Hrvatski kuhari oduševili na 15.festivalu cigara u Havani

Grgur Bakšić zadivio svijet korištenjem duhana kao začina u pripremi jela

grgur bakšić

Bakšić je oduševljenoj publici predstavio rezultate svojeg dvogodišnjeg eksperimentiranja s listovima duhana što je rezultiralo korištenjem  duhana kao začina u pripremi pečenog filea brancina, kruha s maslacem, bogatog umaka, pa čak i sladoleda

Trojka hrvatskih kuhara na čelu s Grgurom Bakšićem (na slici) postala je tema dana u gastro svijetu.

Planetarnu slavu mogu zahvaliti nastupu na na 15. godišnjem Festivalu cigara u kongresnom centru u Havani gdje su u četvrtak priredili jedinstveni  gastro show na temu “Duhan i gastronomija”, tijekom kojeg su u hranu stavljali lišće duhana Montecristo, jednog od zaštitnih znakova Kube.

Bakšić je oduševljenoj publici predstavio rezultate svojeg dvogodišnjeg eksperimentiranja s listovima duhana što je rezultiralo korištenjem  duhana kao začina u pripremi pečenog filea brancina, kruha s maslacem, bogatog umaka, pa čak i sladoleda.

Izvještaji s Kube navode da je publika na Baškićevom gastro showu  bila oduševljena, a mnogi su duhan kao začin usporedili sa čilijem ili crnim paprom.
To je isto kao što stavljamo chili na slatko ili na kiselo, kao što možete staviti med na ribu ili voće ili meso. Nešto što je dobro je uvijek dobro, ne možete pogriješiti – izjavio je Bakšić za AP dodavši da nipošto ne treba jesti sirovo lišće duhana.
Grgur Bakšić je dvije godine testirao američki, europski i afrički duhan prije nego se konačno odlučio za kubanski, po mnogima najbolji na svijetu.

-Zašto duhan? A zašto ružmarin ili zašto chili? Gastronomadi su oduvijek istraživali okuse i tražili nešto novo – objašnjava Bakšić.

Izvještaj Associated Pressa iz Kube prenijeli su brojni svjetski listovi uključujući i ugledni Washington Post.

I.Zidar/ foto: Gastronomadi

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dvopek acz

Pet dobrih razloga da jedemo...

Zašto DVOPEK? Zašto njime zamijeniti pekarske proizvode? Savjeti prof. dr. Alena Ružića, dr. med. – interniste – kar…

magareci sir

Najskuplji sir na svijetu...

Magarica daje vrlo male količine mlijeka, tek oko 35 litara godišnje, a kako je za izradu kilograma sira potrebno 25 litara mlijeka pos…

tvrtko šakota u masterchefu

Chef Tvrtko Šakota bio je...

U najtežem izazovu do sada trebalo je napraviti rolicu s brancinom, kremu tofua i badema, kozicu u panko mrvicama, sake – mirin re…

mc2-petra i Nans Gaillard

Kuhar iz jednog od vodećih...

Nans Gaillard koji se u Izazovu šefa kuhinje suprotstavio Petri Plantak  radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice …