Robert Slogar - hrvatski "zlatni" kuhar

Za pravog kuhara je gastronomija hedonizam i užitak življenja

robert slogar - foto ivan jamičić

Robert Slogar je zahvaljujući bogatom internacionalnom iskustvu postao član World association of chef societies, prije osam godina proglašen je najboljim kuharom Hrvatske, a tijekom karijere radio je i s osobnim kuharom Svetog Oca u Vatikanu

Robert Slogar, 45-godišnji Zagrepčanin i jedan od chefova s titulom “zlatnih kuhara” u Hrvatskoj do sada je vodio kuhinju u mnogim poznatim restoranima poput People’s, Rossini, Black  Rock, Lovranske vile i Martinis Marchi na Šolti.

Zahvaljujući bogatom internacionalnom iskustvu u Italiji, Austriji, Engleskoj i Francuskoj Slogar je postao član World association of chef societies, a nakon povratka u domovinu priključio se Hrvatskoj kuharskoj federaciji. Prije osam godina Slogar je proglašen najboljim kuharom Hrvatske i od tada nosi titulu “zlatnog kuhara”.

O svojim viđenjima gastronomije Slogar je govorio za Zadarski list, odakle prenosimo neke zanimljive dijelove.

Kuharima je mjesto na pijedestalu

– Gastronomija je hedonizam i užitak življenja, ljubav prema hrani i njezinom stiliziranju, naglašava Slogar koji je srednju kuharsku školu završio u Zagrebu nakon čega je upisao i kuharski management.

U karijeri je bio u prilici raditi s osobnim kuharom Svetog Oca u Vatikanu, Giovannijem Maggijem kojeg smatra uzorom, a 17 godina radio je gotovo po cijelome svijetu i educirao se.

– Pozitivne reakcije gostiju uvijek su me gurale naprijed. Pomoglo je svakako i to što su s vremenom kuhari postajali sve više  prisutni u medijima. Čak i u današnjem suludom ritmu života uspjeli smo kuharsku struku postupno dignuti na pijedestal, a mislim da je tamo kuharima i mjesto. Danas gotovo da nema medija, televizije, novina ili internetskog portala koji nema kulinarski show ili  kakav gastronomski kutak.  Ljudi su počeli drugačije gledati na hranu i postali su kreativniji u njezinu pripremanju, kaže Slogar, dodajući da hrana danas više nije samo nužnost, već i užitak.

Delicije s užarenog vulkanskog kamena

Prema Slogaru Hrvatska, zahvaljujući očitom napretku u Istri i  Primorju, u gastronomskom smislu dobro kotira u svijetu mada sa žaljenjem konstatira da su u pojedinim dijelovima Hrvatske restoranske karte još  iste kao prije 30 godina.

Od poznatih svjetskih chefova ističe Hestona Blumenthala, dok mu se u Hrvatskoj sviđa ono što rade Marin Rendić i Tomislav Gretić, a kao restorane ističe Le Mandrać u Voloskom i Kukuriku u Kastvu, te  zagrebački Bon appetit i Marcellino.

Široj javnosti Slogar je možda najpoznatiji po zagrebačkom restoranu Black Rock, jednom od  najinovativnijih restorana u Hrvatskoj. U Black Rocku svi posjetitelji mogu po svom ukusu pripremati svježe namirnice i to na crnom vulkanskom kamenu zagrijanom na 400 Celzijevih stupnjeva. Restoran gostima nudi odabrane vrste sirove hrane vrhunske kvalitete, koja se samostalno i individualno priprema na vrućem vulkanskom kamenu.

– U pripremi obroka u Black Rocku ne upotrebljava se ulje ni mast. Radi se o suvremenoj i zdravoj pripremi hrane. Svi sastojci  za pripremu jela donose se pet minuta poslije narudžbe pa nema čekanja kao u većini restorana, što je  koncept pripremanja hrane  osmišljen 2005. u Velikoj  Britaniji.

 

I.Zidar/foto Zadarski list, Ivan Jamičić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

batelina 2

Najbolji restoran u izboru...

Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetita došlo je smjene na vrhu prema izboru u kojem sudjeluju vodeći ugostitelji, kuhari, posl…

nadia-santini

Najbolji ženski chef za...

NadiaSantini, chef restorana Dal Pescatore u talijanskoj Mantovi, već je ranije dobila veliko priznanje – prva je žena kuhar u…

noma novi dizajn4

U danskoj Nomi, najboljem...

U slavnom kopenhaškom restoranu Renea Redzepija između 12. i 16. veljače hranom se otrovalo 67 gostiju što je najveći skandal u gas…

mc2-petra i Nans Gaillard

Kuhar iz jednog od vodećih...

Nans Gaillard koji se u Izazovu šefa kuhinje suprotstavio Petri Plantak  radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice …