Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pismo iz Provanse
Francuska Provansa – jedna od najslikovitijih svjetskih regija

Iz Provanse za Gastronomiku : Danijela Mihalic-Đurica
Posebno je impresivna vinska regija oko nekadašnje ljetne papinske rezidencije Chateauneuf-du-Pape (novi papinski dvorac) koja je jedna od najcjenjenijih u Francuskoj
Francuska Provansa vjerojatno je jedna od najslikovitijih svjetskih regija.
Ova nekadašnja prva rimska provincija izvan Italije poznata je po nepreglednim poljima lavande, ali i vrhunskoj gastronomiji i odličnom vinu.
Posjetili smo stari papinski grad i sjedište Avignon, no više od njegovog gradskog središta oduševila su nas provansalska pitoreskna sela, jednostavnost mještana, ali i arhitektura luksuznih provansalskih vila u kojima je sve do zadnjeg detalja uređeno u rustikalnom stilu i gotovo je nemoguće pronaći zdanje koje se ne uklapa u tradicionalni način kamene mediteranske gradnje.
Provansalska sela okružuju nepregledna polja lavande, posebno atraktivna u vrijeme punog cvata tijekom proljeća i ranog ljeta, stoljetni drvoredi maslina, ali i bogate vinorodne regije.
Posebno je impresivna vinska regija oko nekadašnje ljetne papinske rezidencije Chateauneuf-du-Pape (novi papinski dvorac) koja je jedna od najcjenjenijih u Francuskoj, a na kratko smo zavirili u jedan od starih kamenih vinskih podruma te otkrili svo bogatstvo i raznolikost vinske ponude.
Riječ je o najstarijoj i jednoj od najpoznatijih francuskih apelacija uopće, a ovo se, jedno od najcjenjenijih francuskih vina proizvodi u najjužnijem vinorodnom području regije Côtes du Rhone prema strogim pravilima uzgoja loze, prerade grožđa i njege vina.
U ovoj se apelaciji najviše proizvodi crveno, odnosno crno vino najčešće bogate voćne arome vanilije, cimeta i crvenog voća, a najbolja od njih imaju i arome tropskog voća.
Tradicionalna provansalska gastro ponuda su salate, poznati francuski sirevi, sveprisutni francuski puževi, ali i riblja i mesna jela odlično odgovaraju ovim pomalo teškim i vrlo mirisnim vinima.
U samom mjestu Chateauneuf du pape i njegovim podrumima organizirane su i brojne škole degustacije vina cijenjenih francuskih vinara.
Lavanda je zaštitni znak regije i neizostavni sastojak svih provansalskih specijaliteta.
Ova se mirisna biljka dodaje svim voćnim jelima, povrću i mesu, ali i popularnim jelima od morske ribe.
Keksi s okusom lavande jednako su poznati kao i lavandini sapuni, šamponi, parfemi ili mirisni štapići.
Od tipičnih francuskih jela u Provansi je popularna salata Nica sa svježim povrćem, madim lukom, rajčicama, celerom, artičokama, kuhanim jajima, inćunima i maslinovim uljem.
Valja probati i Ratatouille, mješano kuhano sezonsko povrće, također spremljeno na maslinovom ulju s mirisnom notom različitih provansalskih začina.
Od deserta smo odlučili izdvojiti svojevrsni brand provansalske regije Nougat de Montélimar, medeni nugat s komadićima pistacija i badema.
Provansalski restorani obiluju gastro ponudom, a cijene su ipak nešto niže nego u restoranima u Parizu.
Iako se meniji u turističkim središtima mogu naći i za manje od 30 eura, u izboru restorana i ovdje treba biti vrlo oprezan, a osim cijene najbolja su preporuka lokalni mještani u kojem slučaju možete biti sigurni da će kvaliteta jela biti odgovarajuća cijeni.
Fotografije: Danijela Mihalić – Đurica