17. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Filip Savić iz hotela Lone najbolji je sommelier Hrvatske za 2013.

Finalisti

17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013. održano je 25. i 26 studenog, u rovinjskom hotelu Lone pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Istarske županije.

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Uz Savića, u finalu su se natjecali Ivan Jug, sommelier zagrebačkog restorana Bistro Apetit, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog restorana Trilogija.

Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima.

Filip Savić (na slici desno) će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne.

Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Darko Lorencin – ujedno i pokrovitelj prvenstva – čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.

Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja.

U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema.

U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.

Od 26 sommeliera, njih 16 došlo je iz Istre, šestero iz Zagreba i okolice, dvoje iz Opatije, te dvoje iz Dalmacije.

Šest sommeliera djelatnici su turističke tvrtke Maistra, četvero Riviere Adria Poreč, jedan Istraturista, jedan Arenaturista, dvoje iz Liburnia Riviera hotela, a drugi natjecatelji sommelieri su u hrvatskim restoranima i konobama.

Žiri finalnog natjecanja činili su počasni predsjednik Ninoslav Dusper, dopredsjednik HSK, Franjo Francem, regionalni povjerenik za Kvarner i otoke Daniela Kramarić, regionalni povjerenik za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Milivoj Kossi, podpredsjednik Slovenskog udruženja sommelira Davorin Škarabot, Robert Radešić, Željko Bročilović – Carlos, Klaudio Jurčić, Dragan Ružić, Branko Muždeka, i Zvonimir Štimac.

Voditelji natjecanja bili su Sandi Paris, voditelj edukacije HSK, i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSKa za Istru.

I.G. / foto HSK

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

somelieri 2016

Filip Savić- najbolji...

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu A…

siniša lasan sommelier

Siniša Lasan proglašen...

Sommelier Siniša Lasan zaposlen u zagrebačkom restoranu Trilogija, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2014. godinu.…

ZWGW3-vino-čaše

Mario Meštrović najbolji...

Mario Meštrović, sommelier zagrebačkog restorana Il Secondo, pobjednik je ovogodišnjeg Drugog prvenstva sommeliera kontinent…

naj sommelieri istre

Najbolji hrvatski sommelier...

U finalu su konkurenti Ružiću, pobjedniku Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine, bili Ivo Zgrablić, sommelie…