Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pismo iz Provanse

Francuska Provansa – jedna od najslikovitijih svjetskih regija

chateauneuf

Iz Provanse za Gastronomiku : Danijela Mihalic-Đurica

Posebno je impresivna vinska regija oko nekadašnje ljetne papinske rezidencije Chateauneuf-du-Pape (novi papinski dvorac) koja je  jedna od najcjenjenijih u Francuskoj

Francuska Provansa vjerojatno je jedna od najslikovitijih  svjetskih regija.

Ova nekadašnja prva rimska provincija izvan Italije poznata je po nepreglednim poljima lavande, ali i vrhunskoj gastronomiji i odličnom vinu.

Posjetili smo stari papinski grad i sjedište Avignon, no više od njegovog gradskog središta oduševila su nas provansalska pitoreskna sela, jednostavnost mještana, ali i arhitektura luksuznih provansalskih vila u kojima je sve do zadnjeg detalja uređeno u rustikalnom stilu i gotovo je nemoguće pronaći zdanje koje se ne uklapa u tradicionalni način kamene mediteranske gradnje.

Provansalska sela okružuju nepregledna polja lavande, posebno atraktivna u vrijeme punog cvata tijekom proljeća i ranog ljeta, stoljetni drvoredi maslina, ali i bogate vinorodne regije.

Posebno je impresivna vinska regija oko nekadašnje ljetne papinske rezidencije Chateauneuf-du-Pape (novi papinski dvorac) koja je  jedna od najcjenjenijih u Francuskoj, a na kratko smo zavirili u jedan od starih kamenih vinskih podruma te otkrili svo bogatstvo i raznolikost vinske ponude.chateauneufdupape

Riječ je o najstarijoj i jednoj od najpoznatijih francuskih apelacija uopće, a ovo se, jedno od najcjenjenijih francuskih vina proizvodi u najjužnijem vinorodnom području regije Côtes du Rhone prema strogim pravilima uzgoja loze, prerade grožđa i njege vina.

U ovoj se apelaciji najviše proizvodi crveno, odnosno crno vino najčešće bogate voćne arome vanilije, cimeta i crvenog voća, a najbolja od njih imaju i arome tropskog voća.

Tradicionalna provansalska gastro ponuda su salate, poznati francuski sirevi, sveprisutni francuski puževi, ali i riblja i mesna jela odlično odgovaraju ovim pomalo teškim i vrlo mirisnim vinima.

U samom mjestu Chateauneuf du pape i njegovim podrumima organizirane su i brojne škole degustacije vina cijenjenih francuskih vinara.

Lavanda je zaštitni znak regije i neizostavni sastojak svih provansalskih specijaliteta.

Ova se mirisna biljka dodaje svim voćnim jelima, povrću i mesu, ali i popularnim jelima od morske ribe.

Keksi s okusom lavande jednako su poznati kao i lavandini sapuni, šamponi, parfemi ili mirisni štapići.

Od tipičnih francuskih jela u Provansi je popularna salata Nica sa svježim povrćem, madim lukom, rajčicama, celerom, artičokama, kuhanim jajima, inćunima i maslinovim uljem.

Valja probati i Ratatouille, mješano kuhano sezonsko povrće, također spremljeno na maslinovom ulju s mirisnom notom različitih provansalskih začina.

Od deserta smo odlučili izdvojiti svojevrsni brand provansalske regije Nougat de Montélimar,  medeni nugat s komadićima pistacija i badema.

Provansalski restorani obiluju gastro ponudom, a cijene su ipak nešto niže nego u restoranima u Parizu.

Iako se meniji u turističkim središtima mogu naći i za manje od 30 eura, u izboru restorana i ovdje treba biti vrlo oprezan, a osim cijene najbolja su preporuka lokalni mještani u kojem slučaju možete biti sigurni da će kvaliteta jela biti odgovarajuća cijeni.

Fotografije: Danijela Mihalić – Đurica

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Kinezi kupili desetke...

Nema sumnje da će vinska shopping groznica i dalje rasti jer za novobogataše s Dalekog Istoga cijena po vinogradu i do 20 milijuna eura n…

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

CCR-novinarka Joan i Jordi

Kako su braća Roca naveli...

Pomalo je pretenciozno za neki restoran tvrditi da je najbolji, jer svatko od nas ima svoje najbolje i najdraže mjesto za uživanje u vrh…

A.T. _Nagradjeno maslinovo ulje

Matkovićevo maslinovo ulje...

«Ulje Grimalda posebno je, i slobodno možete napisati kako se istarska regija njime svrstala u sam vrh svjetskih proizvođača iz Šp