Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pisma iz Pariza

Francuzima je odabir pravog kruha važan kao i odabir vina

baguette1-aleksandar topalovic-rez

U Parizu je i ove godine organizirano natjecanje 1200 majstora pekara među kojima je nagradu za najbolji baguette dobio 37-godišnji Sebastian Mauvieux iz 18. arondismana koji je time postao i službeni pekar Elizejske palače  idućih godinu dana

Iz Pariza za Gastronomiku :

Danijela Mihalić Đurica

danijela u parizu

Francuska je osim po Eiffelovom tornju, odličnim vinima, siru, gotovo jednako poznata i po odličnom kruhu.

Popularni baguetti odlikuju se svojom izduženom formom, tanji su od uobičajenog kruha te imaju ukusnu hrskavu koricu.

Standarna dužina « baguette de pain » ili u prijevodu krušnog štapića iznosi između 55 i 65 centimenara te teži od 250 do 300 grama, no može biti i znatno duži i teži.

Povijest baguetta datira još iz 18. stoljeća, a nastao je  posebnim načinom spremanja u parnim pećima  budući da je upravo para ključna u spremanju ove ukusne krušne delikatese.

Pariz svake godine organizira veliko natjecanje za najbolji pariški baguette, a ovih je dana izabran i  pobjednik.

U jakoj konkurenciji između 168 baguetta te više od 1200 majstora pekara, popularnih francuskih « boulangersa », žiri je odabrao baguette koji najviše zadovoljava strogim kriterijima mirisa, okusa, načina pripreme, ali i izgleda te ukupnog dojma.

Dobitnik velikog Grand Prixa za najbolji pariški baguette je 37-godišnji Sébastian Mauvieux, majstor  pekar iz 18. pariškog arondismana koji naravno javnosti ne želi otkriti tajni recept koji mu je donio ovu vrijednu novčanu nagradu.

I ne samo to –  ovaj majstor kruha postao je i službeni pekar Elizejske palače te će narednih godinu dana opskrbljivati stanovnike predsjedničke palače i sve njihove visoke goste.

Osim baguetta postoje i mnoge druge vrste ukusnog francuskog kruha koji spadaju u sam vrh francsuke gastronomske baštine, a odabir kruha Francuzima je gotovo jednako važan kao i odabir pravog vina te se izboru pristupa s posebnom pažnjom.

Koliko je u Francuskoj baguette važan u svakodnevnim prehrambenim navikama uvidjeli su i iz popularnog američkog lanca brze prehrane Mc Donaldsa koji su ga odnedavno uvrstili i u svoju ponudu francuskog doručka.

I ne samo to, u centru Parizu odnedavno svoj svježi baguette možete nabaviti 24/7 putem automatskog ditributera i to po cijeni od jedan euro!

Foto: Aleksandar Topalović

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

pariz vecera u bijelom

Pariška večera u bijelom...

Večera u bijelom (Diner en blanc) sigurno je jedna od najelegantnijih gastro manifestacija na svijetu, a ove je godine priređena po 25…

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Parižani strpljivo čekaju u...

Najpoznatije francuske palačinke su Crêpes Suzette koje se polijevaju mješavinom naranči i poznatog francuskog likera Grand Mar…

original_baguette-table-1

Poljski dizajneri kreirali...

Do sada ste doručkovali kruh za stolom, ali od sada možete doslovce jesti i s  kruha koji je postao stol Popularni francuski kruh bague…