Umag ugostio svjetski gastronomski kongres IAGA

Gastro stručnjaci iz cijelog svijeta kušaju puricu s mlincima

iaga umag via ipress

Gosti gastro kongresa mogu uživati u hrvatskoj gastronomskoj baštini, zagorskoj juhi, purici s mlincima, zagorskim krvavicama i češnjovkama sa zeljem, buncekom s ječmenom kašom, zagorskim štruklima, te istarskom pršutu, istarskim kobasicama, ombolu, ribljoj juhi, fužima s rokuljom i pršutom, odresku boškarina, fritulama, cukerančićima i drugim delicijama

Umag je prvog vikenda u ožujku domaćin IAGI-a, prvog svjetskog gastronomskog kongresa održanog u Hrvatskoj.

Skup gastro stručnjaka iz cijelog svijeta, kojem prisustvuje i predsjednik Svjetske kuharske federacije koja ima više od osam milijuna članova, Islanđanin Gissur Gundmunsson otvorio je predstavnik Ministarstva turizma koje je uz Ministarstvo poljoprivrede RH pokrovitelj kongresa, Ivo Bašić, javljaju Glas Istre i iPress.

Tema kongresa je očuvanje kulinarske tradicije koju je važno prepoznati da bi se bilo prepoznatljiv i drugačiji, smatra Bašić.

Istaknuto je i da autohtona gastronomska ponuda turistima bude ravnopravniji ‘partner’ u osmišljavanju turističkih promidžbenih aktivnosti u regionalnom i globalnom smislu.

Tijekom trodnevnog svjetskog gastronomskog kongresa predstavljene su mogućnosti ponude autohtonih jela indijske kuhinje iz grada Benaresa u državi Utar Pradesh te Krapinsko – zagorske i Istarske županije.

U pripravljanju autohtonih hrvatskih jela sudjeluje 22 eminentna kuhara koje predvodi Zdravko Kalabrić iz Šibenika, jedini certificirani master chef u Hrvatskoj, Branko Žufika, Danir Crleni te istarske ‘naj kuhače’ Dragica Lukin, kulinarski akademik i Zoran Stanisavljević, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije.

Gosti gastro kongresa mogu uživati u hrvatskoj gastronomskoj baštini, zagorskoj juhi, purici s mlincima, zagorskim krvavicama i češnjovkama sa zeljem, buncekom s ječmenom kašom, zagorskim štruklima, te istarskom pršutu, istarskim kobasicama, ombolu, ribljoj juhi, fužima s rokuljom i pršutom, odresku boškarina, fritulama, cukerančićima i drugim delicijama.

O svojim autohtonim jelima govore i pokazuju kako se spravljaju kuhari iz Indije, Španjolske, Češke, BIH.

Francuski gastronomi govore o korištenju sireva u kulinarstvu, dok slovenski kuhari pripremaju degustaciju kranjskih kobasica, zaštićenog slovenskog brenda.

Prvi IAGI u Umagu, ne bi trebao (p)ostati ni posljednji budući je želja organizatora ovoga simpozija Udruge kuhara Istarske županije u suradnji s izdavačkom kućom Robinson i uz potporu Istarske županije, TZG Umag, Grada Umaga, Istraturista i Plavog mora da gastro kongres postane stalna manifestacija uz koju će se promovirati hrvatski turizam i uz koju će se razvijati ‘usavršavanje’ autohtonih jela u turističkoj promociji.

 

D.S., Glas Istre, iPress/ foto iPress

 

Tagovi: , , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Članice organizacijskog i znanstvenog odbora

Predstavljene novosti iz...

Cilj Kongresa nutricionista u Zadru je podizanje ugleda nutricionističke struke i snaga multidisciplinarnosti kroz okupljanje nut

kongres nutricionista

4. Međunarodni kongres...

4.Međunarodni kongres nutricionista 11.-13. studenog 2016. Zadar, hotel Falkensteiner Funimation Borik Međunarodni kongres nut…

međunarodni kongres nutricionista

3. Međunarodni kongres...

Zagreb, hotel Panorana, 6. – 8- studenoga 2015. Osnovni cilj Kongresa je pokazati snagu multidisciplinarnosti i povezati stru…

POBJEDNICI

Titulu 'Chtefa zagorskog...

U srijedu, 29. listopada 2014. godine u hotelu Well, u Termama Tuhelj održano je četvrto izdanje „Chtefa Zagorskog chefa“, velik…