U kakvoj su vezi berba grožđa i cijene vina
Hoće li vino pojeftiniti kada uđemo u EU?

Ovogodišnja berba mogla bi biti jedna od boljih, a kakve će posljedice imati na hrvatske vinare opširno se analizira u tekstu „Vino će pojeftiniti kada uđemo u Europsku uniju“
Berba grožđa ove je godine u Hrvatskoj počela ranije od uobičajenog, a prve procjene govore da bi mogla biti vrlo dobra.
U Hrvatskoj se uzgaja 31 sorta vinskoga grožđa, a najzastupljenije su graševina, malvazija istarska i plavac mali. Računa se da bi na godinu trebalo proizvoditi 1000 vagona graševine te 500 vagona malvazije i plavca malog.
Te tri sorte čine gotovo 50 posto domaće proizvodnje grožđa, odnosno vina, dok ostalih 28 nije zastupljeno s više od tri posto.
Proizvodnja vina je godinama približno ista ili veća od domaćih potreba, koje su pak u posljednja dva desetljeća gotovo prepolovljene.
Međutim, cijena vina proizvedenog u Hrvatskoj već je dugo ista, a takva će i ostati sve do ulaska naše zemlje u Europsku uniju.
Posebno se to odnosi na cijene butelja, koje bi od rinfuznog vina trebale biti skuplje samo za troškove ambalaže i punjenja, ali su iz raznih razloga bitno skuplje.
Zanimljiv tekst o ovogodišnjoj berbi, ali i hrvatskoj vinogradarskoj sceni možete pročitati na stranici www.vjesnik.hr, pod naslovom „Vino će pojeftiniti kada uđemo u Europsku uniju“.
R.I. /foto Dreamstime