Fave dei morti - najpoznatiji slatkiš iz Trsta
Fave – originalni slatkiši uz blagdan Svih svetih

Zaboravite nakratko Halloween i sve recepte s bundevama pa se prisjetite slatkiša kojim se stoljećima blagdan Svih svetih obilježavao na Jadranu
Blagdan Svih svetih tradicionalno se na Jadranu obilježavao pripremom i darivanjem karakteristične slastice najpoznatije pod izvornim talijanskim imenom fave dei morti.
Ime kao i sama slastice dolaze iz Trsta odakle su se u 18. stoljeću proširile jadranskim gradovima i pod nazivima fave dei santi, favette, bobići, bobi preminulih pripremale uoči blagdana Svih svetih u slastičarnicama i građanskim kućama.
Gledano samo po sastojcima od kojih se proizvode, riječ je o vrlo jednostavnom slatkišu jer ga tvore bademi i šećer uz mali dodatak alkohola i boje.
Mnogo je složenija sama priprema koja prema izvornim recepturama može oduzeti mnogo vremena, a što možete i sami provjeriti pripremajući ih po originalnom receptu s početka prošlog stoljeća iz riječke slastičarnice Radman koji smo pripremili za vas.
Običaj pripremanja fava/bobića vrlo je star i vezan je uz karmine, ispraćaje pokojnika i prisjećanje na njih.
Smatra se da ovaj slatkiš na neki način povezuje svijet živih i svijet mrtvih, a nema sumnje da povezuje drevne običaje naših predaka i današnje generacije.
Tekst i foto: Ivan Zidar