Pisma iz Pariza - Kolumna Danijele Mihalić Đurice

Francuzi ne mogu odoljeti šarmu kamenica i šampanjca

kamenice5jpg

Francuska je najveći proizvođač i najveći potrošač kamenica u Europi, a pariški restorani neizostavno će vam ih ponuditi na pliticama s usitnjenim ledom uz čašu odgovarajućeg šampanjca

Iz Pariza: Daniela Mihalić Đurica

 

 

 

 

Foto: Aleksandar Topalović


Kamenice su jedan od najobožavanijih morskih plodova francuske gastronomije. U šarmantnim francuskim restoranima posude sa svježim kamenicama položenima svojim donjim dijelom ljušture na pliticu s usitnjenim ledom, postale su jedan od prepoznatljivih simbola francuske gastronomije.

Svake sekunde vade pet kila kamenica

Ovako servirane kamenice na otvorenim terasama restorana plijene uzdahe čak i onih koji se inače groze i same pomisli od zalogaja svježeg školjkinog mesa.

Francuska je danas najveći proizvođač, konzumator i izvoznik ovih školjaka u Europi.

Veličina kamenica na francuskom tržištu se označava brojevima od 6 do 0, s time što su 6-ice najmanje, a 0 najveće školjke

U prosječnoj se godini izlovi više od 150 tisuća tona ovih školjaka što je gotovo pet kilograma svake sekunde, a najveća su uzgajališta u francuskim regijama; Normandiji i Bretanji.

Gotovo polovica nacionalne proizvodnje konzumira se tijekom blagdana jer kamenica je u Francuskoj više nego bilo koja druga namirnica – namirnica fešte i bogatog blagdanskog stola.

Veličina je kod kamenica – bitna

Kamenice su naravno najbolje sirove, tek izvađene iz mora, s malo svježeg limuna. Iako je teško povjerovati da će vam u nekom od šarmantnih pariških resorana ponuditi kamenice netom izvađene iz mora,  one će biti svježe i posluženbe s limunovim sokom s malo Worcester umaka, octa, crnog vina, sitno nasjeckanog luka ili vlasca ili pak kajenskoga papra.

Veličina je pritom vrlo bitna jer o njoj ovisi i intenzitet okusa, ali i cijena. Raspon kamenica na francuskom tržištu se kreće od 0 do 6 s time što su 6-ice najmanje, a 0 najveće školjke.

Kamenice s brojem – 0000

Postoje i kamenice s oznakom 0000 koje su najveće no one su toliko velike da ih je danas gotovo nemoguće naći budući da je za njihov rast do veličine za komercijalizaciju potrebno i do 5 godina.kamenice3

Meni osobno najukusnije su srednje kamenice, trojke odnosno dvojke. Najčešće su servirane na pladnju po 6 ili 12 komada za što je u restoranu potrebno izdvojiti oko 15 odnosno 30 eura, dok se na nekoj od bogato opskrbljenih pariških tržnica cijena, ovisno o veličini, kreće od 7 do 10 eura.

Ove su školjke obavezno još žive u trenutku kad ih otvorimo, a u frižideru ih se, prekrivene vlažnom krpom, može čuvati i do nekoliko dana.

Otvoren i muzej kamenica

Francuzi su toliko ponosni dugom tradicijom njihova uzgoja, ali i korištenjem u gastronomiji da su otvorili i muzej kamenica, a zbog sve učestalijih krivolova sve su češće i policijske zaštite njihovih najvećih uzgajališta.

S obzirom na svoju poznatu ljubavničku prošlost, naravno da Francuze zanima sve povezano i s afrodizijskim moćima pa se možda upravo u tome krije tolika opsjednutost ovim školjkama.

Rasplamsavaju seksualnu želju

Naime, još su iz vremena antičke Grčke bila poznata afrodizijska svojstva kamenica, a navodno je i sam Casanova bio uvjeren da kamenice rasplamsavaju seksualnu želju pa ih je svakodnevno prije večere jeo u ogromnim količinama.

No, obiluju i dopaminom koji je odgovoran za sreću i zadovoljstvo i uputan protiv depresije. Ali ne samo to – pune su cinka, joda, proteinima i vitamina.

Osim velike hranjive vrijednosti, riječ je o iznimno niskokaloričnoj namirnici koja sadrži tek 8 kalorija po jednoj kamenici!

Svaka školjka ima svoj šampanjac

I na kraju preporuka koje vino odabrati uz kamenice.  Svakako bijelo i suho, predlažemo neka od vrhunskih bijelih vina iz pokrajine Bordeaux, Val de Loire, Alsace ili Bourgogne.

Okus će biti još istančaniji uz neki od vrhunskih šampanjaca jer brak pravog francuskog pjenušca iz pokrajine Champagne i kamenica, Francuzima je odavno poznat.

I ne samo to – otišli su toliko daleko da uz svaku vrstu šampanjca ovisno o regiji, sorti, teksturi predlažu i odgovarajuću kamenicu ovisno o njezinu porijeku, veličini, estuariju, okusu….

kamenice1kamenice4kamenice6

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…