Biograd – 6. Agro Arca

Grand Prix za inteligentni sustav navodnjavanja iz Irana

agro arca-rez

Tradicionalni 6. Međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – Agro Arca  u Biogradu na moru pokazao je da inovatori uspješno prkose krizi

Inovacija iranskog instituta - inteligentni sustav navodnjavanja preko sustava upravljanja vodom farme dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 6. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji je jučer zatvoren u Biogradu na Moru.

Ova inovacija u Iranu je već na tržištu, a uskoro bi mogla osvojiti i svijet zbog izuzetne korisnosti za poljoprivredne proizvođače.

Riječ je o uređaju koji istovremeno ispituje kvalitetu tla te određuje što tlu nedostaje za optimalnu plodnost i istovremeno hrani tlo tim komponentama.

Naša inovacija može pomoći razvoju poljoprivrede u cijelom svijetu. Drago mi je što smo je predstavili baš u Hrvatskoj čiji je potencijal za razvoj poljoprivrede velik“ rekao je prilikom preuzimanja nagrade AliReza Rastegar, predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran, koji se na sajmu predstavio s nekoliko praktičnih inovacija za poljoprivrednu proizvodnju.

Nagradom Agro Arce nagrađena je i inovacija mladih zagrebačkih inovatora iz tvrtke EDC – sustav za nadzor i upravljanje agrikulturnim površinama, tvrtka Altpro za sustav prerade ružmarina na vlastitoj inovaciji mobilnoj destileriji, karlovački inovator Vladimir Tudić za ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka, vozilo za odvoz otpada Ekomunal tvrtke Tehnix s novim sustavom za prešanje otpada.

Nagradu je dobio i predsjednik inovatora Zadarske županije Rade Nekić za grupu proizvoda na bazi ljekovitog bilja te grupa poljskih inovatora iz Instituta za naftu i plin za čvrsto gorivo koje sadrži biološke komponente obogaćene multifunkcijskim aditivom.

Na ovom međunarodnom sajmu posvećenom jednoj od najvažnijih gospodarskih grana – poljoprivredi predstavilo se 300 –injak inovatora, poduzetnika i proizvođača iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije.

Domaći su izlagači razmijenili iskustva i s inovatorima i proizvođačima iz osam zemalja, Švedske, Irana, Rusije, Poljske, Slovenije, Mađarske, BiH te Srbije.

Svi su oni posjetiteljima, ali i investitorima pokazali svoje najnovije ideje, proizvode i tehnologije iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije.

Agro Arca se profilirala u značajnu gospodarsku manifestaciju čiji je cilj otvoriti put primjeni postignuća inovatora koji prezentiraju svoje proizvode i omogućiti inovatorima, te malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim proizvođačima da se povežu, kako s akademskom zajednicom s jedne strane, tako i potencijalnim investitorima i potrošačima s druge strane, istaknuo je Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske dodavši kako razvijene europske zemlje plasiraju na tržište konkurentne proizvode zahvaljujući njegovanju inovativnog poduzetništva, a Agro Arcom se želi potaknuti hrvatske poduzetnike i proizvođače da upravo takav pristup postane dnevna poslovna politika.

Glavna tema ovogodišnje Agro Arce zaštita je domaćih proizvoda, pa je o iskustvu zaštite paške janjetine govorila i Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije, a o uspješnoj zaštiti poljičkog soparnika i stvaranju brenda iz ovog nekad posnog jela za siromašne predsjednik Udruge Poljički soparnik Petar Rodić.

Posjetitelje na ovogodišnjoj Agro Arci mogli su kušati kreativna jela poznatog hrvatskog kuhara Renata Kraljeva, ali i tradicionalna jela poput spomenutog poljičkog soparnika i paške janjetine.

R.I. (foto:press)

 

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Neb Chupin_03

Hrvatski namaz od višanja...

Hrvatski namaz od višanja Dalmatia Sour Cherry brenda Dida Boža osvojio je srebrnu nagradu u kategoriji „Novi proizvod“ na prest…

z-Ravalico_Novacco_Visintin_Fernetich_Arman i Labinjan

Brtonigla predstavila projekt...

Za općinu Brtonigla, gradića vina karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze…

janjetina pod pekom

Dalmatinska janjetina postat...

Prvi je cilj da Ministarstvo poljoprivrede izda certifikat o izvornosti proizvoda dalmatinske ovce pramenke koja se hrani na tradicio…

Otvorenje ZWGW2

Predsjednik Josipović...

Predsjednik RH prof. dr.sc. Ivo Josipović svečano je otvorio drugi po redu Zagreb Wine Gourmet Weekend pred mnoštvom uzvanika u zagr…