Veliko priznanje za deliciju iz Dalmatinske zagore

Drniški pršut proglašen autohtonim s oznakom zemljopisnog porijekla

drniski-prsut-1-radiodrnis

Ubuduće će proizvođači drniški pršut moći prodavati samo sa žigom što će smanjiti broj falsifikata na tržištu, ali i povećati cijenu originala sa sadašnjih 90 na 120 kuna po kilogramu

Drnišani se konačno mogu pohvaliti da je njihov pršut u visokom društvu od svega sedam hrvatskih autohtonih proizvoda, gastronomskih delicija, javlja Radio Drniš.

„Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao je Rješenje za oznaku zemljopisnog porijekla drniškog pršuta, tako da je to sedmi proizvod koji u Hrvatskoj ima tu oznaku”, objavio je pomoćnik ministra  Luka Čuljak.

Udruga proizvođača drniškog pršuta broji dvanaest proizvođača, a njih osam koji imaju veterinarski broj dobit će,  oznaku zemljopisnog podrijetla. To su: “Bel Cro Trade” i “Ivić” s Miljevaca, “Maran” iz Trbounja, “Lacić” iz Razvođa, “Vajda” iz Mirlović Zagore, “Nira” i “Baba delicije” iz Pakovog Sela, “Melvan” iz Utora Gornjih.

Osim drniškog pršuta oznaku zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj imaju još samo krčki pršut, poljički soparnik, lički krumpir i meso zagorskog purana, dok oznake izvornosti nose: varaždinsko zelje i istarski pršut

Zahtjev je resornom ministarstvu predan prije više od godinu dana. Specifikaciju za projekt radio je dr.sc. Danijel Karloyi, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok je povijest drniškog pršuta iznio prof. Davor Gaurina iz Gradskog muzeja Drniš.

– Zahtjev se sastojao od 26 priloga. Sve je usklađeno s pravilnicima i zakonima EU. Ubuduće će se drniški pršut moći prodavati samo sa žigom koji je sada registriran, a proizvoditi se ubuduće mora strogo po specifikaciji koja je propisana, jer u protivnom pršut neće moći dobiti tzv. vrući žig.

Kontrolu će provoditi država, a one proizvođače koji se ne budu pridržavali, odnosno falsifikate, država će kazneno goniti. Uvelike će to smanjiti i prodaju falsifikata na tržištu. Više se to neće isplatiti, kazao je Zvonimir Marin, dipl. ing. agronomije i predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

– Taj pršut će imati i posebnu cijenu. Sada se kilogram prodaje za 90 kuna, nova cijena bit će oko 120 kuna. Oznakom autohtonog proizvoda dobit ćemo standard u kvaliteti, ali i broj koji će biti priznat u EU. Oznaku izvornosti nismo mogli dobiti zbog problema nedostatka sirovine. Nje jednostavno nema na našem području pa ni na području Hrvatske, možemo je nabaviti bilo gdje u okvirima Europske unije. Godišnje se proizvede 35 tisuća komada drniškog pršuta iako imamo kapacitet za 80 tisuća. Ukupno u Hrvatskoj se potroši oko pola milijuna, a proizvede se do 200 tisuća. Sve ostalo je uvoz, što samo po sebi nameće koliko je prostora za napredak. – naglasio je Marin.

Pršutari imaju namjeru i proslaviti dobivanje važnog priznanja, a želja im je u Drnišu organizirati i Međunarodni festival pršuta s ocjenjivanjem.

Tekst i foto preuzeti s: www.radiodrnis.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

sajam prsuta2

Sajam pršuta u Tinjanu

Internacionalni sajam pršuta – ISAP 2014 18.10.2014 – 19.10.2014 Tinjan Od davnine do danas u gastronomskoj ponudi Istr…

janjetina pod pekom

Dalmatinska janjetina postat...

Prvi je cilj da Ministarstvo poljoprivrede izda certifikat o izvornosti proizvoda dalmatinske ovce pramenke koja se hrani na tradicio…

1808-verglec- bajs

Samo osam restorana dobilo...

Nes(p)retno pripremljena i realizirana akcija promocije hrvatske autohtone kuhinje trenutno je „u fazi dorade“, ali interes vla…

prsut tinjan

Sajam pršuta - Tinjan

Internacionalni sajam pršuta Tinjan, 20. i 21. listopada Riječ je o šestom ISAP-u, a predstavit će se 30 izlagača iz Španjolske, P…