Zatvoren El Bulli
Ferran Adria se oprostio od gostiju balonom od gorgonzole

Posljednja večera u subotu služena je samo za pedesetak prijatelja i članova obitelji, a vlasnik je rekao da nije tužan jer se priča nastavlja i bez restorana, u njegovom gastronomskom laboratoriju
Na žalost milijuna ljubitelja dobre hrane koji su bili spremni mjesecima čekati na rezervaciju, katalonski El Bulli, ocijenjen od mnogih kao najbolji restoran na svijetu u posljednjem desetljeću, definitivno je zatvorio vrata.
Restoran s pogledom na Costa Bravu, poznat po originalnim, egzotičnim i eksperimentalnim jelima posljednji radni dan, u subotu, priredio je zatvoreni oproštajni party za „obitelj i prijatelje“, njih oko pedesetak. Jela su uz Ferrana Adriu pripremali i mnogi svjetski poznati chefovi, koji su dio karijere proveli u njegovom El Bulliju.
Posljednja večera za goste tako je bila ona u petak, 29. srpnja na kojoj su sretnici za dvije tisuće kuna mogli uživati u slijedu od čak 49 jela! Bila je to posljednja prilika da platite za slasni zalogaj „mimetičnog kikirikija“, isprobate „balon od gorgonzole“ ili kušate „kunjke od bjelanjaka“.
Večera u petak otvorena je Dry Martinijem, ali ne pićem kao što sugerira ime, već jelom koje čini kuglica maslinovog ulja koju prije konzumacije treba poprskati kapljicama gina i vermuta kako bi vam „eksplodirala“ na jeziku.
Među brojnim jelima bilo je i nekih iznenađenja pa se tako spominje „dimljeni mousse“, što je u naravi pjenica aromatizirana duhanom i „cvjetni papir“, slatki listić s utisnutim ružinim laticama.
Među jelima koja je Adria spremio za oproštaj našla su se neka od najpopularnijih iz lanjskih godina poput cvjetova u nektaru, guščjeg vrata s kavijarom, tekućih lješnjaka i torte od tartufa.
El Bulli je čudovište koje sam uspio ukrotiti i transformirati.
Na tanjurima se potom našao „zrak od meda“ s cvijećem i pistachiom, jelo nazvano „more“, kao i juha koju doslovno čine – slova.
Osoblje restorana za posljednju večeru odjenulo je majice s natpisom „La Ultima Cena“, odnosno – „Posljednja večera“.
Vlasnik El Bullija, Ferran Adria, slavljen kao otac molekularne gastronomije, iznenadio je svijet odlukom da zatvori najbolji restoran na svijetu.
Govoreći na oproštajnoj večeri, Adria je rekao da je to mogao biti vrlo tužan dan, ali da je on sretan jer se priča nastavlja. „El Bulli je čudovište koje sam uspio ukrotiti i transformirati.“
Adria je prilikom zatvaranja restorana potvrdio da je El Bulli svake godine bio u minusu od oko pola milijuna eura koje je nadoknađivao iz drugih prihoda.
El Bulli se nakon zatvaranja pretvara u gastronomski laboratorij, „think tank“ i centar fokusiran na širenje granica eksperimentalne kuhinje.
Ivan Zidar