Predstavljanje hrvatskih vina u New Yorku

Hrvatski vinari prestavili stotinjak najboljih vina na Manhattanu

new york 2013 by matosevic

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Boškinac, Damjanić, Franc Arman, Gospoja, Grgić, Iločki Podrumi, Ivan Katunar, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Matošević, Meneghetti, Mokalo, Nada, Pelješki Vinogradar, Roxanich, Šipun, Škegro, St Hills, Trapan, Vinoplod i Zlatan Otok.

Vodeći hrvatski vinari uspješno su predstavili stotinjak vina u jednom od najpoznatijih vinskih prezentacijskih prostora na Manhattanu – Astor Centru.

Predstavljanje i kušanje hrvatskih vina u New Yorku organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede, Udruženje vinara Hrvatske gospodarske komore i Generalni konzulat RH u New Yorku.

Procjena je da je oko tisuću posjetitelja kušalo je vina 29 hrvatskih vinara koji su već prisutni ili tek kucaju na zahtjevno američko tržište.

Hrvatska vina mogu se naručiti u nekim newyorškim restoranima a serviraju se na svim kulturnim i diplomatskim predstavljanjima Hrvatske u Americi.

Najveći potrošaći hrvatskih vina u SAD su, budimo iskreni, iseljenici, ali postoji potencijal da se hrvatske etikete probiju i na druge stolove.

Gastro novinari Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznati kao “The Wine Guys” u New York Timesu i vinskom časopisuWine Enthusiast pohvalno su pisali o hrvatskoj vinskoj sceni.

Zbog svog specifičnog oblika i dramatičnih klimatskih razlika Hrvatska je podjeljena na četiri velike vinske regije, šesnaest podregija i 66 vinogorja

U stručnoj radionici predstavljanja hrvatskih vina održanoj prije kušanja sudjelovali su i poznati hrvatski enolog Saša Špiranec, predsjednik Odbora za marketing i sajmove Udruženja vinarstva HGK i sommelier Cliff Rames.

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Boškinac, Damjanić, Franc Arman, Gospoja, Grgić, Iločki Podrumi, Ivan Katunar, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Matošević, Meneghetti, Mokalo, Nada, Pelješki Vinogradar, Roxanich, Šipun, Škegro, St Hills, Trapan, Vinoplod i Zlatan Otok.

Posjetitelji su prema svjedočenju novinarke Večenjeg lista Jadranke Jureško Kero hvalili sva predstavljena vina, ali najviše ih se zadržavalo uz butelje Matoševića, Kozlovića, Krauthakera, Žlahtina Toljanića, vina Iločkog podruma ,Belja i Franc Armana.

Uz vina serviran je i originalni paški sir koji iz “Paške sirane” u Ameriku uvozi Michele Buster, suvlasnica tvrtke “Forever Cheese“.

R.I. / foto: Ivica Matošević

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Japanski partneri3

Japanski kupci traže...

Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvats…

santa-lucia

Kozloviću zlato i srebro u...

Pored Kozlovića dobar rezulatat na IWC u Londonu su ostvarili Matošević, Agrolaguna, Iločki podrumi, Mikša, Madirazza i Marciu…

vinari krecu na turneju

Udruga vinara Grand Cro na...

Devet vinarija iz gotovo svih dijelova Hrvatske, članovi udruge Grand Cro, kreću na Grand Cro Tour, turneju jadranskim gradovima tij…

traminac

Graševina, Traminac i...

Znak “Izvorno hrvatsko” do sada su dobila 123  proizvoda, a ovo je veliko priznanje sada pripalo i PP Orahovica, Kutjevu d.d. i Ilo…