Kušanje malvazija, graševina i pošipa u hotelu Esplanade
En primeur okupio Vinistru, Graševinu Croaticu i Vino Dalmacije u Zagrebu

U zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 10. veljače, održano je zajedničko en primeur kušanje vina na kojem se udrugama Vinistra i Graševina Croatica pridružila i udruga Vino Dalmacije.
Kušanje je okupilo 70 vinara Istre, Slavonije i Dalmacije, a protagonist događanja bila je berba 2013. koja je u ponedjeljak ostvarila svoj debi u čaši.
Kušanje je i ove godine bilo podijeljeno u dva vremenska okvira; za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i za širu javnost predviđena.
Udruga Vinistra prvo je en primeur kušanje održala 2012. godine.
Događanju se prošle godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a ove godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije.
Vinistra se ove godine predstavila s 41 vinarom, a istarsku berbu predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba.
„Klimatski hladnije proljeće i dosta hladan lipanj bili su pogodni za lozu jer se nisu razvijale bolest., a berba je bila redovita i počela je u rujnu, za razliku od 2012. godine kada je berba počela već sredinom kolovoza. 2013. godina bila je vinogradarski mirnija, a samim time vjerojatno mirnija i za podrum. Odnos mirisa i okusa je vrlo uravnotežen te garancija da će berba 2013. biti jedna od boljih za malvaziju.“
Predsjednik Vinistre, Ivica Matošević najavio je zajednički projekt Hrvatske i Slovenije pod nazivom „Putevima Malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije” kojeg je predstavila dr.sc. Sanja Radeka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.
Spomenula je sudjelovanje udruge Vinistra kao partnera u sklopu europskog projekta uz Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča sa hrvatske strane, uz četiri partnera sa slovenske strane.
Cilj projekta je zajednička identifikacija i definicija vrijednosti Malvazije istarske i njezino uključivanje u integralni turistički proizvod te razvoj strategijezajedničke promocije jedinstvene eno gastronomske ponude hrvatske i slovenske Istre u svjetskim okvirima.
Svoje graševine na događanju je predstavilo 16 vinara članova udruge Graševina Croatica.
Prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavljajući berbu graševina rekao je: „ 2013. godina bila je dosta zahtjevna za vinifikaciju graševine, ali s druge strane izazov za enologa. Vina bi trebala biti primjerenija sortnim obilježjima, s karakteristikama na kakve smo ranije navikli. Vina će biti elegantnija i svježija, te voćnija i bliža našem poimanju graševine kao sorte, s mogu s mogućnošću razvoja „osobnosti“ proizviđača.“
Prvi put na en primeuru, udruga Vino Dalmacije predstavila se s pošipom, okupivši 20 vinara iz Dalmacije.
„ Berba 2013. je u odnosu na 2012. godinu bila mnogo harmoničnija. Alkoholi su niži u odnosu na 2012. i 2011. godinu, a arome su bitno herbalnije. Vjerujem da je ova berba veoma pogodna i za odležavanje“, rekao je Saša Špiranec predstavljajući dalmatinsku udrugu.
En primeur degustacijama, tj.predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz hrvatskih najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti kultura konzumiranja vina.
Kušanje je prvenstveno namijenjeno kušanju mladih malvazija, graševina i pošipa, no na događanju su se predstavila i druga vina.
R.G./ foto:press