Kolumna: Danijela Mihalić - Pisma iz Pariza
Gdje se priprema Benedictine Liqueur – ljekoviti eliksir iz srca Normandije

Recept jednog od najpoznatijih likera na svijetu datira još iz davne 1510. godine, a osmislio ga je benediktinski redovnik Don Bernardo Vincelli. Recept je i danas strogo čuvana tajna, a navodno je negdje u podrumima Benediktinske opatije zacrtano da je u svakom trenutku samo troje ljudi upoznato s tajnom njegove proizvodnje i nastanka
Putujući i otkivajući bogatu prošlost Normandije, u njezinom smo srcu posjetili i Fécamp, pitoreskni gradić bogate kulturne i povijesne baštine. Okovana debelim zidinama prošlosti, svakako je najimpozantnija Benediktinska opatija (na slici), koja i danas čuva tajnu staru više od pet stoljeća – tajnu nastanka jednog od najpoznatijih svjetskih likera – Benedictine Liqueur.
Neobična i čarobna, ova benediktinska opatija mješavina je gotičke i renesansne arhitekture. Opatija je i iznimna zbirka neprocjenjive umjetničke vrijednosti prepuna remek djela i izložbi vodećih svjetskih umjetnika.
Proizvodnja po drevnom receptu obnovljena je 1863.
Godišnje opatiju posjeti oko 150 tisuća ljudi kako bi se osobno uvjerili u nevjerojatnu povijest nastanka Benediktinskog likera. Benediktinski destilarij smješten je u srcu palače gdje posjetitelji mogu razgledati biljke i začine, te obići skrivene podrume koji na svoj način pričaju jedinstvenu priču benediktinskog likera.
Tajni recept ovog ljekovitog eliksira datira još iz davne 1510. godine, a osmislio ga je benediktinski redovnik Don Bernardo Vincelli. Recept je i danas strogo čuvana tajna, a navodno je negdje u podrumima Benediktinske opatije zacrtano da je u svakom trenutku samo troje ljudi upoznato s tajnom njegove proizvodnje i nastanka.
Iz skrovitih podruma benediktinskog samostana godišnje izlazi čak 3,5 milijuna boca likera, čija je baza mješavina 27 različitih ljekovitih biljaka i začina s 5 kontinenata
Baza ovog aromatičnog biljnog napitka i danas je ista, osnova je mješavina čak 27 različitih ljekovitih biljaka i začina s čak pet kontinenata među kojima su: angelika, izop, majčina dušica, muškatni oraščić iz Indonezije, ceylonski cimet, crni čaj, šafran, vanilija, klinčić, vanilija s Madagaskara, limunova kora…
U 19. stoljeću proizvodnja likera od strane benediktinskih redovnika zaustavljena je, ali ju je nastavio pasionirani trgovac i kolekcionar Alexandar Veliki – Le Grand. Ovaj je trgovac i kolekcionar sakralne umjetnosti, 1863. godine otkrio izgubljeni recept jedinstvenog eliksira te ga dodao u svoju kolekciju.
Nakon mnogo neuspjelih pokušaja, upravo je on uspio uspješno obnoviti proizvodnju tajanstvenog likera i nazvao ga benediktinski u čast prvom i pravom izumitelju – benediktinskom redovniku Don Bernardu Vincelliju. Tako je boca s oznakom DOM (lat.”Deo Optimo Maximo”) i velikim tamnocrvenim voštanim pečatom u svijetu odavno prepoznata.
Kvaliteta sastojaka, višemjesečno sazrijevanje u hrastovim bačvama, višekratan postupak destilacije u ručno izrađenim bakrenim destilatorima, doprinijeli su da godišnje iz skrovitih podruma ovog benediktinskog samostana izlazi čak 3,5 milijuna boca!
foto: gastronomika.hr