Nova gastro manifestacija u Istri

Festival sira u Svetvinčentu privukao 3500 posjetitelja

sir-festival-savicenta2

Paleta ovčijih, kravljih i kozjih sireva, svježih, starijih i vrlo starih, skuta, polutvrdih i tvrdih, s tartufima, s paprom, raznim travama različitih okusa pokazala je bogatu ponudu autohtonih malih prozvođača ali i velikog proizvođača kao što je Agrolaguna.

Drugi Festival sira u Svetvinčentu organiziran drugog vikenda u srpnju okupio je 20 proizvođača sira svih vrsta.

Tijekom dvodnevne manifestacije ljubitelji sira i drugih mliječnih proizvoda mogli su degustirati razne vrste sireva iz Istarske županije, Paga, Slavonije, Zagorja, Like, Primorja te iz susjedne nam Slovenije i Italije.

Paleta ovčijih, kravljih i kozjih sireva, svježih, starijih i vrlo starih, skuta, polutvrdih i tvrdih, s tartufima, s paprom, raznim travama različitih okusa pokazala je bogatu ponudu autohtonih malih prozvođača ali i velikog proizvođača kao što je Agrolaguna.

Novitet ovogodišnjeg Festivala sira, održavanje u večernjim i noćnim satim, pokazao se kao pravi put jer je u dva dana Festival posjetilo oko 3.500 posjetitelja.

Na Placi ispred Kaštela izlagali su proizvođači istarskih autohtonih proizvoda “Ča je nama naša Istra dala” a u organizaciji pulskog Rock Caffe-a u „Domaćoj kužini“ pripremala su se jela uz živu glazbu sastava Sick Swing Orchestra.

Program ovogodišnjeg Festivala sira, obogatile su i dvije radionice u organizaciji partnera Festivala, porečke Agrolagune.

Rafaela Mihatović, najbolja hrvatska slastičarka, oduševila je posjetitelje sa svojim kolačem od skute Sir Laguna.

Uspješna je bila i radionica „Sljubljivanje sira i vina“. Kroz priču o sljubljivanju sira i vina sudionike je vodio Sandi Paris, poznati istarski sommelier.

Upravitelj zadruge „Dva roga“ Elvis Percan vrlo je zadovoljan s ovogodišnjim, drugim po redu Festivalom sira.

Ove godine, unatoč teškim vremenima, ostvarili smo još bolju posjećenost Festivala i mislim da nas je publika vrlo dobro prihvatila. Imali smo i brojne inozemne goste što pokazuje da ostvarujemo naš cilj promocije domaćih sirara i njihovih vrhunskih proizvoda. Izlagači su također izrazito zadovoljni. Kako je Festival prodajnog karaktera, gotovo su svi izlagači rasprodali do zadnjeg komada sira koji su donijeli na Festival, što pokazuje, ne samo da su posjetitelji došli razgledavati, već su zaista došli u nabavku sireva. A to je ono što je zaista najvažnije i nama i našim izlagačima. Svi su potvrdili da dolaze i drugu godinu, što nas iznimno veseli. Iduće godine radit ćemo na tome da Festival postane međunarodni u punom smislu te riječi te da naši posjetitelji imaju prilike iskusiti sireve iz šire regije. Atmosfera je i na  ovogodišnjem Festivalu bila doista posebna. Osim što Svetvinčenat i Kaštel Grimani sami po sebi doprinose svojim čarobnim štihom samom događaju, s organizacijskog aspekta, sve je prošlo u najboljem redu. Vrlo nam je bilo važno da posjetiteljima ponudimo nešto novo i originalno, a ovakav festival posvećen siru jednostavno je jedini u Istri ali i široj regiji“, izjavio je Percan.

R.I./ foto: Kristian Macinić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

3Istarski festival paste Zminj

'Pašta i svašta' privukle...

Proteklog vikenda u Žminju je održan treći po redu Istarski festival pašte. Na trgu Zad kaštela pod krošnjama kestenova, spleli s…

???????????????????????????????

Gosti uživali u sirevima i...

Titulu za Miss Naj koze osvojila je koza Roška vlasnika Roberta Farbisa iz Kringe, a druga pratilja joj je koza Bibi vlasnika Milenka San…

festival sira savicenta 2012

Festival sira u Savičenti

Program 3. Festivala sira u Savičenti: Petak 11.07.
18.30 – 19.00 – PLACA – istarski balun – tradicionalni istarski ples u…

Choco & Wine Fest Brtongla-2

Kolone sladokusaca na Choco &...

Posebna atrakcija festivala bila je izrada čokoladne bačve koju je kreirao i stvarao talijanski kipar Stefano Comelli. Bačva je nap…