Lubenička noć

Gastro fešta s jelima koja su othranila generacije Cresana

lubenička noć

U bogatoj ponudi na trpezi su se našle janjeće tripice s palentom, mulini, olita i niz raznovrsnih domaćih kolača

Zavičajno Društvo Lubenice organiziralo je Lubeničku noć, feštu na kojoj su uz živu glazbu Klape Burin i Karin Kuljanić, te plesače i svirače Folklornog društva Orlec.

Vrijedni ugostitelji s tog dijela otoka Cresa – Gerbina, u koji spadaju sela Lubenice, Valun, Zbićina, Podol…za sve posjetitelje pripremili su niz jela koja su stoljećima otrhanjivala generacije Cresana.

Tako su se na trpezi našle janjeće tripice s palentom, mulini (pašameti, odnosno suhi kruh koji se moči u vodi ili vinu i jede se uz domaći creski ovčji sir), olita – zvana još i „Dolce de nona“ (mješavina tijesta, grožđica, smokava, kojima se se pune janjeća crijeva), te niz domaćih kolača, poput bucolina, kacotina i sl.

Uz navedene specijalitete na Lubeničkoj noći nudilo se i cresko maslinovo ulje, med, marmelade, a posebno treba izdvojiti i lubenički češnjak, po kojeg su zbog iznimne kvalitete u Lubenice dolazili ljudi iz raznih krajeva otoka Cresa.

Pored gastronomske ponude posjetitelji su mogli razgledati i kupiti autohtone živopisne proizvode od ovčje vune.

Tekst i foto, Ivica Brusić

lubenička noć1lubenička noć2lubenička noć5

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

ulje s bosiljkom glavna

Ulje s bosiljkom

Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efe…

lela i ognjenovic

Samoborski šef uspješno...

Deset recepata, od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19…