Lubenička noć
Gastro fešta s jelima koja su othranila generacije Cresana

U bogatoj ponudi na trpezi su se našle janjeće tripice s palentom, mulini, olita i niz raznovrsnih domaćih kolača
Zavičajno Društvo Lubenice organiziralo je Lubeničku noć, feštu na kojoj su uz živu glazbu Klape Burin i Karin Kuljanić, te plesače i svirače Folklornog društva Orlec.
Vrijedni ugostitelji s tog dijela otoka Cresa – Gerbina, u koji spadaju sela Lubenice, Valun, Zbićina, Podol…za sve posjetitelje pripremili su niz jela koja su stoljećima otrhanjivala generacije Cresana.
Tako su se na trpezi našle janjeće tripice s palentom, mulini (pašameti, odnosno suhi kruh koji se moči u vodi ili vinu i jede se uz domaći creski ovčji sir), olita – zvana još i „Dolce de nona“ (mješavina tijesta, grožđica, smokava, kojima se se pune janjeća crijeva), te niz domaćih kolača, poput bucolina, kacotina i sl.
Uz navedene specijalitete na Lubeničkoj noći nudilo se i cresko maslinovo ulje, med, marmelade, a posebno treba izdvojiti i lubenički češnjak, po kojeg su zbog iznimne kvalitete u Lubenice dolazili ljudi iz raznih krajeva otoka Cresa.
Pored gastronomske ponude posjetitelji su mogli razgledati i kupiti autohtone živopisne proizvode od ovčje vune.
Tekst i foto, Ivica Brusić