Poznat jelovnik svečane večere povodom ulaska u EU

Europskim državnicima Zagreb ponudio kruh i sol, ovčji sir, inćune i janjetinu

eu & cro zastava

Organizatori su uglednim gostima pripremili tradicionalna hrvatska jela ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način koja prate vrhunska hrvatska vina, nastala od autohtonih sorti: Tomčev pjenušac, Coronicina Gran malvazija, Graševina Goldberg Belje, Zlatan Pošip, Merlot Laguna Festigia, Stina Plavac mali i De Gotho Pinot crni, a večera završava uz salenjake i Krauthakerov Zelenac izborna berba bobica te Traminac Principovac izborna berba 2010

Povodom ulaska Hrvatske u EU za uzvanike priređena je večera na kojoj su prisustvovali gosti predsjednika Josipovića i premijera Milanovića u Klovićevim dvorima.

Večera će prema meniju objavljenom na stranicama Vlade RH započela s kruhom, a završila sa salenjacima.

Organizatori svečane večere, a neslužbeno doznajemo da je glavni konzultatnt bio chef Dino Galvagno pripremili su hrabra i autentična jela, ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način, obogaćena zanimljivim teksturama kako bi nepcem upoznali Lijepu našu.

Sve namirnice koje su ponuđene europskim državnicima odabrane su s velikom pažnjom, dolaze od malih i iskrenih proizvođača – svakoj se namirnici zna podrijetlo, lokalitet i povijest.

Gostima su ponuđeni sezonski, lokalni i divlji okusi, ali i oni zanemareni, zaboravljeni okusi, kojih se vrijedi podsjetiti.

Odabrana su i vrhunska hrvatska vina, nastala od autohtonih sorti.

Ta hrvatska vina s karakterom vjerno prate ponuđena jela i slijedove večere.

Za dobrodošlicu su ponuđeni topao kruh i par zrna soli

Za početak – kruh dobrodošlice koji je ispečen od šest žitarica iz lokalnih mlinova, poslužen topao s najljepšim cvijetom soli iz Paške solane – unikatnog bouqueta, lagano kremastog i slatkastog okusa.

Uz kruh i sol pio se pjenušac Tomac Classic, s Plešivice, osunčanih brega sjeverozapadne Hrvatske, osvježavajući, suh i snažan, aromatski zaokružen.

Isti pjenušac ponudio je u petak na prigodnoj svečanosti premijer Milanović svojim kolegama u Bruxellesu.

Nakon kruha i soli slijedili su autentični kozji i ovčji sirevi iz različitih regija, posluženi uz mlado organsko povrće iz vrtova vrijednih vrtlara.coronica-gran-malvazija

Uz sireve se pila Coronica Gran Malvasia, berba 2009., iz mistične zelene Istre, prepoznatljive sortnosti, mirisna, cvjetna i mineralna, s nijansama vanilije i bazge, bademastog završetka te Graševina Goldberg Belje, berba 2011., s vinograda nad Dunavom, zlatne boje, s mednim aroma.

Potom su na tanjuru  poslužena tri inćuna, jedan mariniran, jedan konfitiran i jedan slani uz mladi lički krumpir – na podlozi svježe ubranog povrća, a uz red plave ribe i Zlatan Pošip iz 2010., dalmatinsko bijelo vino, raskošnih mirisa i aroma mediteranskog bilja i Merlot Laguna Festigia iz 2010., iz čarobne Istre, intenzivnog mirisa, s notama višnje i bobičastog crnog voća, bogat zrelim taninima.

Glavno jelo je bila janjetina ispod peke, tradicionalno jelo pripremljeno na suvremen način, s bobom, grahom i kupusom, oplemenjeno divljim koromačem i smiljem, mirisima koji nas vraćaju na makiju gdje priča s janjcima i počinje.

Uz janjetinu su posluženi Stina Plavac mali, berba 2010., snažno vino s osunčanih padina Dalmatinske obale, elegantno, mekano i toplo i kutjevački De Gotho Pinot crni iz 2012., iz Slavonije, s mirisom ljubičica i dozrelih kupina, malina i šljiva.

Večera je završila salenjakom, tipičnim kolačem kontinentalne Hrvatske oplemenjen marelicama i začinima, a uz njega Krauthaker Zelenac izborna berba bobica 2009. iz zlatne Slavonije s aromama južnog posušenog i ušećerenog voća, meda i svijetloga cvijeća, te Traminac Principovac izborna berba 2010, kojim se prije 60 godina nazdravljalo na krunidbi kraljice elizabete druge, boje suhog zlata, aromatičan, elegantan i samozatajan.

Jelovnik – Svečana večera

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

daniela1-mm

Još jedna čudesna berba -...

Morenov Gran teran na hrvatskom tržištu ima kultni status, a berba iz 2009. to samo potvrđuje. Ona je sve „ono“ što se od mladog i u…

Umag-Taste Istria1

Serija vođenih degustacija o...

Drugu godinu zaredom, u sklopu gourmet programa Vegeta Croatia Opena u Umagu održavat će se vođene degustacije „Skrivene čari is…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…

vino čobanković

Graševini vinarije...

Šampion među crnim vinima je Zlatan Plenković svojim Zlatan plavcem barrique 2009, dok je šampion među bijelim vinima Pošip Mark…