Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pisma iz Pariza

Hrvatski kuhari predstavili se u Parizu u sklopu festivala ‘Croatie, la voici!’

Badurina i Ognjenovic u Senatu_0664

Hrvatska gastronomija ove se godine prvi put organizirano predstavila u Francuskoj pa iako se po obimu, ali ni inovativnosti, ne može uspoređivati s francuskom, i bogata hrvatska gastronomija, ima se čime pohvaliti, a to su dokazali i hvaljeni hrvatski chefovi koji se od rujna predstavljaju u francuskoj metropoli.

Do sada su se u sklopu festivala Croatie, la voici! predstavili: Viljam Cvek, Ante Toni Bjelančić i Branko Ognjenović, a do kraja godine Francuzima će kuhati Zlatko Marinović i Marina Gaši

Iz Pariza: Danijela Mihalić Đuricadanijela u parizu

Još se sjećam ranih 90-tih kada smo putujući u neku ino destinaciju, gotovo uvijek morali objašnjavati odakle dolazimo i gdje se ta zemlja neobična i teško izgovarana imena uopće nalazi na karti Europe.

Na pragu ulaska u Europsku uniju, danas više ne moramo objašnjavati je li Hrvatska neka od zemalja istočnoga ruskog bloka smještena u skrovitim bespućima europske tajge.

Ljepote naše zemlje prepoznate su i gotovo da stranci o našim kulturnim i prirodnim  znamenitostima znaju i više od nas samih.

I velika i gospodarski moćna Francuska ubrzo nakon Domovinskog rata i odlaska s političke scene François Mitterandea, velikog zagovornika bivše Jugoslavije, svrstala se u redove zemalja prijatelja neovisne i mlade demokracije čime je označena nova era francusko – hrvatskih odnosa.

I sama sam posljednjih godina svjedokinjom kako Hrvatska Francuzima postaje jedna od najomiljenih odmorišnh destinacija.

Plitvice, Brač, Hvar, Korčula, i nezaobilazni Dubrovnik popularna su odredišta o kojima se gotovo na dnevnoj osnovi u Francuskoj može pročitati neki članak ili pogledati neki TV prilog koji promovira ljepote Lijepe naše.

Prepoznate vrhunske hrvatske namirnice

Francuzi nas doista vole te stoga ne čudi da su nam kao prvoj zemlji jugoistočne Europe dali priliku da se predstavimo u sklopu manifestacije francuskih kulturnih sezona.

« Croatie, la voici ! » festival je predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj te brojčano i kvalitetom najopsežniji kulturni projekt tijekom kojega će se na više od 40 lokacija, održati više od 60 različitih kulturnih događanja.

Iako prepoznati po prirodnim ljepotama, hrvatska gastronomija još uvijek nije zauzela mjesto koje joj s obzirom na raznovrsnost kulinarske ponude zbog utjecaja mnogih europskih zemalja, ali i prepoznatu kvalitetu vrhunskih namirnica i odličnih autohtonih vina, s  pravom i pripada.

Zasad u Hrvatskoj nema ni jednog restorana koji je uvršten u Michelinov vodič, dakle ni jednog restorana čija je kuhinja, barem prema ocjenama eminentnih svjetskih gastro stručnjaka, zaslužila svoje mjesto i preporuku u slavnom Michelinovom vodiču koji stručnjaci nazivaju turističkom biblijom koja vlasnicima restorana donosi i do 50 posto više gostiju.

Hrvatska gastronomija ove se godine prvi put organizirano predstavila u Francuskoj – zemlji čiju je kuhinju UNESCO nedavno proglasio dijelom kulturne baštine.

Iako se po obimu, ali ni inovativnosti, ne može uspoređivati s francuskom, i bogata hrvatska gastronomija, ima se čime pohvaliti, a to su dokazali i hvaljeni hrvatski chefovi koji se od rujna predstavljaju u francuskoj metropoli.

Predstavljeni istarski i dalmatinski specijaliteti

Još u rujnu u elitnom pariškom Hotelu Particulier de Montmartre u jednoj od najživopisnijih pariških četvrti, predstavio se Viljam Cvek (desno), hvaljeni direktor hrane i pića u hotelskoj grupaciji Maistra.

On je tjedan dana gostima prestižnog resorana u kojemu velike modne kuće poput Louis Vuittona tradicionalno održavaju svoje prijame za poslovne partnere, predstavljao svu raznolikost hrvatske kuhinje s naglaskom na istarske specijalitete.

Odaziv je bio fantastičan, a već sada dogovoreni su i novi poslovi i buduća francusko-hrvatska kulinarska suradnja.

Ante Toni Bjelančić (desno dolje), vlasnik pelješkog restorana Gastro Mare predstavio je ukusne dalmatinske gastro delicije s naglaskom na ribu i morske plodove, te autohtona dalmatinska vina.

Hrvatska kuhinja za članove francuskog Senata

Branko Ognjenović (na velikoj fotografiji gore u društvu promotorice Ingrid Barurine), dugogodišnji selektor i voditelj hrvatske nacionalne kulinarske reprezentacije tijekom tjedan dana spremao je vrhunske delicije članovima francuskoga Senata  trudivši se  predstaviti im svu raznolikost i šarolikost autohtone hrvatske kuhinje – od morskih plodova i dalmatinske ribe, preko specijaliteta kontinentalne Hrvatske preko nezaobilaznih  hrvatskih specijaliteta od divljači.

Ovaj je poznati nositelj hrvatske titule akademika gastronomije u francuskoj prijestolnici održao i atelijer male škole kuhanja hrvatskih gastro delicija za zainteresirane studente.

Do kraja godine predstoji još i predstavljanje Zlatka Marinovića iz splitskoga restorana Noštromo koji će pariškim gurmanima predstaviti tradicionalne božićne slane i slatke gastro delicije.

Dama među mušketirima

I jedina dama među mušketirima mlada Marina Gaši, vlasnica novogradskog restorana, sudjelovat će u zanimljivom kulinarskom performansu na kojemu će se, u sklopu velikog multikulturnoga projekta, predstaviti tjednom gastro ponudom pod nazivom « 100% hrvatsko ».

Ovogodišnju je parišku ponudu osmislila hrvatska promotorica gastronomije i enologije Ingrid Badurina, a na nama je samo da pohvalimo sva događanja uz poruku kako sličnih događanja u najromatičnijem gradu na svijetu ubuduće treba biti znatno više!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

gastro samobor cover-rez

Objavljena brošura ‘Svi...

Turistička zajednica grada Samobora izdala je zanimljivu brošuru “Svi gurmanski putovi vode u Samobor” koja objedinjuje cjelo…

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…