastronomika.hr/wordpress/wp-content/uploads/Gligora_dinarskisir1-310x250.png)
Sirana Gligora još jednom se istaknula među proizvođačima kao sinonim kvalitete hrvatske hrane proizvodeći sir svjetske klase koji je imenovan ” The Best Central and Eastern European Cheese“ na World Cheese Awards.
Dvjestopedeset najuglednijih stručnjaka za sireve iz cijelog svijeta okupilo su se na WCA 2013 da procijene više od 2.770 međunarodnih sireva.
U ranim poslijepodnevnim satima ocijenjeno da 57 sireva nosi sva obilježja visoke klase sira i zaslužuje „Super Gold Medal“, a jedan od njih je i „Dinarski sir“ Sirane Gligora – mješani sir od kravljeg i kozjeg mlijeka.
Od 57 „Super Gold“ dobitnika sirevi su išli na ponovnu procjenu gdje su stručni suci postavili Dinarski sir među 15 najboljih sireva na svijetu.
U finalu uživo, 16 sudaca ocijenjivalo je Dinarski sir po posljednji put i dodijelio mu nagradu The Best Eastern and Central European Cheese Trophy“, kategorija u koju spadaju velike nacije poznate po proizvodnji vrhunskih sireva kao Njemačka i Austrija.
Prošla je godina bila vrlo dobra za Siranu Gligora jer je pokupila nove važne nagradu na natjecanju „World Cheese Awards“.
Uz Dinarski sir kao nosioca „Super Gold“ i Best Central and Eastern European Trophy“, sir s tartufima osvojio je srebro u kategoriji sireva sa dodacima, a u otvorenoj kategoriji sireva iz kravljeg mlijeka, koja je možda i jedan od najtežih, Gligorin sir Kolan osvajač je brončane medalje.
Na pitanje je li bio iznenađen ovim rezultatom, izvršni direktor Šime Gligora prokomentirao je: “Uvijek je teško znati kakvo mišljenje možete očekivati od stručnih sudaca na tim događajima ali nakon teškog rada koji smo uložili da bismo održali visoke standarde koje smo si postavili, nisam pretjerano iznenađen ovim rezultatom koji pokazuje našu predanost održanju kvalitete. Dinarski sir se proizvodi koristeći najkvalitetnije hrvatsko kravlje i kozje mlijeko i on ponovno stavlja Hrvatsku na međunarodnu kulinarsku kartu.”
“Sirana Gligora je vrlo ponosna na ovaj uspjeh i da je Dinarski sir prepoznat od strane stručnjaka diljem svijeta ” – dodaje Šime Gligora i dodaje: “Ova nagrada nam je posebno draga zato jer se Dinarski sir intenzivno razvija od svojih začetaka. Moj otac Ivan Gligora ima golemo znanje o proizvodnji sira jer je cijeli svoj radni vijek proveo u mljekarskoj industriji i njegovo znanje je od neprocjenjive vrijednosti prilikom proizvodnje kvalitetnog konačnog proizvoda. Također smo ponovno potvrdili našu predanost i nevjerojatno visoke standarde uključujući kao izvor samo najbolje sirovine.”
Nagrađivani sirevi sirane Gligora dostupni su u svim najboljim supermarketima i prehrambenim lancima te u vlastitim maloprodajama smještenim u svim većim gradovima Hrvatske.
P.R.