Liječnik kojem morate vjerovati

Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja

dr sc alen ružić 2

Doc.dr.sc. Alen Ružić imao je problema s težinom od djetinjstva pa je u prvom razredu sa 65 kilograma bio teži od učiteljice, ali nakon što je dosegao 186 kila u tri godine skinuo je čak 98! Ovaj specijalist interne medicine svoje osobno iskustvo pretočio je u Školu mršavljenja koja kreće s radom potkraj rujna

Piše: Majda Matković

Škola mršavljenja u sklopu nedavno otvorenog Akademskog centra zdravlja u Rijeci koja je krenula s radom 27. rujna 2011., škola je kojoj naprosto morate vjerovati.

Morate, jer je uz nekolicinu stručnih suradnika vodi doc.dr.sc. Alen Ružić, koji je 2007. osnovao i vrlo uspješno vodio sve do početka rujna školu mršavljenja u Thalassotherapiji Opatija.

Još je važnije od toga da je dr. Alen Ružić najbolji primjer uspješnosti škole: osobno je smršavio sa 186 kilograma na samo 88 kilograma!

I namjerava smršavjeti još desetak kilograma!

–  S debljinom sam imao problema još od najranijeg djetinjstva, možda o tome dovoljno govori podatak da sam u prvom razredu osnovne škole imao 65 kilograma – bio sam teži od učiteljice! – govori nam otvoreno dr. Ružić (na slici).

Prema njegovom mišljenju za sve je „kriv“ obiteljski koncept prehrane kojem je bio izložen.

Putovanje prema idealnoj težini

Potkraj osnovne škole, u srednjoj, pa do početka fakulteta bio sam na svim mogućim dijetama, koje su se pokazale bezuspješnim. Kilogrami su se uvijek vraćali…A onda sam u nekom trenutku došao do 186 kilograma – ispričao nam je dr. Ružić, čije je „putovanje“ prema idealnoj težini, započelo prije devet godina (dolje lijevo na slici iz privatnog albuma).

Osobno iskustvo s mršavljenjem voditelja Škole mršavljenja pri Akademskom centru zdravlja doista je impresivno.

–  Bio sam specijalist interne medicine kada sam krenuo na ozbiljne edukacije po Hrvatskoj i Italiji, testirao ih na sebi, prilagođavao i tijekom tri godine smršavio punih devedeset kilograma. Nakon toga održavam kilažu, koja varira između 88 do 90 kilograma – govori otvoreno o svom slučaju dr. Ružić.

Kontrole prehrane

Dodaje da se ničeg ne lišava, ali istodobno kontrolira svoju prehranu.

–  Povremeno pojedem sve što poželim, što znači da unutar sedam dana dva dana jedem sve na što mi dođe gušt, ne baš u ogromnim količinama, a sljedećih pet dana jedem zdravu i niskokaloričnu hranu – otkriva djelić svoje formule mršavljenja.

Doc. dr. sc. Alen Ružić, inače stalni suradnik portala gastronomika.hr, želi svoje znanje podijeliti sa svima kojima može biti korisno.

Doc.dr.sc. Alen Ružić, voditelj centra i tima kliničke prehrane (kardiolog interne klinike KBC Rijeka, do rujna ove godine voditelj Zavoda za kardiovaskularne bolesti TT Opatija, te koautor udžbenika Sveučilišta u Rijeci o liječenju debljine)

Alessandra Pokrajac – Bulian, voditeljica tima kliničkih psihologa; voditeljica Nacionalnog projekta psiholoških aspekata debljine Ministarstva znanosti RH

Tijekom dva mjeseca, koliko traje njegova Škola mršavljenja, polaznici, odnosno osobe koje pate od pretilosti kroz nekoliko faza programa dobit će stručnu pomoć i savjete kako se uspješno riješiti viška kilograma.

Oprezno s lisnatim tijestom

Ružićeva škola mršavljenja uključuje nekoliko faza. Prva faza je stručna procjena, na temelju koje se kod svakog pacijenta ispituju uzroci debljine, odnosno prehrambene navike koje su dovele do prekomjerne težine.

Kroz razgovor sa svakim pacijentom pojedinačno napravimo detaljnu analizu njegovih prehrambenih navika. Znate, ljudi često misle da ne jedu puno i da jedu zdravo. Primjerice, mnogi lisnato tijesto ne smatraju kaloričnim ili pak nekontrolirano koriste maslinovo ulje, misleći da je također niskokalorično, što nije istina. Isto tako, mnogi ljudi ne žele sami sebi priznati da tijekom dana pojedu međuobroke, koji su opet neke visokokalorične namirnice – objašnjava dr. Ružić.

doc dr sc alen ružić -1Analiza kuhanja u domaćinstvu

U toj prvoj fazi, tim medicinskih stručnjaka procjenjuje koje su glavne loše prehrambene navike pojedinca uzrok debljine. Nadalje, radi se analiza domaćinstva i to tako da se utvrdi broj članova obitelji, njihova dob, tko se brine o prehrani, tj. tko kuha…

– Evo primjera, u tročlanoj obitelji – mama, tata, sin adolescent koji raste, bavi se sportom – puno se jede. Svi su O.K. osim mame koja je pretila. Što mi radimo u tom slučaju? Dajemo im prijedlog kako uskladiti obiteljske jelovnike svih članova, a da se pritom ne treba nakuhavati za svakog posebno. Dat ću vam jednostavan primjer, ručak s pohanim mesom, pireom i blitvom. Sin adolescent može pojesti hranu u vrijednosti 5000 kcal, ali pretila mama može samo 1000. Što napraviti, a da mama ne kuha svakom poseban ručak, odnosno da sve pojednostavni? Treba odvojiti dio lešo krumpira za sebe, a ostatak pripremiti kao pire – s mlijekom, putrom ili vrhnjem. Također, dok poha meso za sina, za sebe odvoji šniclu i na teflonu je ispeče uz dodatak žličice maslinovog ulja.

Greške u kupovanju hrane

U sklopu prve faze škole mršavljenja koristi se i tzv. pomoćna metoda, koja je zapravo analiza dnevne i mjesečne obiteljske nabavke hrane. Tu se kroz razgovor s klijentom saznaje kolike količine namirnica, u prvom redu, onih visokokaloričnih kupuje.

Tu pacijentima ukazujemo na pogreške, npr. da ne trebaju kupiti tri ili četiri litre ulja jer im je dovoljna jedna litra. U toj fazi s pacijentima također razgovaramo o razvoju debljine, odnosno o životnoj dobi u kojoj su se počeli debljati. Ono što je sigurno jest da ljudi koji su se počeli debljati u najranijem djetinjstvu mogu podjednako smršavjeti kao oni koji su se kasnije počeli debljati, ali su debeljuce od malih nogu mnogo skloniji ponovnom debljanju.

U drugoj fazi naše Škole mršavljenja radi se psihološka procjena polaznika i to tako da se kroz individualna testiranja utvrdi psihološki profil, psihološki uzroci pretilosti i sposobnost osobe da uspješno smršavi. Posebno se testira motivacija pacijenata. Također, radi se i analiza gladi i sitosti – kako sa što manje hrane i energije dobiti što veći osjećaj sitosti i zdravlja. – objašnjava dr. Ružić.

Individualni planovi prehrane

U trećoj se fazi Ružićeve Škole mršavljenja izrađuje plan optimalnog i sigurnog mršavljenja unutar dva mjeseca. Pojedinačno se svakom polazniku radi plan prehrane i tjelesnih aktivnosti, koje se individualno razlikuju.

Polaznici škole dobivaju jelovnike za 14 dana, po obrocima, u prosjeku za pet obroka, a unutar tog perioda uče i sami sastavljati jelovnike za ubuduće.

Četvrta faza uključuje grupne psihološke radionice, individualna psihološka savjetovanja i nutricionističke radionice, koje podrazumijevaju edukaciju o zdravoj „pametnoj“ prehrani, te usporedbu jelovnika.

Usporedba jelovnika radi se na način da se pacijentu pokažu dva naoko ista recepta za jelo, ali je razlika u kalorijama velika. Primjerice, uzmite dva recepta za paštu – istu količinu tjestenine pripremite s mesnim umakom, odnosno s umakom od povrća. Zvuči nevjerojatno, ali neki uistinu ne vide razliku između ta dva pjata, i da je tu ključ njihova debljanja. Razlika između tanjura tjestenine s gulašem i tjestenine s povrćem može biti i do 800 kalorija.

U sklopu Centra osim škole mršavljenja postoje programi za specifične teme iz kliničke prehrane, npr. za slučajeve malignih bolesti, upalni, kardiovaskularnih bolesti ili pothranjenosti koji se odvijaju u grupama od po šest do osam ljudi

Ne treba zanemariti ni činjenicu da mnogi mršavljenju prilaze prihvaćanjem magijskih rituala. To znači da vjeruju da će od žličice meda i čaše mlake vode natašte čarobno smršavjeti jer im se, kako vole reći, „mijenja metabolizam“.

U ovoj, posljednjoj fazi polaznike se uči da sami nauče procijeniti hranu prema kvaliteti i energiji (kaloričnosti), odnosno da sami nauče pripremati jela bez vaganja hrane i gledanja u tablice.

Online plan mršavljenja

Škola mršavljenja kao novost uvodi i online plan mršavljenja – na www.akademskicentarzdravlja.hr nalazi se upitnik s 25 pitanja, koji svatko zainteresiran može ispuniti, a na temelju toga stručnjaci rade osobni plan mršavljenja uz koji dostavljaju opće edukativne materijale za samostalno kreiranje dijete.

Posebnost škole mršavljenja je i u tome što ima razvijene proizvode za usnu higijenu – paste za zube i vodice za usta, koje se koriste za prekidanje obroka. Riječ je o proizvodima koji upotrebom prekidaju i odgađaju uzimanje hrane uvećavajući osjećaj sitosti što je, kako se pokazalo na dosadađnjim testiranjima, odlična pomoć pri mršavljenju.

Ti se proizvodi rade po originalnoj recepturi Centra, a proizvodi ih ugovorni farmaceut, za sada samo za polaznike škole.

Započeti su pregovori s nekim proizvođačima o zajedničkom investiranju u masovniju proizvodnju.

 

autor: Majda Matković

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dijabetes

I prekomjerni unos soli...

U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Lo…

dvopek acz

Pet dobrih razloga da jedemo...

Zašto DVOPEK? Zašto njime zamijeniti pekarske proizvode? Savjeti prof. dr. Alena Ružića, dr. med. – interniste – kar…

pomfrti

Nezdrava hrana seli sa zapada...

Proizvodi koji su zbog dokazane zdravstvene štetnosti  „odbačeni“ na zapadu Europe, postali su dio novih navika kroz „zamah…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…