Poslovni uspjeh obitelji Švaić iz Jablanovca
Domaći sok od bazge osvaja zagrebačke kafiće

U samo pola godine od prve ideje sirup od bazge ubrane u šumama Posavine, Like i Gorskog kotara ušao je 110 zagrebačkih lokala
Obitelj Švaić iz Jablanovca pokraj Zagreba pokrenula je proizvodnju sirupa od bazge i u samo godinu dana osvojila tržište zagrebačkih kafića.
– Jednostavno smo odlučili napraviti pet do deset tisuća litara sirupa od bazge i pustiti ga u kafiće. Prijatelj iz ugostiteljske branše mi je sugerirao da sirup pakiramo u vrećice radi elegantnijeg posluživanja i to se pokazalo punim pogotkom, ispričao je Pavle Švaić za Novi list.
Sada zbog velike potražnje Švaići moraju kontrolirati distribuciju da im zaliha soka potraje do sljedeće berbe.
Samo šest mjeseci nakon početne ideje, sirup od bazge prodaje se u 110 zagrebačkih kafića, i u 40-ak u ostalim dijelovima Hrvatske, a distribucija radi punom parom.
Dnevno se za ovih vrućih dana samo u Zagrebu pije i preko tisuću vrećica ovog soka.
Za dvadesetak dana Švaići će lansirati i sok od jagoda u zlatnim premium vrećicama, te sirupe od limuna i kadulje.
A kad je riječ o proizvodnji, nezaobilazna je stavka obiteljski pogon. Pavle i Mirela uključili su u posao i roditelje dobivši tako tim od šestero visoko motiviranih radnika, i što je najvažnije radnika koji ne traže plaću.
Bazgu beru u šumama Posavine, Like i Gorskog kotara. Strogo paze da su stabla udaljena od prometnica i da je zrak čist, jer im je kvaliteta sirovine u prvom planu.
Berba počinje prvo u najtoplijim dijelovima u svibnju i traje do sredine lipnja u najhladnijim krajevima. Nakon toga slijedi intenzivan rad i plasman na tržište koje je najžednije baš u ljetno doba.
Obitelj Švaić zadovoljna je postignutim uspjehom, ali nema namjeru širiti proizvodnju izvan obiteljskih okvira, jer ih nikakva masovna proizvodnja ne zanima.
Opširnu reportažu o OPG Švaić možete pročitati ovdje.
D.S.