Predstavljanje hrvatskih vina u New Yorku
Hrvatski vinari prestavili stotinjak najboljih vina na Manhattanu

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Boškinac, Damjanić, Franc Arman, Gospoja, Grgić, Iločki Podrumi, Ivan Katunar, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Matošević, Meneghetti, Mokalo, Nada, Pelješki Vinogradar, Roxanich, Šipun, Škegro, St Hills, Trapan, Vinoplod i Zlatan Otok.
Vodeći hrvatski vinari uspješno su predstavili stotinjak vina u jednom od najpoznatijih vinskih prezentacijskih prostora na Manhattanu – Astor Centru.
Predstavljanje i kušanje hrvatskih vina u New Yorku organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede, Udruženje vinara Hrvatske gospodarske komore i Generalni konzulat RH u New Yorku.
Procjena je da je oko tisuću posjetitelja kušalo je vina 29 hrvatskih vinara koji su već prisutni ili tek kucaju na zahtjevno američko tržište.
Hrvatska vina mogu se naručiti u nekim newyorškim restoranima a serviraju se na svim kulturnim i diplomatskim predstavljanjima Hrvatske u Americi.
Najveći potrošaći hrvatskih vina u SAD su, budimo iskreni, iseljenici, ali postoji potencijal da se hrvatske etikete probiju i na druge stolove.
Gastro novinari Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznati kao “The Wine Guys” u New York Timesu i vinskom časopisu “Wine Enthusiast“ pohvalno su pisali o hrvatskoj vinskoj sceni.
Zbog svog specifičnog oblika i dramatičnih klimatskih razlika Hrvatska je podjeljena na četiri velike vinske regije, šesnaest podregija i 66 vinogorja
U stručnoj radionici predstavljanja hrvatskih vina održanoj prije kušanja sudjelovali su i poznati hrvatski enolog Saša Špiranec, predsjednik Odbora za marketing i sajmove Udruženja vinarstva HGK i sommelier Cliff Rames.
Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Boškinac, Damjanić, Franc Arman, Gospoja, Grgić, Iločki Podrumi, Ivan Katunar, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Matošević, Meneghetti, Mokalo, Nada, Pelješki Vinogradar, Roxanich, Šipun, Škegro, St Hills, Trapan, Vinoplod i Zlatan Otok.
Posjetitelji su prema svjedočenju novinarke Večenjeg lista Jadranke Jureško Kero hvalili sva predstavljena vina, ali najviše ih se zadržavalo uz butelje Matoševića, Kozlovića, Krauthakera, Žlahtina Toljanića, vina Iločkog podruma ,Belja i Franc Armana.
Uz vina serviran je i originalni paški sir koji iz “Paške sirane” u Ameriku uvozi Michele Buster, suvlasnica tvrtke “Forever Cheese“.
R.I. / foto: Ivica Matošević