Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pisma iz Pariza
Francuzima je odabir pravog kruha važan kao i odabir vina

U Parizu je i ove godine organizirano natjecanje 1200 majstora pekara među kojima je nagradu za najbolji baguette dobio 37-godišnji Sebastian Mauvieux iz 18. arondismana koji je time postao i službeni pekar Elizejske palače idućih godinu dana
Iz Pariza za Gastronomiku :
Danijela Mihalić Đurica
Francuska je osim po Eiffelovom tornju, odličnim vinima, siru, gotovo jednako poznata i po odličnom kruhu.
Popularni baguetti odlikuju se svojom izduženom formom, tanji su od uobičajenog kruha te imaju ukusnu hrskavu koricu.
Standarna dužina « baguette de pain » ili u prijevodu krušnog štapića iznosi između 55 i 65 centimenara te teži od 250 do 300 grama, no može biti i znatno duži i teži.
Povijest baguetta datira još iz 18. stoljeća, a nastao je posebnim načinom spremanja u parnim pećima budući da je upravo para ključna u spremanju ove ukusne krušne delikatese.
Pariz svake godine organizira veliko natjecanje za najbolji pariški baguette, a ovih je dana izabran i pobjednik.
U jakoj konkurenciji između 168 baguetta te više od 1200 majstora pekara, popularnih francuskih « boulangersa », žiri je odabrao baguette koji najviše zadovoljava strogim kriterijima mirisa, okusa, načina pripreme, ali i izgleda te ukupnog dojma.
Dobitnik velikog Grand Prixa za najbolji pariški baguette je 37-godišnji Sébastian Mauvieux, majstor pekar iz 18. pariškog arondismana koji naravno javnosti ne želi otkriti tajni recept koji mu je donio ovu vrijednu novčanu nagradu.
I ne samo to – ovaj majstor kruha postao je i službeni pekar Elizejske palače te će narednih godinu dana opskrbljivati stanovnike predsjedničke palače i sve njihove visoke goste.
Osim baguetta postoje i mnoge druge vrste ukusnog francuskog kruha koji spadaju u sam vrh francsuke gastronomske baštine, a odabir kruha Francuzima je gotovo jednako važan kao i odabir pravog vina te se izboru pristupa s posebnom pažnjom.
Koliko je u Francuskoj baguette važan u svakodnevnim prehrambenim navikama uvidjeli su i iz popularnog američkog lanca brze prehrane Mc Donaldsa koji su ga odnedavno uvrstili i u svoju ponudu francuskog doručka.
I ne samo to, u centru Parizu odnedavno svoj svježi baguette možete nabaviti 24/7 putem automatskog ditributera i to po cijeni od jedan euro!
Foto: Aleksandar Topalović