Što je ponudio Zagreb Wine Gourmet Weekend

Gastronomskim djelom Zagreb Wine Gourmet Weekenda dominirale su žene

Silvia Baracchi-1

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend uz vrhunska vina nudio je i raznolike gastronomske doživljaje.

Uz dvadesetak izlagača delicija koji su nudili raznolike specijalitete – od ponajboljih čokoladnih pralina, preko delicija od bakalara do vrhunskih pršuta.

Uz sam izlagački program, na Zagreb Wine Gourmet Weekendu pripremljena je i Cooking Show Arena na kojoj je svim posjetiteljima omogućeno kušati vješto pripremljene specijalitete koje popisuju vrhunski chefovi.

Ovogodišnji gastronomski dio Zagreb Wine Gourmet Weekenda obilježile su chefice.

Iako je dojam kako u svijetu vrhunske kuhinje žene čine manjinu, gošće ZWGW-a su redom chefice u nekima od vodećih restorana zemalja iz kojih dolaze.

Iz Italije nam je stigla Silvia Baracchi (na slici gore), vlasnica i chefica toskanskog hotela “Il Falconiere“ čija je kuhinja okrunjena i Michelinovom zvjezdicom.

Svojim gostima volim ponuditi jela koja se uvijek baziraju na izboru najboljih sezonskih namirnica. To su jela toskanske tradicije uz dozu inovativnih kreacija koje se izražavaju kroz novu prezentaciju, arome i okuse” – kazala je jedna od rijetkih chefica u Italiji, koja je svoju strast prema dobroj kuhinji naslijedila od roditelja.

Osim vrhunskoj hrani obitelj Baracchi se posvetila i vrhunskim vinima koja uz maslinovo ulje i povrće proizvode na svom imanju te njime obogaćuju ponudu restorana “Il Falconiere”.

Na domaćim, sezonskim i lokalno uzgojenim namirnicama inzistira i Ana Roš, chef restorana „Hiša Franko“, koja nam dolazi iz Slovenije.

S pogledom na slovenska brda, Ana Roš stvara čuda u svojoj kuhinji, a dio te čarolije prenijela je i na svojoj radionici miješajući okuse i teksture, suprotstavljajući toplo i hladno te mekano i hrskavo.

Ana Grgić, chef de cuisine hotela Esplanade Zagreb, kao temu svoje radionice izabrala je šparoge.

Goste ZWGW Cooking Arene oduševila je svojim mousseom od zelenih šparoga s mariniranim lososom uz kremu od bijelih šparoga serviranih s morskim šparogama.

Svježina i lakoća jela poput ovog dio je njenog osobnog potpisa koji je prepoznatljiv u jelovnicima hotelskih restorana, Zinfandel’sa i Le Bistroa, te Esplanade catering koje vodi.

Riba, škampi i plodovi mora omiljene su namirnice Marine Gaši koja je došla iz Novigrada gdje vodi obiteljski restoran „Marina“.

Bogatstvo mora na tanjuru, mogli su kušati i polaznici njene radionice na kojoj je prenijela dio svoje strasti prema kuhanju koju je otkrila nakon godina profesionalnog lutanja da bi se konačno vratila korijenima i ponovno otvorila restoran koji su prije vodili njezini roditelji.

Bračni par Priska Thuring i Tom Gretić također su prezentirali svoje specijalitete na ZWGW-u.

Oboje vrsni kuhari, unatoč dugogodišnjem zajedničkom životu sačuvali su svatko svoj kulinarski stil.

Dok je Tom ljubitelj klasične francuske kuhinje, Priska iz kuhinja diljem svijeta uzima odabrane namirnice i začine koje spaja ih u novu, maštovitu cjelinu, u što su se uvjerili i brojni znatiželjni polaznici njihovih radionica koju su, tiskajući se u prvim redovima, htjeli upiti što više znanja od ovih dvoje vrhunskih kuhara.

Tom Gretić kojeg nazivaju i jednim od najznačajnijih predstavnika novije hrvatske gastro scene, chef je restorana Wine Vault, hotela Monte Mulini u Rovinju dok je Priska Thuring chef restorana hotela Lone u istom gradu.

Svi chefovi kuhali su u Cooking Areni unutar Gliptoteke HAZU koju je svojim vrhunskim kuhinjskim uređajima opremio Electrolux.

P.R. / foto ZWGW

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

batelina 2

Najbolji restoran u izboru...

Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetita došlo je smjene na vrhu prema izboru u kojem sudjeluju vodeći ugostitelji, kuhari, posl…

Martina Tomac_Andrea Trapan i Magdalena Senjkovic_Najbolja WOW vina

Na Zagreb Wine Gourmet...

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend brojem posjetitelja nadmašio je prošlogodišnje izdanje. Vrlo bogat program, koji su či…

Prirodna vina u Vinodolu

Vrhunska prirodna vina...

Vinari Nicolo Bensa, vlasnik vinarije La Castellada i slovenski poduzetnički par Ivi i Edvard Svetlik, vlasnici vinarije Grace na sin…

Bornstein ZWGW Warm Up

Zagreb osvajaju vinska i...

Različiti zagrebački restorani, vinoteke, wine barovi i klubovi dosad su ugostili Warm up događanja ususret drugom po redu, Zagreb…