Dilema oko genetski modificirane sorte

EK forsira odluku o GMO kukuruzu, članice podijeljene, udruge odlučno protiv

dreamstime_kukuruz

Zemlje članice EU imaju tri mjeseca vremena za donošenje odluke o tome da li dozvoljavaju ulazak genetski modificirane sorte kukuruza na tržište EU-a, rekli su u Europskoj komisiji. To je treća po redu GMO kukuruzna sorta koja vjerojatno ulazi na europsko tržište.

Francuska predvodi protivnike ulaska GMO-a, a u toj grupi su još i Italija i Austrija od većih zemalja, ali Britanija i Švedska žele njen ulazak.

Članice su tako oštro podijeljene u stavovima oko GMO-a da se već godinama međusobno blokiraju u odlukama.

Ali, kako je Europski sud naložio EK-u da požuri s odlukom, povjerenik za zdravlje potrošača, Tonio Borg, dao je ovaj vremenski rok.

Ukoliko se i dalje ostane bez zaključka koji bi 28 ministara poljoprivrede trebali donijeti kvalificiranom većinom, Europska komisija donijet će odluku sama, jer ju na to obavezuje zakon.

No, zemlja članica će i nakon odluke na europskoj razini, moći odbiti saditi genetski modificiran kukuruz.

Unija ima vrlo stroge odredbe o dozvolama za GMO-e, te za obavijest potrošača o hrani koja je sadrži.

Proizvođači, konkretno Monsanto, jako su se tome protivili i dugo lobirali kod EK-a da te odredbe promijeni, budući da je odbojnost europske javnosti prema GMO-u vrlo velika.

Za sad odobren je za upotrebu u Europi Monsantov MON 810 tip kukuruza, ali zasađen je na samo 1,35 posto europskih kukuruzišta.

U svijetu je odobreno 100 vrsta GMO kukuruznih sorti.

Zemlja članica može odbiti saditi GMO sorte, čak i ako je odobrena na europskoj razini.

Ovu GMO sortu proizveli su DuPont i Dow Chemical, a ne Monsanto, zove se DuPont-Pioneer1507, a otporna je na štetne kukce.

DuPont se poziva da je dobio 7 pozitivnih mišljenja u različitim europskim studijama.

Odluka EK-a smjesta je izazvala negativne reakcije.

Odmah se javio MEP José Bové, u ime Zelenih, rekavši da je potez EK-a da predloži ovu sortu skandalozan, baš zato jer je otpor europskih seljaka, potrošača i civilnog društva jasan.

Udruga Friends of Earth traži da se odbaci “toksični kukuruz koji šteti leptirima i drugim kukcima”.

Europska poljoprivreda jednako je dobra kao i američka kojom dominira GMO“, rekli su.

Uglavnom, udruge smatraju da se radi o potezu EK-a koji bi trebao slomiti otpor članica koje se protive sadnji genetski modificiranih sorti i na veliko im otvoriti vrata.

(Euroreport)

Foto: Dreamstime

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

d_grasak2

Hrvati o smrznutoj hrani...

I dok ukupno 98,3% hrvatskih potrošača konzumira smrznutu hranu, oni nisu jednoglasni kada je riječ o kvaliteti smrznute hrane: ne…

lidl gozba

Poznati hrvatski chefovi...

Povodom Najveće europske gozbe te s ciljem upoznavanja građana s gastronomskom raznovrsnošću europske obitelji, čijim dijelom…

maslinovo ulje u boci

Restorani će morati nuditi...

Gostima restorana u svim zemljama EU maslinovo ulje moći će biti posluženo isključivo u zatvorenim bočicama, s urednom deklaraci…

WOW vina 2013-2

Ženski žiri je odlučio da...

‘Što žene žele’  je akcija izbora najboljih vina u prošloj godini po izboru ženske udruge Women On Wine – WOW. Dodj…