Kušanje malvazija, graševina i pošipa u hotelu Esplanade

En primeur okupio Vinistru, Graševinu Croaticu i Vino Dalmacije u Zagrebu

Vinistra 1

U  zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 10. veljače, održano je zajedničko en primeur kušanje vina na kojem se udrugama Vinistra i Graševina Croatica pridružila i udruga Vino Dalmacije.

Kušanje je okupilo 70 vinara Istre, Slavonije i Dalmacije, a protagonist događanja bila je berba 2013. koja je u ponedjeljak ostvarila svoj debi u čaši.

Kušanje je i ove godine bilo podijeljeno u dva vremenska okvira; za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i za širu javnost predviđena.

Udruga Vinistra prvo je en primeur kušanje održala 2012. godine.

Događanju se prošle godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a ove godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije.

Vinistra se ove godine predstavila s 41 vinarom, a istarsku berbu predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba.

Klimatski hladnije proljeće i dosta hladan lipanj bili su pogodni za lozu jer se nisu razvijale bolest., a berba je bila redovita i počela je u rujnu, za razliku od 2012. godine kada je berba počela već sredinom kolovoza. 2013. godina bila je vinogradarski mirnija, a samim time vjerojatno mirnija i za podrum. Odnos mirisa i okusa je vrlo uravnotežen te garancija da će berba 2013. biti jedna od boljih za malvaziju.“

Predsjednik Vinistre, Ivica Matošević najavio je zajednički projekt Hrvatske i Slovenije pod nazivom „Putevima Malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije” kojeg je predstavila dr.sc. Sanja Radeka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Spomenula je sudjelovanje udruge Vinistra kao partnera u sklopu europskog projekta uz Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča sa hrvatske strane, uz četiri partnera sa slovenske strane.

Cilj projekta je zajednička identifikacija i definicija vrijednosti Malvazije istarske i njezino uključivanje u integralni turistički proizvod te razvoj strategijezajedničke promocije jedinstvene eno gastronomske ponude hrvatske i slovenske Istre u svjetskim okvirima.

Svoje graševine na događanju je predstavilo 16 vinara članova udruge Graševina Croatica.

Prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavljajući berbu graševina rekao je: „ 2013. godina bila je dosta zahtjevna za vinifikaciju graševine, ali s druge strane izazov za enologa. Vina bi trebala biti primjerenija sortnim obilježjima, s karakteristikama na kakve smo ranije navikli. Vina će biti elegantnija i svježija, te  voćnija i bliža našem poimanju graševine kao sorte, s mogu s mogućnošću razvoja „osobnosti“ proizviđača.“

Prvi put na en primeuru, udruga Vino Dalmacije predstavila se s pošipom, okupivši 20 vinara iz Dalmacije.

Berba 2013. je u odnosu na 2012. godinu  bila mnogo harmoničnija. Alkoholi su niži u odnosu na 2012. i 2011. godinu, a arome su bitno herbalnije. Vjerujem da je ova berba veoma pogodna i za odležavanje“, rekao je Saša Špiranec predstavljajući dalmatinsku udrugu.

En primeur degustacijama, tj.predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz hrvatskih najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti  kultura konzumiranja vina.

Kušanje je prvenstveno namijenjeno kušanju mladih malvazija, graševina i pošipa, no na događanju su se predstavila i druga vina.

R.G./ foto:press

Tagovi: , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

en primeur 2016

Na En Primeuru 2016 malvaziju...

Više od 600 posjetitelja kušalo je mlada vina u zagrebačkom hotelu Esplanade, na petom en primeur kušanju mladih malvazija, predst…

en primer

Jubilarno peto en primeur...

Svoja će vina u Zagrebu predstaviti pedesetak proizvođača vina malvazije istarske U ponedjeljak 15. veljače, u zagrebačkom hote…

vinistra2013-Kozlovic_Riedel_Matosevic

Riedel predstavio posebnu...

Vinistra je proslavila 20. rođendan uz  niz uglednih događanja među kojima je oko 9000 posjetitelja sa zanimanjem kušalo aktualn…

vinistra 2012-2

Georg Riedel na Vinistri...

Dvadeseta po redu Vinistra, i ove se godine organizira u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja rečeno je na konferenciji za med…