U Poreču najavljena jubilarna 20. Vinistra

Georg Riedel na Vinistri predstavlja čašu za malvaziju

vinistra 2012-2

Dvadeseta po redu Vinistra, i ove se godine organizira u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja rečeno je na konferenciji za medije udruge Vinistra u porečkom hotelu Laguna Parentium.

Namjera je organizatora da programom i izlagačkim dijelom potvrdi status jedne od vodećih vinskih izložbi u regiji, a udarni program je svakako dolazak svjetski poznatog Georga Riedla na Vinistru.

Riedel, vlasnik najuglednije tvrtke proizvođača čaša koja nosi njegovo ime će na Vinistri predstaviti posebno dizajniranu čašu za malvaziju, novu pridošlicu u njegov proizvodni portfelj koji čine čaše za najpoznatija svjetska vina.

Predsjednik Vinistre, Ivica Matošević, istaknuo je kako je udruga sastavila program kakav se i očekuje na jubilej središnje izložbe istarskih vinara i vinogradara.
Predstavljanjem Riedel čaše za malvaziju, i uvrštenjem naziva malvazija u svjetski katalog čaša, napravit ćemo korak dalje u promociji i prepoznatljivosti našeg teritorija“, istaknuo je Matošević najavljujući radionicu legendarnog imena vinske industrije, Georga Riedela.
Otvorenje Vinistre, ove godine najavjeno je za četvrtak kada će na svečanoj akademiji u povijesnom prostoru Istarske sabornice biti dodijeljena priznanja za doprinos Vinistri i prikazan film o njenoj 20-godišnjoj povijesti.

Tom će prilikom biti uručena priznanja nosiocima oznake IQ-Istarska kvaliteta za svježe malvazije berbe 2012. i zrele malvazije berbe 2011.

Program Vinistre od petka do nedjelje obilježit će niz predavanja koja za cilj imaju razvoj konkurentnosti i rast istarskih vinara. Među njima će se, među ostalim, naći predstavljanje programa pristupnih fondova EU namijenjenih vinarima, primjena rane defolijacije u svrhu povećanje kvalitete grožđa, uloga vinskog turizma u promociji regije i njenog vina, kao i uloga arhitekture i urbanizma u smislu razvoja vinskih regija.

Svojevrsni partner ovogodišnje Vinistre je grad Trst, čiji će ugostitelji i predstavnici udruženja sommeliera tog grada ispričati priču ovog povijesnog tržišta za istarska vina.
Već tradicionalni gastronomski dio Vinistre obilježit će kuhari i restorani Istre i Dalmacije, a predstavit će se i Boscolo Etoile Academy, ugledna talijanska kulinarska škola.
U sklopu 20. Vinistre organiziran je i 5. Svijet malvazija, a natjecanja je ove godine okupilo 439 uzoraka vina, od čega 189 malvazija i 250 drugih vina. Malvazija istarskih je ukupno 138, dok druga vina ove sorte dolaze iz Italije, Španjolske, Grčke, Portugala i Slovenije.
Cilj Svijeta malvazija je okupiti što veći broj sorti malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina.
Više informacija o Vinistri i Svijetu malvazija dostupno je na web stranicama www.vinistra.com te Facebook stranici Vinistre.

R.I. / foto: Vinistra

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

vinistra Šampioni 2016

Dodijeljeno ukupno 76 zlatnih...

Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Fakin vina – najbolja mlada malvazija, Vina Cattunar &#…

en primer

Jubilarno peto en primeur...

Svoja će vina u Zagrebu predstaviti pedesetak proizvođača vina malvazije istarske U ponedjeljak 15. veljače, u zagrebačkom hote…

vinistra2013-Kozlovic_Riedel_Matosevic

Riedel predstavio posebnu...

Vinistra je proslavila 20. rođendan uz  niz uglednih događanja među kojima je oko 9000 posjetitelja sa zanimanjem kušalo aktualn…

IQ vinari

Jubilarna Vinistra počela u...

Od 10. do 12. svibnja, Vinistra okuplja ukupno 110 izlagača te pruža niz obrazovnih i informativnih radionica te gourmet događanja N…