Zatvoren El Bulli

Ferran Adria se oprostio od gostiju balonom od gorgonzole

ferran

Posljednja večera u subotu služena je samo za pedesetak prijatelja i članova obitelji, a vlasnik je rekao da nije tužan jer se priča nastavlja i bez restorana, u njegovom gastronomskom laboratoriju

Na žalost milijuna ljubitelja dobre hrane koji su bili spremni mjesecima čekati na rezervaciju, katalonski El Bulli, ocijenjen od mnogih kao najbolji restoran na svijetu u posljednjem desetljeću, definitivno je zatvorio vrata.

Restoran s pogledom na Costa Bravu, poznat po originalnim, egzotičnim i eksperimentalnim jelima posljednji radni dan, u subotu, priredio je zatvoreni oproštajni party za „obitelj i prijatelje“, njih oko pedesetak. Jela su uz Ferrana Adriu pripremali i mnogi svjetski poznati chefovi, koji su dio karijere proveli u njegovom El Bulliju.

Posljednja večera za goste tako je bila ona u petak, 29. srpnja na kojoj su sretnici za dvije tisuće kuna mogli uživati u slijedu od čak 49 jela! Bila je to posljednja prilika da platite za slasni zalogaj „mimetičnog kikirikija“, isprobate „balon od gorgonzole“ ili kušate „kunjke od bjelanjaka“.

Večera u petak otvorena je Dry Martinijem, ali ne pićem kao što sugerira ime, već jelom koje čini kuglica maslinovog ulja koju prije konzumacije treba poprskati kapljicama gina i vermuta kako bi vam „eksplodirala“ na jeziku.

Među brojnim jelima bilo je i nekih iznenađenja pa se tako spominje „dimljeni mousse“, što je u naravi pjenica aromatizirana duhanom i „cvjetni papir“, slatki listić s utisnutim ružinim laticama.

Među jelima koja je Adria spremio za oproštaj našla su se neka od najpopularnijih iz lanjskih godina poput cvjetova u nektaru, guščjeg vrata s  kavijarom, tekućih lješnjaka i torte od tartufa.

El Bulli je čudovište koje sam uspio ukrotiti i transformirati.

Na tanjurima se potom našao „zrak od meda“ s cvijećem i pistachiom, jelo nazvano „more“, kao i juha koju doslovno čine – slova.

Osoblje restorana za posljednju večeru odjenulo je majice s natpisom „La Ultima Cena“, odnosno – „Posljednja večera“.

Vlasnik El Bullija, Ferran Adria, slavljen kao otac molekularne gastronomije, iznenadio je svijet odlukom da zatvori najbolji restoran na svijetu.

Govoreći na oproštajnoj večeri, Adria je rekao da je to mogao biti vrlo tužan dan, ali da je on sretan jer se priča nastavlja. „El Bulli je čudovište koje sam uspio ukrotiti i transformirati.“

Adria je prilikom zatvaranja restorana potvrdio da je El Bulli svake godine bio u minusu od oko pola milijuna eura koje je nadoknađivao iz drugih prihoda.

El Bulli se nakon zatvaranja pretvara u gastronomski laboratorij, „think tank“ i centar fokusiran na  širenje granica eksperimentalne kuhinje.

Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Srednjovjekovna vecera u Kastelu Morosini_Grimani Svetvincenat_2

Priređena prva...

Spojili smo ljepote Kaštela, gastronomiju s lokalnim proizvodima u oživljenim i moderniziranim menijima srednjeg vijeka, dodali p

tomislav-karamarko-kuhar

Tomislav Karamarko iz Zadra...

Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zasluži…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…