Veliki uspjeh dalmatinskog vinara i uljara

Frano Miloš osvojio zlatnu medalju na natjecanju maslinovih ulja u New Yorku

milos

Miloš je zlatnu medalju osvojio u konkurenciji 655 maslinovih ulja iz cijelog svijeta koja je ocjenjivao akademski panel deset sudaca iz 15 zemalja svijeta

Frano Miloš, uljar i jedan od vodećih dalmatinskih vinara, osvojio je zlatnu medalju za maslinovo ulje na najvećem međunarodnom natjecanju ove vrste na svijetu, International Olive Oil Competiton 2013, održanom ovog mjeseca u New Yorku.

Miloševo ulje miješanih sorti natjecalo se u konkurenciji 655 ekstra djevičanskih ulja iz 22 zemlje svijeta te osvojilo 8,50 od mogućih 10 bodova.

Bilo je smješteno u kategoriju organskih ulja srednjeg intenziteta s područja sjeverne zemljine hemisfere.

Sva prijavljena ulja kušana su na slijepo i bila su godišta 2012.

Organizator kušanja je Olive Oil Times, neovisni newsletter iz Rhode Islanda, te njegov izdavač, Curtis Cord.

Sponzor natjecanja bio je newyorški International Culinary Center, gdje se kušanje i održalo.

Najviše su medalja osvojila ulja iz Italije, koja je imala i najveći broj prijava.

Ulja je ocjenjivao panel 15 sudaca iz deset zemalja, većina kojih su imala i odgovarajuću akademsku titulu.

O natjecanju u New Yorku pisali su najugledniji svjetskih mediji, poput New York Timesa.

Osim medijske pozornosti, ovo je natjecanje važno jer predstavlja referencu za mnoge ugostitelje, trgovce i uvoznike.

Kao i za organska vina, New York je jedno od najvećih svjetskih tržišta i za maslinova ulja.

«Zlatna medalja za nas predstavlja veliki uspjeh, posebice u konkurenciji više stotina ulja iz čitavog svijeta. Ona je potvrda kako je dalmatinski teritorij specifično područje koje, u pravim rukama, pruža neprocjenjivo bogatstvo vrijedno pažnje sviju,» ocijenio je Frano Miloš.

Iako je vino od sorte Plavac mali primarno usmjerenje obiteljske proizvodnje Frane Miloša, velika je pozornost usmjerena i na uzgoj maslina i proizvodnju maslinovih ulja.

Ograničena proizvodnja jamac kvalitete

Miloš na području općine Ston kupažira ulje od različitih sorti za koje vjeruje  da na najbolji način odražavaju ovaj teritorij.

Proizvodnja je ograničena, prije svega zahvaljujući činjenici da se u prvom redu usmjerava na kvalitetu, ne na kvantitetu.

Maslina je bila i jedan od motiva Miloševe izložbe fotografija «Pelješki mir», održane tijekom netom završenog Zagreb Wine Gourmet Weekenda u muzeju Glipoteteka.

Miloš je izložbu otvorio umjetničkim programom Izvora Oreba, akademskog kipara, slikara i umjetnika lijepe riječi; Tonćija Petkovića, opernog pjevača i vokalnog pedagoga; te Tonija Eterovića, skladatelja i svestranog hrvatskog umjetnika.

Miloševe fotografije odraz su identiteta Dalmacije i, mikrolokacijski, Ponikava.

U nizu motiva, one održavaju motive regije, pružajući promatraču priliku da u njima pronađu inspiraciju, refleksiju i odraz jedinstvenog okruženja.

R.I. / foto: Press

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na susretu maslinara u...

Ovogodišnji program susreta Oleum Olivarum u Krasici ponudio je razne degustacije proizvoda te više od 50 izlagača. Svoja vrata otv…

A.T. _Nagradjeno maslinovo ulje

Matkovićevo maslinovo ulje...

«Ulje Grimalda posebno je, i slobodno možete napisati kako se istarska regija njime svrstala u sam vrh svjetskih proizvođača iz Šp

dreamstime_masline

Maslinovo ulje Josipa...

Prvonagrađeno maslinovo ulje pravljeno je od autohtone creske sorte šimjace i plominke Dani maslinovog ulja na Rabu, nova gastro man…

dan mladog maslinovog-rez

Dan mladog maslinovog ulja u...

Posjetitelji u subotu 2.veljače mogu odabrati između fine selekcije istarskih (Balija, Buršić, Oleum Vitae, Zigante, Oleatica,…