Uskoro topli kruh uvijek i svuda?

Francuzi od sada mogu topli kruh kupiti u uličnim kruhomatima

baguetomat

Izumitelj kruhomata, pekar Jean-Louis Hechte misli da će ljudi prigrliti njegov stroj kao što su prihvatili bankomate

Malo je stvari u Francuskoj tretirano kao njihov svjetski poznati duguljasti kruh – baguette, čija je receptura čak definirana posebnim zakonom.

Mnogi Francuzi i danas na svom baguetteu zarežu mali križić prije no što ga narežu i namažu maslacem i marmeladom, što je najčešći njihov doručak. Imamo li to na umu, jasno je da će mnogi štovatelji tradicije ideju pekara Jeana-Louisa Hechta da baguette prodaje u uličnim automatima doživjeti kao svetogrđe.

Što je sljedeće, pitaju se: hoće li Dom Pérignon puniti u obične butelje za vino?

Jean-Louis Hecht iskoristilo je činjenicu da se u kolovozu odmaraju mnogi od 33 tisuće pekara da instalira prvi automat za baguette u Parizu koji radi 24 sata dnevno.

“To je pekara budućnosti”, rekao je Hecht Associated Pressu. “To je odgovor na stvarnu potrebu ljudi koji rade noću ili žele dobiti njihov svježi kruh u svako doba dana. Mislim da je moj izum koristan.”
Do sada Hecht ima samo dva instalirana stroja, jedan uz svoju parišku pekaru u 19. arrondissementu i drugi, u sjeveroistočnom gradu Hombourg-Haut blizu njemačke granice, gdje također ima dućan.
Tijesto za Hechtove baguette je djelomično pripremljeno prije nego što je stavljeno u stroj, a kada ubacite jedan euro hljeb će biti hitro dovršen, ispečen i isporučen topao, piše britanski Guardian.

Hecht je prvi put došao na ideju prije dvije godine.

Kao i mnogi pekari i on je živio iznad svoje radnje, u Hombourg-Hautu i često su ga uznemiravali kupci koji su mu kucali na vrata stana zbog kruha nakon što je zatvorio pekaru.
“Moja supruga je rekla da nikada nećemo imati mira pa sam došao na ideju za stroj koji će automatski distribuirati kruh.“ – objašnjava Hecht.

Marc Nexhip iz Sindikata pekara u Parizu priznao je kako još nije kušao niti jedan baguette iz automata, ali je za AP rekao da ne vjeruje kako kruh iz automata može održavati svježinu duže od petnaest minuta.

Hechta to nije obeshrabrilo.

“To je kao s bankama: prije je svatko išao na šalter, a sada svi koriste bankomate. To će biti isto s kruhom: danas svi idu u pekare, a sutra će ići na kruhomate.

Video prilog AP možete vidjeti ovdje.

I.Zidar /foto AP(via YouTube)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

lumblija iz blata

Priča o lumbliji - kako je...

Tradicionalni trajni kolač iz Blata na otoku Korčuli naziva se lumblija po iskrivljenom izgovoru francuskih riječi ‘ne oubl…

SONY DSC

Ima i toga - Chilli con carne...

Natjecatelji u Testu osjetila morali su prepoznati 18 sastojka poznatog jela, no neki su od treme i stresa izostavili glavni sastojak Na…

original_baguette-table-1

Poljski dizajneri kreirali...

Do sada ste doručkovali kruh za stolom, ali od sada možete doslovce jesti i s  kruha koji je postao stol Popularni francuski kruh bague…

covar kako napraviti kruh

Kruhovi koje morate ispeći...

Knjiga donosi niz od 60-ak bogato ilustriranih recepata na temelju kiseloga tijesta, od nagrađivanoga seljačkoga kruha, grisina, k…