Prenosimo iz Guardiana: Što vole jesti slavni kuhari

Gdje jedu Redzepi, Adria i Aduriz, najbolji svjetski chefovi

lamerendajpg-rez

Najbolji svjetski chefovi, primjećujemo, vole sasvim obična i ne skupa mjesta koja nude jednostavna i tradicionalno spremljena jela. Kobasice, burgere, hot-dog, pizze, tapase i lokalne specijalitete
Pripremio: Ivan Zidar

Gdje jedu najbolji svjetski kuhari?

Odgovor nam nudi istoimena knjiga koju je ovih dana predstavio ugledni Guardian.

Knjigu možete za 12 funti naručiti preko Guardiana, a mi ćemo vam ukratko prenijeti njihove izvatke iz knjige.

Što su dakle preporučili Rene Redzepi iz Nome, najboljeg restorana na svijetu, Andoni Luis Aduriz iz adoriranog Mugaritza ili gdje na tapase odlazi brat Ferrana Adrie?

Odgovori slijede, a mogu vam poslužiti i kao putokaz ako se zaputite u neki od gradova spomenutih u knjizi.

Najbolji svjetski chefovi, primjećujemo, vole sasvim obična i ne skupa mjesta koja nude jednostavna i tradicionalno spremljena jela.

Kobasice, burgere, hot-dog, pizze, tapase i lokalne specijalitete.

Evo dijela preporuka iz Guardiana.
The Coffee Collective, Kopenhagen – preporučio Rene Redzepi, chef i suvlasnik restorana Noma

Coffee Collective u naselju Nørrebro smatra se najboljim kafićem u Kopenhagenu, gradu gdje su i konkurencija i kava vrlo jake. Osim kafića, tu je i mini pržionica koju vodi skupina ljubitelja kave i barista koji sirovine nabavljaju izravno s plantaža diljem svijeta.

Više na coffeecollective.dk

 

Tapas 24, Barcelona – preporučio Albert Adrià, mlađi brat Ferrana i chef restorana Tickets
Tapas 24, nudi kratki jelovnik tipičnih katalonskih zalogajčića koji se prstima jedu sa zrcala i ploča za serviranje. Popularni su primjerice kroketi od usoljenog bakalara, a možete dobiti i tripice ili bikini zalogaj – tostirani sendvič od sira i šunke ukrašen crnim tartufima. Tu su i burgeri McFoie kojia ime sve govori. Osim goveđeg mesa čine ga foie gras i hrskavo pecivo. Restoran je otvoren svaki dan, a cijena tapasa je od 10 do 25 kuna.

Više na projectes24.com

Bodega Donostiarra, San Sebastián – preporučio Andoni Luis Aduriz chef restorana Mugaritz
Klasični baskijski bar, osnovan 1928. u četvrti Gros, često pohode gosti međunarodnog filmskog festivala, ali u većem dijelu godine klijentelu čine lokalni penzioneri. U ponudi su razni pintxosi (baskijski tapasi) i pečeno meso, uključujući i 800-gramski odrezak chuleta koji ide odlično uz čašu ili dvije lokalnog vina. Vrijedi probati i tunu i čili paprike guindilla, a cijena obilne večere po osobi dosiže 300 kuna.

Više na bodegadonostiarra.com

 

La Merenda, Nica –preporučio Mauro Colagreco, chef restorana Mirazur u Mentonu

Mali šarmantni restoran La Merenda u starom dijelu Nice gdje svakako vrijedi usput posjetiti i tržnicu. U La Merendi primaju samo gotovinu, nemaju telefon i zatvoreni su nedjeljom. Chef Dominique Le Stanc, koji je ranije radio u nagrađivanom restoranu Le Chantecler (u elitnom hotelu Negresco u Nici) preuzeo je La Merendu sredinom devedesetih kao mjesto koje je već dvadesetak godina serviralo jednostavnu domaću kuhinju. Hranu priprema sam u jednostavnoj otvorenoj kuhinji u stražnjem dijelu restorana. Jelovnik je napisan kredom na ploči, sastoji se od lokalnih klasika i mijenja se s obzirom na godišnje doba. Objed ćete platiti oko 90 kuna.

Više na lamerenda.net
Chez Georges, Pariz – preporučio Fergus Henderson, chef restorana St John u Londonu

Staromodni bistro nimalo originalnog imena Chez Georges u Latinskoj četvrti koji je 1964. otvorio Georges Brouillet. Dojam je da se kroz godine ništa nije promijenilo, od uređenja do stalnih gostiju koji, na svoju žalost, dugačak i uzak prostor sada moraju dijeliti s znatiželjnim  turistima. Chez Georges je otvoren pet dana u tjednu, a glavno jela platiti ćete oko 150 kuna.

 

Kizilkayalar, Istanbul – preporučio chef Semsa Denizsel iz restorana Kantin u Istanbulu

Zalogajnice na poznatom trgu Taksim svoj su specijalitet nazvali mokri ili islak burger, a poseban je po pecivu umočenom u umak od rajčice, češnjaka i maslinova ulja. Cijene su vrlo pristupačne.

Više na kizilkayalar.com.tr

Curry 36, Berlin – preporučio Hendrik Otto, chef nadzornik u restoranu Vitrum, Berlin

Berlinski specijalitet je currywurst (kobasicama s karijem), a Curry 36 je smješten kraj postaje podzemne željeznice Mehringdamm, otvoren još 1980. uspio nadrasti konkurenciju. Pun je čak i u kasnim noćnim satima kada se okupljaju taksisti, vjerni lokalni gosti i turisti. Cijena kobasice je 10 kuna, a priloge možete birati.

Više na curry36.de
00100 Pizza, Rim preporučio Craig Stoll, vlasnik 4 talijanska restorana u San Franciscu

Ako ćemo vjerovati Amerikancu, ljubitelji pizze u Rimu će najbolju pojesti u prodavaonici nazvanoj po kombinaciji pozivnog telefonskog broja i oznaci brašna koje koriste u svojim proizvodima. Osim pizza, tu su i focaccie pugliese te neobični tramezzini, poput onih s  tripicama, rajčicama i mentom; od volovskog repa, mrkve i celera i slični. Hrana se uglavnom priprema za van.
Više na 00100pizza.com


Ostermalms Korvspecilist, Stockholm – preporučio Magnus Nilsson, chef restorana Fäviken Magasinet u  Järpenu

Navodno je najbolji hot dog štand na svijetu upravo u Stockholmu, a mještani ga zovu Bruno, po imenu njemačkog doseljenika koji ga je otvorio nedaleko od poznate tržnice Östermalms Saluhall. Na izbor je svašta od argentinske kobasice chorizo, tuniške merguez, mađarske kabonos do slovenske kranjske, a postoji i vegetarijanska kobasica. Prilozi po želji.

Više na ostermalmskorvspecialist.se

 

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Feskos Thaonos u pripremi deserta

Sous chefovi restorana s 3...

Sous chefovi uglednog danskog restorana s tri Michelinove zvijezdice Geranium iz Kopenhagena, jednog od 50 najboljih na svijetu, Fesk…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…

Silvia Baracchi-1

Gastronomskim djelom Zagreb...

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend uz vrhunska vina nudio je i raznolike gastronomske doživljaje. Uz dvadesetak izlagača del…

noma novi dizajn

Novo ruho Nome - najbolji...

Novi izgled slavnog restorana Renea Redzepija potpisuje tvrtka Space Copenhagen koja je htjela očuvati topli, prizemljeni ugođaj r…