Fave dei morti - najpoznatiji slatkiš iz Trsta

Fave – originalni slatkiši uz blagdan Svih svetih

fave dei morti

Zaboravite nakratko Halloween i sve recepte s bundevama pa se prisjetite slatkiša kojim se stoljećima blagdan Svih svetih obilježavao na Jadranu

Blagdan Svih svetih tradicionalno se na Jadranu obilježavao pripremom i darivanjem karakteristične slastice najpoznatije pod izvornim talijanskim imenom fave dei morti.

Ime kao i sama slastice dolaze iz Trsta odakle su se u 18. stoljeću proširile jadranskim gradovima i pod nazivima fave dei santi, favette, bobići, bobi preminulih pripremale uoči blagdana Svih svetih u slastičarnicama i građanskim kućama.

Gledano samo po sastojcima od kojih se proizvode, riječ je o vrlo jednostavnom slatkišu jer ga tvore bademi i šećer uz mali dodatak alkohola i boje.

Mnogo je složenija sama priprema koja prema izvornim recepturama može oduzeti mnogo vremena, a što možete i sami provjeriti pripremajući ih po originalnom receptu s početka prošlog stoljeća iz riječke slastičarnice Radman koji smo pripremili za vas.

Običaj pripremanja fava/bobića vrlo je star i vezan je uz karmine, ispraćaje pokojnika i prisjećanje na njih.

Smatra se da ovaj slatkiš na neki način povezuje svijet živih i svijet mrtvih, a nema sumnje da povezuje drevne običaje naših predaka i današnje generacije.

 

Tekst i foto: Ivan Zidar

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

lumblija iz blata

Priča o lumbliji - kako je...

Tradicionalni trajni kolač iz Blata na otoku Korčuli naziva se lumblija po iskrivljenom izgovoru francuskih riječi ‘ne oubl…

spaghetti bolognese

Talijanski kuhari u borbi za...

U 50 gradova svijeta 450 talijanskih chefova spravljalo je ovo tradicionalno talijansko jelo s pravim sastojcima jer neodgovorni kuha…

kitnkez muzej u loncu

Priča o požeškom kitnkezu...

Nekada nije bilo niti jedne domaćice koja nije znala praviti kitnkez ili sir od dunja. Ova poslastica boje jeseni, oblika maštovitih k…

bundeve mzl2

Bundeva - omiljeno seljačko...

Bundeve su seljaci stoljećima gulili, rezali na duge tanke listiće, te ih kiselili ili sušili na suncu, ali za razliku od kupusa koji j…